Η χρονιά ορόσημο επιστροφής στην κανονικότητα το 2022. Η Ελληνική Λογοτεχνία πρόσφερε πολλά αξιόλογα βιβλία. Εμείς ως your e-articles ξεχωρίσαμε 10 βιβλία απ’ όσα διαβάσαμε όλη την χρονιά και σας τα παρουσιάζουμε:
«Χρωμοπαγίδα», Συγγραφέας: Άννα Λύκου (Εκδόσεις Άνω Τελεία):
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο από αυτά που δεν κυκλοφορούν κάθε μέρα. Εντασσόμενο στον μαγικό ρεαλισμό, παντρεύει το στοιχείο του φανταστικού και του πραγματικού, του ονειρικού μα και του απτού. Ένα λογοτεχνικό διαμάντι το οποίο καθιστά την ανάγνωση απόλαυση. Μετά τις «Ανθισμένες Πατάτες», η συγγραφέας Άννα Λύκου μάς εκπλήσσει ευχάριστα και με τη δεύτερη προσπάθειά της. Είναι ένα βιβλίο που όμοιό του δε θα συναντήσετε εύκολα και το οποίο πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.
«Αγία Οικογένεια», Συγγραφέας: Αντώνης Ε. Χαριστός (Εκδόσεις Γράφημα):
Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό βιβλίο που διαπραγματεύεται το θέμα της παιδεραστίας, πώς γεννιέται δηλαδή η συγκεκριμένη αποκλίνουσα παραβατική συμπεριφορά, πώς εκκολάπτεται από την ίδια την κοινωνία και πώς τελικά αυτή ωθεί τον δράστη στη διάπραξη του εγκλήματος. Χωρίς οποιαδήποτε ιδεολογία ή θρησκεία να αλλάζουν κάτι προς το καλύτερο, το αντίθετο, φαίνεται να υποκρύπτουν με ένα προσωπείο ακόμα χειρότερες πτυχές. Ο Αντώνης Χαριστός διαπρέπει σε αυτό το βιβλίο και εντελώς κυνικά μεταφέρει την πραγματικότητα – που όλοι αρνούμαστε να δούμε – ωμά και ρεαλιστικά μέσα από το βιβλίο του. Η ανάγνωση του θα σας μαρκάρει ως πυρακτωμένο σίδερο το μυαλό και την ψυχή, τόσο σκληρό μα και αληθινό.
«O Λύκος μένει σπίτι», Συγγραφέας: Έλενα Μπολονάση (Εκδόσεις Ψυχογιός):
Ακόμα ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται την εγκληματικότητα εν τη γενέσει, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν μένει στην εξιστόρηση και τη λύση ενός εγκλήματος αλλά προχωράει πολύ περισσότερο εξετάζοντας την παιδική ηλικία των δραστών δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει την αιτία που κάποιος γίνεται κακοποιητικός. Αν ως παιδί έχεις κακοποιηθεί υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να γίνεις ένας κακοποιητικός ενήλικας. «Η παιδική ηλικία σε κυνηγάει μέχρι να σε πιάσει» όπως μας αναφέρει και η συγγραφέας του βιβλίου. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεχωρίζει και θα εντυπωσιάσει τον κάθε αναγνώστη, ακόμα και τον μη μυημένο στο είδος.
«Ενός λεπτού σιγή», Συγγραφέας: Μένιος Σακελλαρόπουλος (Εκδόσεις Ψυχογιός):
Ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, πώς ένας έρωτας μπορεί να σβήσει οδηγώντας σε άσβεστο μίσος, ζήλεια, φθόνο και αντιπάθεια, φτάνοντας στην ενδοοικογενειακή βία. Ακόμα ένα βιβλίο εμπνευσμένο εν πολλοίς από την σκληρή καθημερινότητα και πραγματικότητα όπως την βιώνουμε αποτυπώνοντας ωστόσο και τις αθέατες πλευρές που μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τα ένοχα μυστικά που τόσες οικογένειες κρύβουν κλείνοντας στόματα για να μην μιλήσουν.
«Οι Καθαροί», Συγγραφέας: Φρατζέσκα Μάνγγελ (Εκδόσεις Μίνωας):
Η δυστοπία με όσα έζησε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια δε θα μπορούσε να μην είχε την τιμητική της. Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε έναν άγνωστο μη οριοθετημένο κόσμο κάπου στο δυστοπικό μέλλον όπου οι άνθρωποι (όσοι δεν είναι του κόμματος) ζουν με κουπόνια. Η ιατρική έχει περάσει στην υπηρεσία της κυβέρνησης και τα πάντα ελέγχονται από το κόμμα με τους πολίτες να χωρίζονται σε καθαροί και «σημαδεμένοι». Προφητικό βιβλίο το οποίο ας ελπίσουμε να μην επαληθευτεί.
«Ζώνη-5», Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη (Εκδόσεις Μίνωας):
Ακόμα ένα βιβλίο δυστοπίας μιας και τα τελευταία χρόνια – όπως αναφέρθηκε ήδη – η ανθρωπότητα ζει καθημερινά στο πετσί της την δυστοπία. Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας μας μεταφέρει σε ένα ίσως όχι τόσο μακρινό μέλλον όπου ένα μεταφασιστικό καθεστώς ελέγχει και επιβάλει στους ανθρώπους να μην είναι θλιμμένοι κόντρα σε ένα ρεύμα κατάθλιψης και δυστυχίας που έχει επηρεάσει τους πάντες με τις αυτοκτονίες να αυξάνονται. Έτσι χωρίζουν την κοινωνία σε ζώνες. Με τις ζώνες 1 και 2 να’ ναι οι πιστοί του καθεστώς του Λευκού Στρατιώτη, στη ζώνη 3 να βρίσκονται όσοι ισορροπούν στο μεταίχμιο, στην 4 οι πιο «ύποπτοι» για κατάθλιψη και παραβατικότητα και στην ζώνη 5 το στρατόπεδο συγκέντρωσης ουσιαστικά να στέλνονται οι αντικαθεστωτικοί αντιφρονούντες και όσοι έχουν αποδεδειγμένα εκδηλώσει κατάθλιψη. Εκεί στέλνεται και ο γιος (Άλεξ) της πρωταγωνίστριας του έργου Λίζας και τότε η μητέρα του θα στρατευτεί με το καθεστώς στην προσπάθεια της να τον σώσει. Ένα ακόμα ενδιαφέρον βιβλίο που περιγράφει ένα φρικτό μέλλον για την ανθρωπότητα…
«Το βραχιόλι της φωτιάς», Συγγραφέας: Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου (Εκδόσεις Καστανιώτης):
«Ήσαν άνθρωποι με αισθήματα, που αγαπούσαν την οικογένειά τους, που ακολουθούσαν τα ήθη τους, τα έθιμα τους, που έτσι διατηρούσαν την φυλή τους. Πρέπει να βρεθείς κοντά στην διαφορετικότητα για να βεβαιωθείς πως δεν κινδυνεύεις απ’ αυτήν». Το βιβλίο που χωρίζεται σε οκτώ κεφάλαια μας διηγείται την ιστορία της οικογένειας Σαΐας από την μεγάλη φωτιά του 1917 μέχρι το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, την «Τελική Λύση» των Γερμανών και τη ζωή μετά. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα μάθουμε για τα έθιμα των Εβραίων και των Τσιγγάνων, την ζωή τους, την ψυχολογία και τα όνειρα του καθένα χαρακτήρα ξεχωριστά. Η αγάπη, ο έρωτας, η επιθυμία για ζωή υπάρχουν μέσα στην ιστορία και μας κάνουν να ταυτιστούμε με τους χαρακτήρες, να τους νιώσουμε δικούς μας, να συμμεριστούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Περιγραφές μιας Ελλάδας σε πόλεμο, ενός κόσμου σε πόλεμο, η ζωή στα στρατόπεδα, τα βασανιστήρια, η ανάγκη για επιβίωση…
«5 ιστορίες ντροπής», Συγγραφέας: Χριστοπούλου Πηνελόπη (Εκδόσεις Ελκυστής):
Πέντε ιστορίες για ήρωες ιδιόμορφους, που ζουν στο περιθώριο του κόσμου τους. Σκεπασμένα όνειρα, κουκουλωμένα πάθη, προκαταλήψεις αλλά και η αδυσώπητη ανάγκη τους να πιστέψουν σε κάτι. Κανείς δε μίλησε όταν έπρεπε να μιλήσει ή δεν έπραξε όταν έπρεπε να πράξει. Ο κυνικός αετονύχης διαφημιστής Ανρί Σαρλότ, η έφηβη που υποτάσσεται στο τάμα της οικογένειας να γίνει μοναχή, η τρανσέξουαλ με την παιδική ανεμελιά που πίστεψε στο όνειρο, το ηλικιωμένο ζευγάρι Ρουμάνων αποκομμένο από το χωριό και τέλος η ψυχολογική περιπέτεια ενός αφηγητή. Μόνο όταν οι ήρωες σταματούν και κοιτάζουν πίσω, συνειδητοποιούν το σημείο στο οποίο βρίσκονται. Ο χρόνος, η κοινωνία, η εκκλησία, ο έρωτας, η ηθική παίζουν τον δικό τους αξιοπρεπή και ύπουλο ρόλο στη ζωή και τα παθήματά τους. Το ξημέρωμα θα τους βρει όλους αλλαγμένους και ο καθένας θα έχει πάρει τον δικό του δρόμο προς το φως. Πέντε ιστορίες ζωής, για ανθρώπους που παλεύουν στα συντρίμμια της και ανασηκώνονται. Η συγγραφέας αποδεικνύει έντεχνα και με μαεστρία ότι η μικρή φόρμα των διηγημάτων μπορεί να δώσει λογοτεχνικά διαμαντάκια. Άλλωστε το 2017 το διήγημά της «Νόστος ή Αουγκούστα» βραβεύτηκε στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.
«Η Βασίλισσα του Χρόνου», Συγγραφέας: Χριστίνα Μ. Ψύλλα (Εκδόσεις Πηγή):
Η Βασίλισσα του Χρόνου κέρδισε τις εντυπώσεις, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έκδοσής της. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο, της νεαρής συγγραφέως, που μας ξεναγεί ακόμη βαθύτερα στον μαγικό κόσμο της Νυμφαιάς Ακαδημίας. Η γραφή του βιβλίου, εναλλάσσεται ανάλογα με το πρόσωπο που διηγείται την ιστορία. Συνοδεύεται από ένα ξεχωριστό γράφημα, που αναδεικνύει ένα προσωπικό στοιχείο του χαρακτήρα. Αυτό βοηθάει στο να καταλαβαίνεις πιο εύκολα ποιο πρόσωπο μιλάει, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την εξέλιξη της πλοκής. Καθώς εκτός από τον κύριο πυρήνα Ελίζ Γουάιτ, γνωρίζουμε και άλλα βασικά πρόσωπα. Εξίσου σημαντική είναι η επέκταση του χάρτη, σε σχέση με το πρώτο βιβλίο η «Φλόγα της Ελεγκάντι. Στο δεύτερο, λοιπόν, βιβλίο παρακολουθούμε την εξέλιξη της Ελίζ ως μία Ελεγκάντι. Με την βοήθεια του Κάι, η Ελίζ μαθαίνει να ελέγχει τις δυνάμεις της, ενώ η σχέση της με τον Στέφαν ταράσσεται. Η Ελίζ έχοντας στο πλευρό της τις φίλες της, έρχεται αντιμέτωπη με τις σκιές. Μυστήριο και σκοτάδι γεμίζει την ακαδημία. Ο κάθε ήρωας περνάει την δική του προσωπική δοκιμασία. Μάχες και μαγεία, γεμίζουν με αγωνία τον αναγνώστη. Ανυπομονούμε απλώς για το τρίτο και τελευταίο που θα κλείσει την τριλογία…
«Το Τσίρκο της Παράνοιας», Συγγραφέας: Μάγδα Ασημακοπούλου (Εκδόσεις Dark Fire Books):
Αν είστε λάτρεις του Halloween και αγαπάτε τις ταινίες τρόμου, όπως και τα βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο, τότε «το Τσίρκο της Παράνοιας» είναι ό,τι χρειάζεστε. Η νεαρή συγγραφέας Μάγδα Ασημακοπούλου αφηγείται την ιστορία της Μάνταλεν και του Τζίο, με έναν ιδιόμορφο περιγραφικό τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει ως μία πιο σκοτεινή εκδοχή, του παραμυθιού «η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων». Καθώς η Μάνταλεν επισκέπτεται το τσίρκο που έχει έρθει στην πόλη μαζί με τον μικρό της αδελφό, ακολουθεί έναν κλόουν και πέφτει μέσα σε μία τρύπα καταλήγοντας σε ένα αλλιώτικο μέρος αλλά όμοιο με τσίρκο. Η Μάνταλεν γνωρίζει τον υπεύθυνο του τσίρκου Τζίο και τον θίασό του. Όσο και να προσπαθεί να ξεφύγει, καταλήγει σε αδιέξοδο. Μέσα από έναν λαβύρινθο οδηγείται στο κρυμμένο μυστικό του Τζίο, απελευθερώνοντάς το ξεδιπλώνεται σταδιακά όλη η αλήθεια για το τι πραγματικά είναι το Τσίρκο της Παράνοιας. Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοέκδοση ουσιαστικά (μιας και η συγγραφέας έχει στήσει τον δικό της εκδοτικό) με έναν εκπληκτικό επαγγελματισμό.
Αυτά ήταν τα δέκα βιβλία τα οποία διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε για το 2022 η ομάδα ανάγνωσης του your e-articles: Γιώργος Δόλγυρας, Ειρήνη Λόκα, Κωνσταντίνα Τομπουλίδου και Ρένια Γαλιώτη.
Τέλος πριν κλείσουμε ειδική μνεία αξίζει στις εκδόσεις Μίνωας, καθώς ο εκδοτικός οίκος επένδυσε στο underground είδος της “δυστοπίας” φέρνοντας ουσιαστικά το αναγνωστικό κοινό σε επαφή μαζί του, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα και την εκδοτική του παραγωγή το 2022 (στοιχεία από οσδέλnet)
Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά σε όλους με πολλά νέα αναγνωστικά ταξίδια!
Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ