Ανθή Πάνου: «Έμπνευσή μου o έρωτας και ο πόνος που προκύπτει μέσα απ’αυτόν»

Ανθή Πάνου η σημερινή καλεσμένη στο yourearticles να την γνωρίσουμε και να μιλήσουμε για την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Αποχρώσεις του μπλε» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

-Αρχικά, να σας γνωρίσουμε. Με τι ασχολείστε;

Είμαι εκπαιδευτικός

-Τι αγαπάτε και τι σας φοβίζει;

Αγαπώ την ηρεμία, το δίκαιο και με φοβίζει η ανημποριά και το ξαφνικό

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Με δυσκολεύει αυτή η ερώτηση πάντα, γιατί ποιον να ξεχωρίσω; Σε κάθε ηλικιακή μου φάση, σε κάθε προσωπική μου κατάσταση με συντροφεύει και κάποιος άλλος. Ντίνος Χριστιανόπουλος, υπάρχουν ποιήματά του που κάθε φορά που τα διαβάζω, συγκινούμαι. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, εχω τα συγκεντρωμένα της ποιήματα στο κομοδίνο μου και τα διαβάζω ξανά και ξανά, αλλά έχω νιώσει και τον πόνο της Κικής Δημουλά μέσα από τα γραπτά της. Σού αναφέρω αυτούς τους τρεις, αλλά είναι κι άλλοι, είναι πολλοί που τους αγαπώ και κατά καιρούς ανατρέχω στα ποιήματα ή τα γραπτά τους.

-Σε ποια ηλικία γράψατε το πρώτο σας ποίημα;

Ποίημα έγραψα σε μεγάλη ηλικία, εννοώ ως ενήλικη πια. Αυτό που έγραφα από παιδί είναι μικρά διηγήματα, μισοτελειωμένες ιστορίες, έγραφα, έγραφα, δεν αποφάσιζα την κατάληξη και τις παρατούσα. Τα ποιήματα μάλλον είναι για εμάς τους ανυπόμονους για το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό.

-Το αγαπημένο σας ποίημα;

Θα σου πω δύο, γιατί δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω: Ενός λεπτού σιγή και Όταν σε περιμένω του Ντίνου Χριστιανόπουλου

-Να περάσουμε και στην ποιητική σας συλλογή με τίτλο «Αποχρώσεις του μπλε». Τι αποτέλεσε έμπνευση για τη συγγραφή της;

Ο έρωτας και ο πόνος που προκύπτει μέσα απ αυτόν.

-Μέσα σε πόσο διάστημα την ολοκληρώσατε;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό, γιατί δεν είπα τώρα θ’αρχίσω να γράφω για να κάνω μια συλλογή, δεν έγραφα με αυτό τον σκοπό, ποτέ δεν γράφω έτσι. Κάθε φορά που ένιωθα κάτι, το αποτύπωνα και βγήκαν τα ποιήματα αυτά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

-Ξεχωρίζετε κάποιο ποίημα;

Ναι, αγαπώ ιδιαίτερα το ποίημα Της πόλης η ασχήμια.

-Τα σκίτσα μέσα στη ποιητική αποτελούν δική σας έμπνευση;

Τα σκίτσα είναι της Κατερίνας Κατσούφη, η οποία τα εμπνεύστηκε διαβάζοντας τα ποιήματα.

-Κλείνοντας, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Προς το παρόν απολαμβάνω την επιτυχία αυτής της συλλογής, χαίρομαι με την απήχηση που έχει και έχουμε καιρό για τα υπόλοιπα.

Ειρήνη μου, σε ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Περισσότερα για τη ποιητική συλλογή «Αποχρώσεις του μπλε» και την Ανθή Πάνου: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.