Άγχος – Αγχώδης διαταραχή και πώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου

Στις μέρες μας, πολλοί από εμάς βιώνουμε έντονες καταστάσεις, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε προσωπικό. Οι δύσκολοι αυτοί περίοδοι έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούν έντονο στρες – άγχος και πολλοί να μην είναι σε θέση να μπορούν να το διαχειριστούν επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής τους.

Το άγχος, είναι ένα φαινόμενο που σε κάποιες περιστάσεις είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν για παράδειγμα κάποιος το βιώνει σε απλές καθημερινές καταστάσεις, δηλαδή, όταν χρειάζεται να πάει σε μια συνέντευξη, όταν έχει μια εξέταση στο πανεπιστήμιο. Μερικές φορές, είναι και ευεργετικό καθώς προσδίδει ένα πιο προστατευτικό χαρακτήρα στον κάθε άνθρωπο και τον προετοιμάζει στο να αντιληφθεί πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση.

Βέβαια από την άλλη, όταν το άτομο δεν βιώνει το άγχος σε φυσιολογικό και ήπιο επίπεδο, αλλά το βιώνει σε πολύ έντονο βαθμό, τότε πιθανόν να εμφανίζει αγχώδη διαταραχή.

Όταν κάποιος παρουσιάζει αγχώδη διαταραχή αντιδρά πιο έντονα με φόβο, πανικό, εφίδρωση, ταχυπαλμία, αισθήματα νευρικότητας και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει ακόμη και σε απλές καθημερινές καταστάσεις.

Σίγουρα, θα αναρωτιέστε ποιοι μπορούν να αναπτύξουν πιο εύκολα αγχώδεις διαταραχές. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Για παράδειγμα όταν ένα άτομο έχει βιώσει τραυματικές εμπειρίες στην παιδική του ηλικία ή και στην ενήλικη ζωή.  Όταν έχει οικογενειακό ιστορικό άγχους ή άλλων περιπτώσεων ψυχικής υγείας. Επιπλέον προβλήματα θυροειδούς και καρδιακών αρρυθμιών.

Τα συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της αγχώδους διαταραχής. Τα σωματικά συμπτώματα αποτελούνται από δύσπνοια, μυϊκή ένταση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, ναυτία, αίσθημα παλμών της καρδίας, ξηρό στόμα, κρύα ιδρωμένα χέρια. Τα ψυχολογικά συμπτώματα αποτελούν αίσθημα πανικού, φόβου και ανησυχίας, εφιάλτες, επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή αναδρομές σε τραυματικές εμπειρίες αλλά και ανεξέλεγκτες, εμμονικές σκέψεις. Τα συμπεριφορικά συμπτώματα συντίθενται από αδυναμία να παραμείνει το άτομο ακίνητο και ήρεμο, προβλήματα στο ύπνο και τελετουργικές συμπεριφορές όπως για παράδειγμα επανειλημμένο πλύσιμο χεριών.

Όταν νιώσεις πως βιώνεις όλα αυτά τα συμπτώματα και σε ταλαιπωρούν, η λύση είναι να επισκεφτείς ένα ειδικό στο επάγγελμα, ένα ψυχολόγο, έτσι ώστε να σε καθοδηγήσει για την σωστή θεραπεία. Με την σωστή καθοδήγησή του αλλά και υπομονή θα καταφέρεις να έχεις μια πιο ποιοτική ζωή, μακριά από όλα τα πιο πάνω συμπτώματα.

Από την Δέσποινα Παντέλα

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!