Βιβλίο: «Κόκκινο Είδωλο» της Ειρήνης Κουρουνιώτη

«Μου θυμίζεις την πρώτη κοπέλα που σκότωσε ο Ζαν Μπατίστ Γκρενούιγ, ο ήρωας από το Άρωμα του Πάτρικ Ζίσκιντ. Εκείνο το κοκκινομάλλικο κορίτσι στην οδό Μαρέ, που ο Γκρενούιγ σκότωσε για να κλέψει τη μυρωδιά του, ώστε να δημιουργήσει το ίδιο το άρωμα της ανθρώπινης ύπαρξης…»

Με το πρώτο της μυθιστόρημα Κόκκινο Είδωλο, η μεταφράστρια και συγγραφέας Ειρήνη Κουρουνιώτη εμβαθύνει στην πολυσχιδή γυναικεία προσωπικότητα μέσα από μια δυναμική Αγγλίδα πρωταγωνίστρια.

Όπως εξηγεί η συγγραφέας: «Το βιβλίο μου αναπτύσσει μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Γι’ αυτό και δεν περιορίστηκα στα πλαίσια της Ελλάδας που, κακά τα ψέματα, μου είναι πιο οικεία από αυτά της Αγγλίας, παρ’ όλα αυτά, στην επιλογή μου να γράψω για Λονδρέζους, κρύβεται η επιθυμία να επικοινωνήσω μια ιστορία που δεν γνωρίζει σύνορα. Επίσης, παρότι δεν διαθέτω εμπεριστατωμένες γνώσεις ψυχολογίας, προσπαθώ με το διάβασμα και την ατομική έρευνα να αποτυπώσω στο χαρτί ζητήματα προς συζήτηση και ανάλυση. Ένα από αυτά είναι το φαινόμενο του ετεροφωτισμού, δηλαδή όταν δεν είναι κάποιος αυτόφωτος και οφείλει τη λάμψη, την προβολή ακόμη και την ίδια του την προσωπικότητα σε άλλους ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να γεννήσει οδυνηρές συνέπειες».  

Έχασα τη γνώριμη φυσιογνωμία μου. Έχασα τη φυσιογνωμία της καλής, τίμιας κοπέλας. Τα όμορφα χαρακτηριστικά του καλού, αξιόπιστου ατόμου αλλοιώθηκαν, παραδίδοντας πρόθυμα τη σκυτάλη στη ζοφερή πλευρά που όλοι ανεξαιρέτως κρύβουμε μέσα μας. Κάποιους μας φοβίζει, άλλους μας γοητεύει. Φλερτάρουμε με τον «κοιμισμένο» κακό μας εαυτό επειδή πιστεύουμε ότι το ρυάκι της ζωής μας θα κυλήσει λίγο πιο γρήγορα και οι απλές συνηθισμένες στιγμές θα φτάσουν στο κόκκινο, εκκρίνοντας άφθονη αδρεναλίνη.

Τα τοπία και τα αξιοθέατα του Λονδίνου (πλατεία Τραφάλγκαρ, Εθνική Πινακοθήκη, κήποι του Κένσινγκτον κ.ά.) ντύνουν ιδανικά τα σκηνικά μιας ιστορίας που αποτελεί ωδή στην γυναικεία ψυχογραφία, ένα «πάντρεμα» μυθοπλασίας και κοινωνικής, ψυχολογικής έρευνας, με τον ιδιαίτερα προσωπικό τόνο της συγγραφέα και αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Ειρήνη Κουρουνιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας. Έχει εργαστεί στον τομέα του μάρκετινγκ, της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και της ειδικής αγωγής σε παιδιά και σε νέους. Μιλάει τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά), αγαπάει τα ζώα και τον ακροβατικό χορό. Από το 2020 γράφει ασταμάτητα, ενώ παράλληλα παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το πρώτο της μυθιστόρημα Κόκκινο Είδωλο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή ενώ τώρα ετοιμάζεται το νέο της κοινωνικό μυθιστόρημα και μια σειρά από παιδικά παραμύθια.

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!