Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πότε σας επισκέπτεται ο φόβος;
Εμφανίζεται κάθε φορά που θέλετε να κάνετε κάτι που έχει σημασία! Κάθε φορά που επιχειρείτε να κοιτάξετε τον δρόμο που οδηγεί σε κάποιο όνειρό σας ανεξάρτητα από πόσο μικρό ή μεγάλο είναι αυτό που θέλετε την κάθε στιγμή. Κάθε φορά δηλαδή που πάτε να επιχειρήσετε μια ηρωική έξοδο από την ζώνη άνεσης και βολικότητάς σας.
Και τι κάνει εκείνη την στιγμή;
Στέκεται ανάμεσα σε εσάς και σε αυτό που θέλετε, σε αυτό που ονειρεύεστε. Είναι ένα εμπόδιο που σας μπλοκάρει να διασχίσετε αυτό τον δρόμο και να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε. Αυτό που έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το εμπόδιο δεν είναι ορατό. Δηλαδή, δεν ξέρετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε, με τι έχετε να παλέψετε. Και αυτό είναι μέρος της τακτικής του, να μην είναι φανερός.
Και πώς το κάνει όλο αυτό;
Κρύβεται μέσα στο κεφάλι σας και δοκιμάζει, τις περισσότερες φορές επιτυχημένα θα έλεγα, να σας πείσει ότι αυτός ο δρόμος θα είναι η καταστροφή σας, η αποτυχία σας. Δηλαδή; Σας σαμποτάρει χρησιμοποιώντας τις σκέψεις σας, το μυαλό σας. Η σκέψη σας είτε στηρίζει τους στόχους σας είτε σας αντιτίθεται. Η αρνητική σκέψη δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα και κατ’ επέκταση αρνητικές συμπεριφορές όπως το αυτο-σαμποτάζ. Σας θυμίζουν κάτι οι παρακάτω σκέψεις;
- Πραγματικά αυτό είναι το σωστό;
- Πώς θα αντιδράσουν η οικογένεια και οι φίλοι μου στη νέα μου κατάσταση;
- Θα χάσω την παλιά μου ζωή;
- Τι γίνεται αν αποτύχω;
- Αν δεν τα καταφέρω, θα χάσω και αυτά τα λίγα που έχω.
- Εάν δεν το κάνω σωστά;
- Δεν μπορώ να το κάνω;
- Γιατί δεν μπορώ να γίνω καλύτερος;
Δηλαδή, τι ακριβώς κάνει ο φόβος; Σας χρησιμοποιεί! Σαμποτάρει τους στόχους, τα όνειρά σας και στην συνέχεια ρίχνει την ευθύνη σε εσάς. Έτσι λέτε: «Είμαι ο χειρότερος εχθρός μου». Ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται να λέτε: «Ο χειρότερος εχθρός είναι μεν μέσα μου, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός».
Τι συμβαίνει λοιπόν πίσω από αυτό το σαμποτάζ και γιατί ακριβώς κάνετε μερικές φορές πράγματα αντίθετα από αυτά που θέλετε; Πώς ο φόβος σας πείθει;
- Μέσα από τον φόβο της επιτυχίας! Αυτό σημαίνει ότι, αν και θέλετε να είστε επιτυχείς, φοβάστε το τι είναι απαραίτητο και τι χρειάζεται για την επίτευξη αυτής της επιτυχίας ή τι θα σημαίνει για την ζωή σας, αν πετύχετε. Αυτός ο φόβος επιτυχίας μπορεί να κρυφτεί καλά. Επομένως, ίσως να μην γνωρίζετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί όμως η αλλαγή είναι τόσο τρομακτική; Είναι ο άγνωστος παράγοντας που σας κάνει να ανησυχείτε για το τι μπορεί να συμβεί. Βάζοντας όλες τις αρνητικές πιθανότητες στο μυαλό σας, θα αρχίσετε να πιστεύετε ότι η αλλαγή θα είναι κακή για εσάς και θα επιλέξετε να μείνετε εκεί που βρίσκεστε. Το αυτο-σαμποτάζ σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει συνήθως όταν δεν γνωρίζετε πραγματικά ότι έχετε αυτόν τον φόβο, αλλά υποσυνείδητα ο φόβος σας κάνει να εργάζεστε ενάντια στους στόχους σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αλλάξετε τίποτα.
- Μέσα από το άγχος για το άγνωστο. Η αλλαγή είναι πάντα λίγο τρομακτική. Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι από την τρέχουσα κατάστασή σας, τουλάχιστον είναι μια γνώριμη κατάσταση. Μπορείτε να λειτουργήσετε μέσα σε αυτή και να διαπραγματευτείτε γνώριμα εμπόδια με σχετική ευκολία. Με κάθε νέα κατάσταση έρχονται νέες δυνατότητες, αλλά και νέες δυσκολίες. Τα χειρότερα σενάρια και το ανησυχητικό «τι θα γίνει αν» μπορούν να σας κρατήσουν από το να βιώσετε μια νέα πραγματικότητα.
- Μέσα από την έλλειψη πίστης σε εσάς! Δηλαδή, βαθιά μέσα σας πιστεύετε ότι δεν είστε άξιοι και ικανοί να είστε ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι. Ο λόγος που αισθάνεστε ανάξιοι και ανίκανοι μπορεί να οφείλεται στην εικόνα του εαυτού σας. Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπετε τον εαυτό σας. Εάν έχετε μια αρνητική εικόνα εαυτού, τότε σχεδόν όλες οι ενέργειες σάς οδηγούν στο να αποδείξετε ότι αυτό το βαθύ “πιστεύω” για τον εαυτό σας είναι σωστό. Ο φόβος ενισχύει αυτές τις φωνές μέσα σας, ώστε οι επιλογές σας να επιβεβαιώνουν αυτήν την αρχική πεποίθηση. Με αυτή την έννοια, γίνεστε αυτό που πιστεύετε ότι είστε. Η αρνητική αυτοδιάθεση σάς κρατά πίσω και προωθεί το αυτο-σαμποτάζ.
- Μέσα από την χαμηλή αυτοεκτίμηση! Αν στερείστε αυτοεκτίμησης, τότε εύκολα πέφτετε σε αρνητική σκέψη, συναίσθημα και συμπεριφορά που σας σταματά να βελτιώνετε τα πράγματα. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης προκαλεί στον εαυτό σας σαμποτάζ, γιατί, εάν αποτύχετε να πιστέψετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι, τότε θα γεμίσετε με τον φόβο ενδεχόμενης αποτυχίας και θα σταματήσετε να προσπαθείτε να κάνετε θετικά βήματα, για να αλλάξετε τη ζωή σας. Επίσης, ο φόβος καλλιεργεί την μη εμπιστοσύνη, ώστε είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ζητήσετε βοήθεια ή να πείτε αυτό που σας συμβαίνει, επειδή φοβάστε για το τι θα σκεφτούν και τι θα πουν οι άλλοι για εσάς.
Ποια είναι όμως κάποια από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο φόβος σάς υπονομεύει;
- Χρησιμοποιείτε λέξεις όπως το «πρέπει» και το «δεν μπορώ».
- Νιώθετε μια σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία σας που αγωνίζεται ενάντια στην αποτυχία σας να αλλάξετε.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνεστε αδύναμοι να επιτύχετε αυτό που θέλετε.
- Νιώθετε ότι δεν έχει σημασία ότι προσπαθείτε. Απλώς, δεν μπορείτε να πετύχετε.
- Η αναβολή είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και χρησιμεύει, για να σας κρατήσει εκεί που βρίσκεστε.
- Αναβάλλετε συνεχώς και στη συνέχεια προσπαθείτε να το δικαιολογήσετε στον εαυτό σας.
- Διαστήματα θλίψης ίσως και κατάθλιψη.
- Επανάληψη των σκέψεων «Δεν είμαι αρκετά καλός» και «Δεν είμαι αρκετά ικανός».
- Αναζητείτε ή παραμένετε παγιδευμένοι σε μια καταχρηστική σχέση.
- Αποφεύγετε να περνάτε ουσιαστικό χρόνο με τον εαυτό σας.
- Θέλετε τα πάντα να είναι τέλεια και κρατάτε πολύ υψηλά πρότυπα.
Πώς απελευθερώνετε τον εαυτό σας και τον δρόμο σας από αυτό το «εμπόδιο»; Τι μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να βοηθάτε τον εαυτό σας, να αρχίσετε να είστε φίλος με τον εαυτό σας αντί να υποκύπτετε στο αυτο-σαμποτάζ;
1ο βήμα είναι να καταλάβετε, να συνειδητοποιήσετε τι συμβαίνει τόσο μέσα από θεωρητικές γνώσεις όσο μέσα και από την αυτοπαρατήρηση.
2ο βήμα είναι να αλλάξετε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε και να αρχίσετε να λέτε για εσάς όμορφα πράγματα. Για παράδειγμα, δημιουργήστε δηλώσεις όπως «Αξίζω …» και «Μπορώ …».
3ο βήμα είναι να ξεκινήσετε να εργάζεστε για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας και να σταματήσετε να προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους άλλους.
4ο βήμα είναι πολύ σημαντικό για σας να αρχίσετε να μαθαίνετε, να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και να λαμβάνετε αποφάσεις μόνοι σας παίρνοντας το ρίσκο και την ευθύνη.
5ο βήμα είναι να αρχίσετε να εγκαταλείπετε όλες αυτές τις δικαιολογίες για τις αναβολές και τις αποφυγές σας.
6ο βήμα είναι, εάν θέλετε να δοκιμάσετε σπουδαία νέα πράγματα, αρχίστε με τη σκέψη όλων των θετικών αποτελεσμάτων που είναι δυνατά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική νοοτροπία.
7ο βήμα είναι να παραιτηθείτε από την πεποίθηση ότι πρέπει να είσαι τέλειος. Είναι αυτή η νοοτροπία που προσκαλεί τον φόβο. Απενεργοποιήστε έτσι τις ιδέες σας ότι πρέπει να είστε τέλειοι.
8ο βήμα είναι να αναλάβετε δράση, θετική δράση. Να είστε σαφείς και συγκεκριμένοι για το τι θέλετε και να δημιουργείτε τα ανάλογα βήματα. Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Μπορείτε πάντα να ζητήσετε τις ανάλογες βοήθειες.
Δεν έχετε ευθύνη για την ύπαρξη του σαμποτέρ εντός σας. Όμως έχετε όλη την ευθύνη για την ζωή σας και τα όνειρά σας. Ακούστε τη φωνή του σαμποτέρ και διακρίνετέ την από την δική σας. Είναι στο χέρι σας να μην επιτρέψετε να σας χρησιμοποιεί άλλο μέσω του αυτο-σαμποτάζ. Αυτό που είναι ανάμεσα σε εσάς και στα “θέλω” σας είναι ο φόβος. Να θυμάστε λοιπόν:
«The best way out is always through»
Robert Frost
Ελένη Αικατερίνη,Ψυχοθεραπεύτρια–Κοινωνιολόγος
Μάθετε περισσότερα: http://aksizo.gr/