Διαβάσαμε: «Μια ξεχωριστή Κυριακή» από την Έφη Λαδά – εκδόσεις Διόπτρα

Μια ξεχωριστή Κυριακή, λοιπόν, και το κορίτσι της ιστορίας αυτής δεν μπορεί να βγει να παίξει έξω με τους φίλους της στην γειτονιά γιατί βρέχει. Φυσικά στενοχωριέται και θυμώνει γιατί περιμένει αγωνιωδώς να περάσει ξέγνοιαστα και όμορφα την Κυριακή της με τους φίλους της ηλικίας της. Μέσα σ’ όλη αυτή την αρνητική της διάθεση έρχεται να προστεθεί και η οικογενειακή επίσκεψη στο σπίτι της μεγάλης σε ηλικία θείας της, όπου θα περάσουν εκεί την Κυριακή τους τρώγοντας και συζητώντας.

Η θεία Κοραλία, όπως ονομάζεται, είναι τόσο χαρούμενη και αισιόδοξη που η Σοφία, η πρωταγωνίστρια, αδυνατεί να κατανοήσει από που πηγάζει αυτός ο ενθουσιασμός και αυτή η σπίθα στα μάτια της. Και, ενώ, η θεία συζητά για το πόσο πονά στα γόνατά της και για τα πλεκτά της, η Σοφία πλήττει και ανυπομονεί να φύγει.

Ξαφνικά περνούν λίγο χρόνο οι δυο τους κι όλα αλλάζουν. Η διάθεση της Σοφίας αλλάζει, μαγεύεται από τα λόγια της θείας, ζει τις ιστορίες που τις διηγείται με αγάπη και φροντίδα και νιώθει ότι της μοιράζεται σημαντικά πράγματα. Η ώρα του αποχαιρετισμού είχε μια μαγεία για τις δυο γυναίκες, κάπως ένα λυτρωτικό και ανακουφιστικό συναίσθημα πλημμύρισε την Σοφία που αντικατέστησε την αρνητική διάθεση, την γκρίνια και την πρωινή της απογοήτευση. Η Κυριακή της είχε νόημα. Και η θεία Κοραλία έμεινε συγκινημένη και χαρούμενη που η Κυριακή της είχε ζωντάνια, νεανικότητα και μοίρασμα.

Μια ξεχωριστή Κυριακή – Έφη Λαδά – Εκδόσεις Διόπτρα

Γιατί το μήνυμα που μας δίνει το παραμύθι αυτό είναι ότι οι άνθρωποι γίνονται χαρούμενοι όταν με την αγάπη μας διακόπτουμε την μοναξιά τους. Ανακαλύπτουμε σχεδόν μυστήρια και μαγικά ότι αυτό που αξίζει στη ζωή είναι η αγάπη σε κάθε της έκφραση. Η αγάπη μέσα από ένα φλυτζάνι τσάι, η αγάπη μέσα από μοίρασμα εμπειριών, η αγάπη μέσα από γνήσιο ενδιαφέρον, η αγάπη μέσα από ένα έντονο κοίταγμα ή ένα χάδι.

Η μοναξιά, με την οποία καταπιάνεται η συγγραφέας, αποτελεί μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων. Αποτελεί μέρος της ζωής όλων μας ανά διαστήματα και ανά περιόδους. Όμως, η μοναξιά «διακόπτεται», «ξεχνιέται», «κοιμάται» για λίγο, όταν η ζωή έρχεται να μας υπενθυμίσει την ύπαρξή της και την αξία της, να μας υπενθυμίσει τα όμορφα και ζωντανά πράγματα που συμβαίνουν εκεί έξω, αλλά και μέσα μας.

Η μοναξιά θολώνει μπροστά στην γοητεία της ζωής.

Ένα παραμύθι τρυφερό, γλυκό με ουσιαστικά μηνύματα που διαβάζεται ευχάριστα, γρήγορα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εκπαιδευτικά όσο και ψυχοθεραπευτικά.

Μια ξεχωριστή Κυριακή», Έφη Λαδά – εκδόσεις Διόπτρα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)