«Για όλα υπάρχει ένας μύθος»(Άποψη)

Πρόσφατα, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ή αλλιώς σε πολλούς γνωστός ως «The Mythologist», με το ομώνυμο κανάλι στο Youtube, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Για όλα υπάρχει ένας μύθος», από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο ίδιος, μας ταξιδεύει στην αρχαία ελληνική μυθολογία, εκτός από τα βίντεο του, και στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου. Ένα ταξίδι για όσους είναι λάτρεις της μυθολογίας, αλλά και για όσους θέλουν να πειστούν, ότι η μυθολογία υπάρχει και ζει ανάμεσά μας, ως και σήμερα.

Το βιβλίο, βασίζεται σε δέκα αντιθετικά ζευγάρια εννοιών. Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι: «Φως & Σκοτάδι», «Ειρήνη & Πόλεμος», «Αλήθεια & Ψέμα», «Φιλία & Έχθρα», «Έρωτας & Μίσος», «Πλούτος & Πενία», «Επιβράβευση & Τιμωρία», «Δημιουργία & Καταστροφή», «Θάρρος & Δειλία», «Γέννηση & Θάνατος». Έννοιες, που καθημερινά όλοι μας βρίσκουμε μπροστά μας, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσες ιστορίες, πρόσωπα, μύθοι, πλάσματα, τέρατα και καταστάσεις κρύβονται από πίσω τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, της χρήσης πολλών φράσεων καθημερινά, που εν τέλει είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μυθολογία και γενικότερα με τους μύθους, που κρύβονται πίσω από αυτές τις έννοιες.

Όπως προανέφερα, ο συγγραφέας μέσα απ’ αυτή τη συγγραφική του απόπειρα, προσπαθεί να αποδείξει στους αναγνώστες του, ότι η μυθολογία υπάρχει παντού γύρω μας, και δεν ανήκει απλά στο μακρινό παρελθόν. Και το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα. Πολλούς από τους μύθους που χρησιμοποιεί τους γνώριζα, άλλους τους γνώριζα μισούς, και άλλους καθόλου. Όμως το σοκ όταν καταλάβαινα από που προέρχεται κάτι αυτονόητο, που ίσως δεν είχα σκεφτεί την προέλευσή του, ήταν συνεχώς το ίδιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι προσφέρει τροφή για σκέψη. Εσείς γνωρίζατε ότι το γνωστό τραγούδι που λέμε στα γενέθλια, συνδέεται με τον μύθο του φωτός; Κάποια πράγματα, κανένας δεν τα είχε συνδέσει με κάποιον μύθο, ωστόσο, είχαν τελικά, μία πολύ στενή σχέση μεταξύ τους.

Ο λόγος του συγγραφέα είναι απλός, λιτός, κατανοητός, χωρίς περιττά σχόλια, αλλά μόνο όσα χρειάζεται για να καλυφθεί επαρκώς ένας μύθος. Ξεχώρισα την αμεσότητα που έκρυβε η γραφή του, καθώς ήταν σα να μας απευθύνεται εκείνη τη στιγμή, προφορικά, και όχι γραπτά. Κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το συγκεκριμένο βιβλίο, διότι πολλοί δε γνωρίζουν από μυθολογία, κι αν αποπειραθούν να το διαβάσουν για να μάθουν, πρέπει να είναι κατανοητό. Για αυτό ακριβώς, ξεχωρίζει. Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, θεωρώ ότι απευθύνεται και σε μικρότερες ηλικίες, αλλά και πέρα απ’ αυτό, οφείλει να διδάσκεται στα σχολεία. Είναι μία καλή ευκαιρία, οι μαθητές να μάθουν κάτι παραπάνω στη μυθολογία, και όχι να μείνουν στα επιφανειακά και τα στοιχειώδη.

Προσωπικά, ξεχώρισα τους μύθους για τις έννοιες «Αλήθεια & Ψέμα», «Έρωτας & Μίσος». Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους.

Αποτελεί ένα βιβλίο – κόσμημα για τη βιβλιοθήκη όσων λατρεύουν τη μυθολογία, όσων θέλουν να μάθουν το κάτι παραπάνω, αλλά και όσων θέλουν να έρθουν πρώτη φορά σε επαφή μαζί της.

Για το βιβλίο Για όλα υπάρχει ένας μύθος: εδώ

Βρείτε το κανάλι του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου στο Youtube: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία καθώς και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.