Ακατέργαστο Διαμάντι: Ένα εναλλακτικό κοινωνικό δράμα

Πλοκή: Πολλά θα ανατραπούν στη ζωή της Αννέτας όταν αποφασίσει να εναντιωθεί στην καταπιεστική οικογένειά της και ιδίως στην κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα της. Έτσι, γνωρίζει τον Εράστ, ο οποίος της κάνει μια δελεαστική πρόταση. Μπλεγμένη, πλέον, στον κόσμο της νύχτας η δεκαοχτάχρονη θα βιώσει καταστάσεις που ούτε η ίδια φανταζόταν· τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή και οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές. Πώς θα τα χειριστεί όλα αυτά; Και τελικά, τι θα αποτελέσει για εκείνη ο Εράστ; Σωσίβια λέμβος ή ένα μοιραίο λάθος;

Πρόκειται για ένα βιβλίο κοινωνικού δράματος. Η συγγραφέας βάζει τον αναγνώστη στο κλίμα από την πρώτη παράγραφο, παρουσιάζοντας την πρωταγωνίστρια ως ένα κορίτσι άβγαλτο, η οποία κάνει μια επιλογή που θα της αλλάξει τη ζωή ολοκληρωτικά. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται αρχικά στην Καρδίτσα, έπειτα όμως μεταφερόμαστε στην πολυσύχναστη και πολύβουη Αθήνα, όπου τα συνταρακτικά γεγονότα παίρνουν σειρά το ένα μετά το άλλο φτάνοντας την πλοκή σε ένα κομβικό σημείο.

Η πρωταγωνίστρια, αν και εμφανίζεται επιπόλαιη, είναι μια κοπέλα που με τα όσα έχει περάσει στέκεται στα πόδια της και καθορίζει μόνη της την πορεία της. Παραδίνεται στα θέλω της, παρά τις απόψεις του κύκλου της για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Μέσα από τις πράξεις της βγάζει μια λανθάνουσα εικόνα σε σχέση με τις αξίες της ως άνθρωπος, κι αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο αναγνώστης από τις σκέψεις και τα συναισθήματά της.

Η γραφή της Μαρίας Τσαβαλά είναι γλαφυρή και γεμάτη, χωρίς ελλείψεις! Ο τρόπος που περιγράφει τον κόσμο της νύχτας είναι ρεαλιστικός και καθόλου κουραστικός, όπως και η υπόλοιπη αφήγηση του βιβλίου. Η πλοκή του πολύ καλά οργανωμένη και τα γεγονότα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ακόμη, η συγγραφέας έχει επιμεληθεί εύστοχα τους διαλόγους, οι οποίοι είναι παραστατικοί και ορισμένες φορές θεατρικοί, δίνοντάς σου την εντύπωση πως οι σκηνές εκτυλίσσονται μπροστά σου.

Εν ολίγοις, είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με βαθιά νοήματα όσον αφορά το επικίνδυνο μονοπάτι που διάλεξε να χαράξει η πρωταγωνίστρια. Αποτελεί βαρύ ανάγνωσμα, και σκληρό σε ορισμένα σημεία, αλλά όχι μια κλισέ ερωτική ιστορία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Συνιστάται για αναγνώστες που θέλουν να χαθούν σε κάτι εναλλακτικό με κεντρικούς ήρωες που έχουν ελαττώματα και βλάπτουν ο ένας τον άλλον, άθελά τους, όμως οι δράσεις τους τους ωθούν όλο και πιο κοντά ο ένας στον άλλον.

Η Μάρθα Καντιδάκη γεννήθηκε το 2001 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται, όμως, από τα Χανιά της Κρήτης. Είναι τελειόφοιτη Ι.ΙΕΚ στην ειδικότητα των παιδαγωγικών, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων. Παράλληλα με τις σπουδές της ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, παρακολουθώντας μαθήματα δια ζώσης. Στον ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να βλέπει ταινίες. Επίσης, πού και πού αθλείται. Στόχος ζωής για εκείνη, αποτελεί το να αφήσει το αποτύπωμά της στις ψυχές των ανθρώπων (είτε μέσω του επαγγέλματός της είτε μέσω των γραπτών της στο your e-articles και στο προσωπικό της blog αντίστοιχα). Επιπλέον, έχει δημοσιευθεί στο Moonlight Tales το πρώτο της μυθιστόρημα.