«Αποχρώσεις του μπλε» της Ανθής Πάνου (Άποψη)

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ποιητική συλλογή «Αποχρώσεις του μπλε» της Ανθής Πάνου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Με γλώσσα απλή, λυρική η ποιήτρια δημιουργεί εικόνες τόσο ζωντανές και όμορφες. Τοπία, ζωές, άνθρωποι και το «μπλε από τα μάτια σου». Ένας ερωτευμένος άνθρωπος και ο τρόπος που βλέπει τον άλλον, τον έρωτα του. Τι θαυμάζει, τι ερωτεύτηκε, αναμνήσεις και σκέψεις υπάρχουν σε πολλά ποιήματα. Σκέψεις για το τι μπορούσε να πάει καλύτερα τι θα μπορούσαμε να ήμασταν και τι είμαστε. Ποιήματα που θα μπορούσαν να είναι σκηνές από ταινία.

Το ζευγάρι που αγκαλιάζεται, που φιλιέται, που επιθυμεί ο ένας τον άλλον που ενώνεται παραδομένο στον έρωτα. Η ανυπομονησία «όταν νιώσω ξανά να μου κόβονται τα πόδια πριν σε δω», «Η ζωή χωρίς εσένα» στο ομώνυμο ποίημα, οι άνθρωποι το «Απόγευμα του Γενάρη», η ανάγκη για απομόνωση για το «μαζί» και το πόσο τελικά σημαντικός μας είναι ο άλλος άνθρωπος. Τη δημιουργία αναμνήσεων, την επιθυμία για το μοίρασμα κοινών πραγμάτων. Παντού υπάρχουν τα μπλε μάτια πίσω απ’ όλα η Μούσα, η έμπνευση. Το να μοιραστώ ένα ποίημα, «Έλα να μου διαβάσεις εσύ ένα ποίημα».

Οι επαναλήψεις, η ομοιοκαταληξία, τα κάποια σύντομα αλλά γεμάτα νόημα ποιήματα δημιουργούν συναισθήματα νοσταλγίας, μελαγχολίας, την ανάγκη να βρούμε τον έρωτα, τη ζωή και τις στιγμές των ανθρώπων που ερωτεύονται.

Όλα αυτά βρίσκονται σ’ αυτή τη συλλογή που αποτελείται από εικοσιοχτώ ποιήματα. Στις σελίδες θα βρείτε και τα πανέμορφα σκίτσα της Κατερίνας Κατσούφη που ταιριάζουν υπέροχα. Ποιήματα που ξεχώρισα: «Εκείνη τη νύχτα», «Ώρες», «Χάιδεμα», «Να ήταν όλα αλλιώς», «Το τελευταίο βλέμμα», «Δεν ξέρω πολλά». Μία συλλογή που σίγουρα θα αγαπήσετε.

Διαβάστε τη συνέντευξη της: εδώ

Για την ποιητική της συλλογή «Αποχρώσεις του μπλε»: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.