Γιάννης Τσίρμπας: «Έχουμε μια λαγνεία των κρίσιμων στιγμών»

Γιάννης Τσίρμπας, ο σημερινός καλεσμένος μας στο yourearticles, θα γνωρίσουμε τον ίδιο καθώς και το έργο του, τη συλλογή διηγημάτων του: «Όσο Περιμένεις να Συμβεί» (Εκδόσεις: Gutenberg)

 • Αρχικά να σας γνωρίσουμε. Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;
  Είμαι επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολούμαι και με το μεγάλωμα της 4χρονης κόρης μου, της Ευγενίας.

 • Τι αγαπάτε και τι σας φοβίζει;
  Αγαπώ τις παρέες, την ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά και τη μοναξιά. Με φοβίζουν αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα, που λέει και το τραγούδι, τα οποία έχω την αίσθηση ότι όλο και αυξάνονται για πολλούς από εμάς.

 • Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας οδήγησε στην συγγραφή;
  Υποθέτω το να χτίσω γέφυρες με ανθρώπους που δεν θα γνωρίσω ποτέ.

 • Να περάσουμε και στο έργο σας «Όσο περιμένεις να συμβεί». Τι σας ενέπνευσε να την γράψετε;
  Ο πανταχού παρών και διαρκώς απών έρωτας. Αυτό που πάντα περιμένουμε να συμβεί. Και που, όταν συμβαίνει, συχνά συνοδεύεται από ματαιώσεις, πόνο, πρόσκαιρη ή απατηλή ευτυχία.

 • Υπάρχει κάποιο διήγημα που θεωρείτε αγαπημένο;
  Τα αγαπώ όλα. Αν αναγκαζόμουν να ξεχωρίσω, θα διάλεγα το πρώτο και το τελευταίο.

 • Ταυτίζεστε με κάποιον χαρακτήρα σας;
  Θα πω το τετριμμένο: με όλους και με κανέναν. Τετριμμένο μεν, ισχύει δε.

 • Τα διηγήματα διαπνέονται από ένα αίσθημα δυστυχίας και μελαγχολίας είτε για τα περασμένα, για την ζωή που δεν ζούμε άλλα και για τις σχέσεις που δεν σε ικανοποιούν πια. Ποια είναι για εσάς η ιδανική σχέση;
  Με ρωτάτε μαξιμαλιστικά και θα απαντήσω ανάλογα: Η σχέση μέσα στην οποία παραμένουμε ακέραιοι και ακέραιες και κολυμπάμε μέσα σε μια γαλήνια θάλασσα πλήρους και απόλυτα αμοιβαίας αποδοχής.

 • Τελικά, τι «περιμένουμε να συμβεί»;
  Έχουμε μια λαγνεία των κρίσιμων στιγμών. Περιμένουμε μια στιγμή που θα τα αλλάξει όλα, μια σχέση που θα μας φέρει την ευτυχία, μια σαρωτική αλλαγή που θα μας βγάλει μεμιάς σε ένα ξέφωτο. Έχουμε κάπως μια αντίληψη της ζωής σαν το Τζόκερ που έρχεται και σου την αλλάζει. Όσο περιμένουμε όμως αυτήν την φοβερή στιγμή, τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα και, συχνά, δεν τα παίρνουμε χαμπάρι.

 • Γιατί διηγήματα;
  Υπάρχει μια παρεξήγηση που θεωρεί τα διηγήματα κάτι σαν περιλήψεις μεγαλύτερων ιστοριών. Θεωρώ τα διηγήματα μια πολύ γοητευτική και αυτόνομη μορφή πεζού λόγου που πάντα μου ασκούσε έλξη. Μου ταιριάζουν και ιδιοσυγκρασιακά νομίζω.

 • Θα δοκιμάζατε και μεγαλύτερη φόρμα;
  Ναι, είναι πολύ πιθανό. Αν αυτό που θέλω να πω χρειάζεται τη φόρμα του μυθιστορήματος, θα το δοκιμάσω.

 • Κλείνοντας θα θέλατε να μοιραστείτε τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια και μία ευχή;
  Προς το παρόν τα μελλοντικά συγγραφικά μου σχέδια στρέφονται προς την πολιτική επιστήμη. Θα αφορούν, δηλαδή, την άλλη μου βασική δραστηριότητα. Όσο για την ευχή: εύχομαι από καρδιάς καλή ξεκούραση, πνευματική, ψυχική, σωματική.

Γιάννης Τσίρμπας, περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.