Για κάθε παιδί «Σπίτι είναι»…(Άποψη)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ένα παιδί αντιλαμβάνεται την έννοια της λέξης «σπίτι»; Συνήθως, όταν αναφέρουμε σ’ ένα μικρό παιδάκι να αποτυπώσει σε μια ζωγραφιά του ένα σπίτι, ζωγραφίζει εκείνο το γνωστό ορθογώνιο, με την τριγωνική σκεπή και τα δύο τετράγωνα παράθυρα, που έχουμε ζωγραφίσει όλοι έστω μια φορά στη ζωή μας. Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις παιδιών που όταν ακούν αυτή τη λέξη ζωγραφίζουν ανθρώπους, πράγματα, μέχρι και συναισθήματα. Μήπως τελικά κρύβει κάποιο βαθύτερο νόημα μία τόσο απλή λέξη;

Όταν ένα μωράκι μεγαλώνει και αρχίζει να ανακαλύπτει τον κόσμο, είναι φυσικό και επόμενο να μαθαίνει ότι σπίτι είναι ο χώρος που μένει. Το κτήριο με τους τοίχους και τα ντουβάρια. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλά παραπάνω. Το σπίτι μας, με την κυριολεκτική του έννοια, είναι το μέρος που μένουμε, και στο οποίο νιώθουμε άνετα, οικεία και ο εαυτός μας. Μεταφορικά, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Με άλλα λόγια, ένας άνθρωπος, ένα μέρος, ένα ζώο, ένα συναίσθημα, μία συνθήκη, ακόμα και μια κατάσταση, μπορούν να σημαίνουν σπίτι για τον καθένα από εμάς. Όλο αυτό, το είδα να αποτυπώνεται πρώτη φορά σε ένα παιδικό βιβλίο. Μήπως τελικά τα παιδικά βιβλία είναι μονόδρομος για κάθε μικρό μας φίλο σε πολλές περιστάσεις;

Οι εκδόσεις Σιέλ κυκλοφόρησαν πρόσφατα το βιβλίο της Σεβαστής Χατζησαββίδου με τίτλο «Σπίτι είναι…», δείχνοντας ότι σπίτι είναι για όλους μας κάτι ξεχωριστό και ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα. Αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα επί του θέματος, και κατάλληλο δώρο για κάθε παιδάκι γύρω μας. Απευθύνεται σε ηλικίες 4+, όμως και τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όταν δεν έχουν σκεφτεί και αυτό το ενδεχόμενο, εντυπωσιάζονται, καταλήγοντας έτσι να δουν και την άλλη πλευρά. Συνεπώς, λειτουργεί και ως κατευθυντήρια γραμμή παραπάνω σκέψης για μεγαλύτερα παιδιά, που δε γνωρίζουν. Σε αυτό βέβαια, βοηθάει και η εικονογράφηση που έχει επιμεληθεί η Έφη Κοκκινάκη. Το βιβλίο, με τη συγκεκριμένη εικόνα, είναι ολόκληρο σαν παιδική ζωγραφιά, και η φράση κάθε σελίδας δένει απίστευτα με την αντίστοιχη εικόνα που υπάρχει. Επιπλέον, η συγγραφέας καταφέρνει μέσα σε μόλις λίγες λέξεις σε ολόκληρο το βιβλίο, να καλύψει οτιδήποτε μπορούν να θεωρήσουν μικροί, αλλά και πιο μεγάλοι σπίτι. Κάθε ανθρώπινη πτυχή. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει ξεχωριστό και μοναδικό.

Σίγουρα διαβάζοντας το, τα συναισθήματα που νιώθουμε είναι μοναδικά. Μέχρι κι εγώ, όντας ενήλικη πλέον, νοστάλγησα. Πόσο μάλλον, διαβάζοντας το ένα παιδί.
Θεωρώ, ότι πρέπει να υπάρχει στην παιδική βιβλιοθήκη κάθε παιδιού, όπως επίσης και να χρησιμοποιείται από γονείς και εκπαιδευτικούς, στην παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία, προκειμένου να μάθει κάτι διαφορετικό, αλλά τόσο σημαντικό και μοναδικό.

*Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Σιέλ για την αποστολή του αντιτύπου!

Το βιβλίο από τις εκδόσεις Σιέλ: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.