Ο ρόλος της συμβουλευτικής διαδικασίας

Ο ρόλος της συμβουλευτικής διαδικασίας είναι να βοηθήσει τον συμβουλευόμενο να καταφέρει να διαχειριστεί κάποιες δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος σε διάφορες φάσεις της ζωής του. Μέσω της συμβουλευτικής το άτομο μπορεί να βρει στήριξη όταν αυτή λείπει από τη ζωή του, να διευκολυνθεί και να εξερευνήσει σε περισσότερο βάθος τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, καθώς και να αναπροσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται και αντιδρά εάν αντιληφθεί ότι αυτό του δημιουργεί δυσκολίες.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια εξωτερική συνθήκη δημιουργεί κάποια κρίση και το άτομο δεν έχει τα ψυχικά αποθέματα και τη στήριξη για να τη διαχειριστεί από μόνο του. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που οι εσωτερικές συνθήκες είναι τέτοιες που το άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη ζωή του ενώ οι παλιότεροι γνώριμοι τρόποι του δεν είναι πλέον αρκετοί με αποτέλεσμα να βιώνει απόγνωση και μοναξιά.

Έτσι, ο κάθε ένας από μας μπορεί να ξεκινήσει συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας για θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη, η απώλεια της σωματικής ευρωστίας ή μια ασθένεια, για άλλες δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις ζωής, για δυσκολίες στις σχέσεις οικειότητας όπως ένας χωρισμός, για εργασιακές δυσκολίες και απώλειες καθώς και για τις δυσκολίες που φέρνουν τα γηρατειά. 

Από την Λυδία Μιχαήλ-Τάττη (Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συνθετική Προσέγγιση & Gestalt, Σύμβουλος Καριέρας)

synthesiscounselling.gr

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!