Με αφορμή το απόσπασμα του Κ.Π. Καβάφη: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες». Μπορούμε να μιλήσουμε και για τη γλώσσα μας!
Αδιαμφισβήτητα η ελληνική γλώσσα χαρακτηρίζεται από το πλούσιο λεξιλόγιό της αλλά και τις απεριόριστες εκφραστικές της δυνατότητες, γεγονός το οποίο την κατατάσσει στις πιο δύσκολες γλώσσες.
Αυτή η σπουδαία γλώσσα δεν είναι άγνωστο πως έχει επηρεάσει όλον τον κόσμο και τους πολιτισμούς, καθώς και έχει υμνηθεί όσο καμία άλλη.
Όσο περνάν τα χρόνια όμως, εξαιτίας της σύγχρονης τάσης για εξειδίκευση στη γνώση, ως μέσο επαγγελματικής καταξίωσης, αλλοτριώνεται. Συνεπώς, η γλωσσική επίπτωση από αυτό είναι στο να χρησιμοποιούν οι νέες γενιές αρκετά περιορισμένο λεξιλόγιο, προσανατολισμένο σε τομείς επαγγελματικής εξειδίκευσης. Έτσι, όμως, χάνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον λεξιλογικό πλούτο της γλώσσας μας, αφού η εκπαίδευση είναι πλέον τεχνοκρατική.
Ακόμα, οι περιοριστικές συνθήκες ζωής, δηλαδή η απομόνωση και ειδικότερα μετά την καραντίνα, οδηγούν σε μη λεκτική επικοινωνία, αφού οι διαπροσωπικές σχέσεις έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Εδώ εμφανίζεται και η τεχνολογία που «τρέχει» σε τόσο γρήγορους ρυθμούς και έχει συνεπάρει άπαντες με αποτέλεσμα να βλάπτει την ελληνική γλώσσα κοινωνικά. Η εκτεταμένη χρήση των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, αλλοιώνει καθημερινά τις γλωσσικές δυνατότητες των νέων.
Οι σημερινοί νέοι έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους καθαρά λεξιλόγιο με συντομεύσεις και δάνεια από άλλες γλώσσες πράγμα που και οι ίδιοι δυσκολεύονται να εκφραστούν. Το συγκεκριμένο λεξιλόγιο το συναντά κανείς σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, στην τηλεόραση αλλά και στη μουσική.
Αν κάτι όμως, χαρακτηρίζει έναν λαό, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτό είναι η γλώσσα του, με όποιες γλωσσολογικές αλλαγές και αν έχουν συμβεί.
Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τη μητρική μας γλώσσα και συνεπώς την ταυτότητά μας. Απαραίτητο είναι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η τεχνολογία αναδεικνύουν το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι να την κατακρεουργούν καθημερινά προς την ομαδοποίηση όλων.