Ο Καλός Γονέας; Γνώρισε, Βελτίωσε, Δημιούργησε!

Τι σημαίνει άραγε το να είσαι «καλός γονέας»;

Όσοι είμαστε γονείς, καθημερινά δίνουμε μέρη του εαυτού μας προσπαθώντας να αντεπεξέλθουμε σε έναν από τους πιο σημαντικούς και συνάμα προκλητικά δύσκολους ρόλους της ζωής μας. Στην αρχή, όταν γινόμαστε γονείς, καθώς όλα είναι πρωτόγνωρα, βαδίζουμε επάνω στα παλιά γνώριμα μονοπάτια του γονεϊκού ρόλου.

Τι σημαίνει αυτό;

Γινόμαστε μια μικρή εκδοχή των δικών μας γονιών και εφαρμόζουμε όσα εφάρμοσαν οι γονείς μας σε εμάς. Οι εμπειρίες μας από την παιδική ηλικία, τα στερεότυπα και οι αντιλήψεις, το στυλ ανατροφής με το οποίο ανατραφήκαμε γίνονται το πρώτο μονοπάτι στο ταξίδι της γονεϊκότητας.

Στην πορεία αυτού του ταξιδιού, προσπαθούμε να ξεδιαλύνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος για εμάς, ποιο στυλ ανατροφής μάς ταιριάζει, τι δεν θα θέλαμε ποτέ να γίνουμε και ποια τελικά θα είναι η δική μας μοναδική προσέγγιση που θα ταιριάζει στην οικογένειά μας, καθώς «δεν είμαστε οι γονείς μας».

Μέσα σε όλη αυτή την αναζήτηση έχουμε και μια ενδόμυχη προσδοκία: «Να είμαστε οι τέλειοι σοφοί γονείς, που θα έχουμε απαντήσεις για όλα τα θέματα».

Ως που φτάνει μια στιγμή και αναρωτιέσαι:

«Πού είναι η δική μου γονεϊκή αυθεντικότητα; Πού είναι ο δικός μου τρόπος σκέψης και ποιες είναι τελικά οι απόψεις μου για την γονεϊκότητα;».

«Πώς μπορώ να είμαι “απλώς” ένας καλός γονιός;»

Τότε καταλαβαίνεις ότι να είσαι γονιός δεν είναι απλώς ένας ρόλος που μαθαίνεις να παίζεις, αλλά μια σχέση ζωής που θα πρέπει να επενδύσεις σε αυτή ώστε να γίνεις η καλύτερη εκδοχή αυτού που χρειάζονται τα δικά σου παιδιά και εσύ να γευτείς τους καρπούς της εξέλιξής σου. Μια σχέση με καλές και κακές στιγμές, λάθη και ανατροπές, με εντάσεις και συγκρούσεις, με ρήξεις και αποκαταστάσεις αλλά προπαντός αγάπη.

Γιατί η γονεϊκότητα δεν είναι ένα ρούχο που ταιριάζει σε όλους το ίδιο και για αυτό οφείλουμε να ακούμε τις διαφορετικές ανάγκες των μοναδικά διαφορετικών παιδιών μας, να αποκωδικοποιούμε τα κρυμμένα τους συναισθήματα, να αποβάλλουμε από επάνω μας ό,τι μπορεί να εμποδίζει την δική μας αυθεντικότητα ως γονείς.

Και για να γίνεις το πρότυπο που θα ήθελες για τα παιδιά σου, θα ωφελήσει να «ακούσεις» τον εαυτό σου, να «ανακαλύψεις» τον εαυτό σου και να τους διδάξεις πως η πραγματική ευτυχία απαιτεί πολλές φορές την υπέρβαση του ίδιου σου του εαυτού.

Από την Ράνια Βλάγκα Αντωνίου

Professional Life Coach for Kids, teens and families.
Parent Coach.
Senior Professional Member του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδας και Κύπρου (HIC)
Σχολική Ψυχολόγος Msc με Εξειδίκευση στην Οικογενειακή Συμβουλευτική και Εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία Παιδιού και Εφήβου
Κοινωνιολόγος Bsc
Ειδική Παιδαγωγός

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!