Ευγνωμοσύνη, η κρυφή Δύναμη

H αποστολή σου, αν τη δεχτείς, είναι να γράψεις λίγα λόγια για κάποιον που σε βοήθησε είτε είναι στη ζωή σου είτε όχι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι χαρτί, μολύβι και αγάπη στην καρδιά. Κλείσε τα μάτια και πες “ευχαριστώ”!

Η ευγνωμοσύνη, σύμφωνα με την ταξινόμηση του VIA, είναι μία προσωπική δύναμη και αξία η οποία ανήκει στην Αρετή της Υπέρβασης. Πέραν των θρησκευτικών πεποιθήσεων και τελετουργικών, όπως είναι η προσευχή, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το να εξασκείς καθημερινά την ευγνωμοσύνη, βοηθάει στην ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, όταν ζητάμε να κρατηθούμε από κάτι ανώτερο, για να πάρουμε δύναμη.

Η συνειδητή έκφραση εκτίμησης για τους ανθρώπους ή για τα πράγματα που έχουν αξία για εμάς καλλιεργεί συναισθηματική σταθερότητα, καλύτερες σχέσεις και θετικότητα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη που παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Εστιάζουμε στα πράγματα που έχουν αξία για εμάς
  • Θαυμάζουμε την ομορφιά γύρω μας είτε στη φύση είτε στους ανθρώπους ή ακόμα και σε προσωπικά αντικείμενα
  • Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε στις μικρές ρουτίνες της καθημερινότητας προσέχοντας περισσότερο αυτά που έχουμε από αυτά που δεν έχουμε
  • Εκτιμάμε την κάθε στιγμή, ζούμε στο παρόν με όλο μας το είναι
  • Εστιάζουμε στα θετικά που δεν βλέπαμε πριν
  • Ευχαριστούμε αυτούς που μας έχουν σταθεί, μας έχουν βοηθήσει ακόμα και τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν

Ο πιο κοινός και εύκολος τρόπος είναι να κλείσουμε τη μέρα μας σκεπτόμενοι 3-5 πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε για κάτι σύνθετο• ακόμα και τα πολύ μικρά αρκούν. Συνολικά, αν το κάνουμε συχνά, θα ανακαλύψουμε ότι τα θετικά είναι περισσότερα.

Και όταν αλλάζει η ψυχολογία μας προς το καλύτερο, αλλάζει και ο τρόπος που μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της ζωής. Βρίσκουμε το κουράγιο, την προσωπική δύναμη, τη συμπόνια προς τον εαυτό μας, πράγματα που μας κάνουν να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να δούμε πως, όπως και να πήγε η μέρα μας, είμαστε επαρκείς.

Η ευγνωμοσύνη είναι το ωραιότερο λουλούδι που ανθίζει στην καρδιά”

Henry Ward Beecher

Γράφοντας ή εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για κάποιον ή για κάτι, νιώθοντας βαθιά μέσα μας αυτό το συναίσθημα, επί ένα μήνα, θα μας χαρίσει περισσότερη ευτυχία, λιγότερο άγχος και κατάθλιψη υπόσχεται ο Dr. Martin Seligman στο βιβλίο του με τίτλο “Flourish”.

Αν μπορέσουμε να γράψουμε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης και να το παραδώσουμε κιόλας, αυτό θα μας δώσει περισσότερη ικανοποίηση.

H ευγνωμοσύνη δεν είναι μόνο η σημαντικότερη από όλες τις αρετές, είναι η Μητέρα όλων των αρετών”

Cicero

Μα, αν δε μου αρέσει η ζωή μου, η δουλειά μου, η σχέση μου;

Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως κάποτε να ευχήθηκες για κάποια πράγματα που τώρα έχεις; Μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα κάτι υπάρχει που σε κρατάει στην συγκεκριμένη δουλειά ή στην σχέση που έχεις. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό να αλλάξεις κάποια πράγματα. Τι είναι αυτό όμως που στην ουσία θα ήθελες να αλλάξεις; Τις απολαβές σου; Το αντικείμενο εργασίας; Τους συναδέλφους σου; Ή μήπως τελικά θέλεις να τα αλλάξεις όλα;

Ένας τρόπος που μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις και να κρατήσεις τον ενθουσιασμό σου για πράγματα που αμφισβητείς είναι να γράψεις μία λίστα με όλα αυτά που φοβάσαι… Πίσω από κάθε φόβο μας κρύβεται μία επιθυμία.

Photo on VisualHunt.com

Share the love! Αν σας άρεσε το άρθρο, μοιραστείτε το στα Social Media!

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Βιβλιογραφία: Brown, B., (2010), The Gifts of Imperfection, Hazelden Publishing
Selgman, M., (2010), Flourish, Sydney, Random House Australia Pty Ltd

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!