Ελένη Γερασιμίδου: «Το ΚΚΕ είναι για μένα ο τρόπος που μεγάλωσα, η ζωή μου, η αντίληψη μου για τον κόσμο, για το Μέλλον της Ανθρωπότητας»

Η Ελένη Γερασιμίδου μετρά μια διαδρομή ως ηθοποιός εδώ και πενήντα χρόνια. Πέρα από την ηθοποιία, αποτελεί μια πολίτη που την απασχολούν τα κοινά. Η ίδια, έχει υπάρξει στο παρελθόν βουλευτής με το ΚΚΕ για 2,5 χρόνια. Φέτος, στις επικείμενες Ευρωεκλογές κατεβαίνει υποψήφια στηρίζοντας ξανά το Κόμμα αυτό. Με χαρά την φιλοξενώ στο your e-articles.

-Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη και κατάγεστε από τον Πόντο. Οι αναμνήσεις της παιδικής σας ηλικίας;

Ανήκω στη γενιά των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Η μητέρα μου γεννήθηκε εκεί (δεύτερη γενιά). Μεγάλωσα ανάμεσα σε πρόσφυγες προοδευτικούς που κατάφεραν να αναδείξουν έναν ξερότοπο σε καταπράσινο θέρετρο. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν φτωχικά και χαρούμενα, γεμάτα τραγούδια, γέλια και αλληλεγγύη. Οι γονείς ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και κράτησαν την πίστη τους στα ιδεώδη της Λαϊκής Εξουσίας μέχρι το θάνατο τους.

-Η πιο ισχυρή ανάμνηση που θυμάστε έως σήμερα;

Ο σεβασμός της οικογένειας στην ατομικότητα και τα όνειρα του καθενός μας.

-Ο λόγος που στραφήκατε στο θέατρο;

Η μάνα μου με προέτρεψε προβλέποντας ίσως κάτι που η ίδια δεν είχα αντιληφθεί.

-Τι σημαίνει για εσάς η ηθοποιία;

Είναι το επάγγελμα μου που σημαίνει επιλογή ενός τρόπου ζωής και έκφρασης που καλύπτει εσωτερικές και αισθητικές ανάγκες μου.

-Μετράτε μια καλλιτεχνική πορεία πενήντα χρόνων. Κοιτώντας πίσω, τι είδους συναισθήματα κυριαρχούν μέσα σας για τη πορεία αυτή;

Είχα μια πολύ ευτυχισμένη πορεία από τις συναντήσεις που με τίμησαν και ήταν η ουσία της δουλειάς μου. Ο δρόμος μου δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα, αλλά φωτίστηκε από εξαιρετικές συνεργασίες που νοσταλγώ.

-Υπάρχουν πράγματα που κάνατε στη δουλειά αυτή και μετανιώσατε; Για βιοπορισμό ή άλλο λόγο;

Ο βιοπορισμός είναι ένα πεδίο άξιο σεβασμού, δεν δίνει βεβαίως άφεση αμαρτιών για επιλογές που ευτελίζουν την αξιοπρέπεια ή την προσωπική άποψη για την αισθητική. Κυρίως αν στο όνομα της επιβίωσης προδίδεις την κοσμοθεωρία σου. Εν κατακλείδι δε μετανιώνω που στα πλαίσια της επιβίωσης πήρα μέρος σε διάφορες παραλλαγές της καλλιτεχνικής εργασίας μου.

-Έχετε καταχωρηθεί στο υποσυνείδητο του κοινού σαν μια κωμική ηθοποιός. Παρόλα αυτά, έχετε δοκιμαστεί σε πολλά είδη. Τόσο θεατρικά όσο και τηλεοπτικά. Που κινείστε με μεγαλύτερη άνεση;

Είναι μεγάλο εύσημο για μένα να μπορώ να προσφέρω γέλιο στους συνανθρώπους μου. Έχω πάντως την ικανοποίηση ότι τα έβγαλα πέρα με δραματικούς ρόλους και διακρίθηκα γι αυτό. Κινούμαι ως οφείλω με την ίδια ευθύνη και το ίδιο αποτέλεσμα.

-Στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είστε υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σας με την υποψηφιότητα αυτή;

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις όπως γνωρίζετε, στο Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι προσωπική υπόθεση. Ανταποκρίνομαι για άλλη μια φορά στην Τιμή που μου γίνεται και αγωνίζομαι για όσο μεγαλύτερο ποσοστό του ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή. Δυνατότερο ΚΚΕ όπλο στα χέρια του αγωνιζόμενου λαού.

-Το ΚΚΕ σημειώνει ανοδικά ποσοστά στα τελευταία γκάλοπ που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό;

Το Κόμμα μας έχει μακρά κι ένδοξη ιστορία στους αγώνες για ένα αύριο φωτεινό. Μεταδίδει το ελπιδοφόρο μήνυμα του χωρίς παρεκκλίσεις, με διαρκείς αγώνες στο πλευρό του λαού, με την Αλήθεια πάντα οδηγό του. Ο λαός μας βλέπει και κρίνει ποιό είναι το Κόμμα που δεν τον πρόδωσε ποτέ.

-Tι σημαίνει για εσάς το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ είναι για μένα ο τρόπος που μεγάλωσα, η ζωή μου, η αντίληψη μου για τον κόσμο, για το Μέλλον της Ανθρωπότητας.

-Παρατηρήθηκε ότι στα ψηφοδέλτια των περισσότερων κομμάτων υπήρξαν επιλογές για υποψήφιους που χαίρουν δημοφιλίας στο χώρο του lifestyle και όχι μόνο. Είναι περίτρανη απόδειξη ότι η πολιτική έχει γίνει ένα trash τηλεοπτικό προϊόν όπου τα επιχειρήματα και οι ιδεολογικές θέσεις έχουν δώσει το χώρο τους σε τρικ fast food εντυπωσιασμού;

Είμαστε μακράν για να σας απαντήσω στο ερώτημα αυτό. Μπορείτε να ανατρέξετε
στην αναγγελία των υποψηφίων του Κόμματος και στα βιογραφικά του καθενός.

-Εκλεγήκατε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012 και υπήρξατε βουλευτής για κάποιο διάστημα. Τα συναισθήματα σας για τη θητεία σας στα βουλευτικά έδρανα;

Εκλέχτηκα στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 2012 και υπήρξα βουλευτής
για 2,5 χρόνια. Εκτιμήσεις για τη λειτουργία των κομμάτων εκτός ΚΚΕ τεκμηριώνουν την επιλογή της σωστής πλευράς.

-Υπήρξε στιγμή που να μετανιώσατε που ασχοληθήκατε με τη πολιτική;

Είναι σαν να με ρωτάτε αν αναθεωρώ όλη μου τη ζωή.

-Σας απασχολούν τα ολοένα και υψηλότερα ποσοστά αποχής, ειδικά στους νέους ψηφοφόρους;

Υπάρχει ένα ελπιδοφόρο κομμάτι της νέας γενιάς που δεν “μασάει” σε όλο αυτό τον εκμαυλισμό που προωθείται από τα ΜΜΕ. Είναι γνωστό ποιούς ωφελεί όλη αυτή η προπαγάνδα της απαξίωσης. Ακριβώς όλους εκείνους που υπηρετούν ένα Σύστημα εχθρικό για τη ζωή μας.

-Φοβάστε μην συμβεί και στις προσεχείς Ευρωεκλογές; Τι δείχνει για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας;

Γενικά ο φόβος και οι απαισιοδοξία δεν είναι στη φιλοσοφία μου. Εμείς πολεμάμε αυτό το κλίμα με τη Νεολαία μας μπροστά η οποία έχει σημαντικές κατακτήσεις όπως γνωρίζετε. Όσο για το Μέλλον της ελληνικής και της παγκόσμιας κοινωνίας θα το καθορίσει με τους αγώνες του μόνο ο ίδιος ο Λαός.

-Η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα;

Δεν δίνω συμβουλές ως σοφή γερόντισσα. Το μόνο που λέω και στους μαθητές μου είναι να αγαπάει με πάθος αυτό που θέλει να κάνει και να δουλεύει πολύ, κυρίως να αγωνίζεται συμπορευόμενος με το σινάφι του.

-Τα όνειρα σας για το μέλλον;

Είμαι αρκετά μεγάλη για να ονειρεύομαι προσωπικά. Μπορώ όμως να αγωνίζομαι με όση δύναμη διαθέτω για ένα κόσμο χωρίς αδικία και πολέμους.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα Ελένη Γερασιμίδου;

Τι να σας απαντήσω τώρα. Δεν αντιμετωπίζω κρίση ταυτότητας και συγνώμη αν δεν σας κατάλαβα.

-Κυρία Γερασιμίδου σας ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Ελένη Γερασιμίδου – Βιογραφικό: εδώ

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...