Άποψη: «Αυτή η νύχτα μένει» του Θάνου Αλεξανδρή

Ένα ουίσκι και το πικ-απ να παίζει ρεμπέτικα και ετοιμαστείτε για μία εκδρομή σε όλη την Ελλάδα. Επιβιβαστείτε στο λεωφορείο και παρέα με τον Θάνο Αλεξανδρή θα ξεναγηθούμε στα νυχτερινά μαγαζιά της επαρχίας στην Ελλάδα του 1980, την Λάρισα όπου γίνεται αναφέρεται στο τέλος «θα ΄θελα να της αφιερώσω εξαιρετικά δέκα γραμμές δικές της», τα Τρίκαλα, την Βέροια την Τρίπολη αλλά ακόμη και στην Κύπρο. Τους νταβατζήδες, την κονσομανσιόν, τους τραγουδιστές τα τραγούδια που λέγονταν στα λεγόμενα «σκυλάδικα» εκείνης της εποχής, οι άνθρωποι που συνάντησε όπως η Άννα Βασαλάκη που αποτελεί ένα από τα κεφάλαια.

Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του και με τους στίχους των τραγουδιών που όλοι λίγο πολύ οποιασδήποτε γενιάς σιγοψυθιρίσαμε σε κάποια εκδήλωση, σε κάποιο κέντρο καθώς είναι διαχρονικά και ακόμη τραγουδιούνται «Ο πράσινος μύλος», «Ντιρλαντά», «Το πλοίο» «Το διπλόσταυροκουμπωτό» αναφέρει ότι είναι ένα τραγούδι που λέγεται στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Λάρισα. Επίσης οι βιασμοί που συνέβαιναν, οι πελάτες διαφορετικοί μεταξύ τους με μόνο κοινό την διασκέδαση, τα ποτά, οι τραγουδιστές όλα περνάνε κινηματογραφικά στην αφήγηση του συγγραφέα. Η γλώσσα που αποδίδεται ρεαλιστικά από τον κύριο Αλεξανδρή στον τρόπο ομιλίας του κάθε χαρακτήρα, τις βωμολοχίες, την ωμή γλώσσα, τις έξυπνες ατάκες, τους ευφυείς διαλόγους.

Όπως αναφέρεται είναι ένα οδοιπορικό καθώς περιγράφεται μια ολόκληρη εποχή μέσα από τα περιστατικά που παρουσιάζονται. Οι εικόνες που δημιουργεί, ο τρόπος που εκφράζεται, ο έρωτας, το σεξ, η αφήγηση που δεν κουράζει τον αναγνώστη καθώς κυλά με πολύ καλό ρυθμό συνθέτουν μία ταινία, μία ιστορία που ζωντανεύει μπροστά σου και σε προκαλεί να την διαβάσεις εδώ και τώρα. Ούτως ή άλλως «Αυτή η νύχτα μένει».

Στο βιβλίο θα βρείτε και κείμενα από το βιβλίο «Του οσίου Αλμοδόβαρ ανήμερα».

Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση στη σειρά του Alpha «Αυτή η νύχτα μένει».

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: εδώ

Για περισσότερες κριτικές και συνεντεύξεις: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.