John Emmans: «Το κάτι από μένα κι ένα ακόμη, ακυκλοφόρητο βιβλίο είναι οι πιο προσωπικές ιστορίες που έχω αφηγηθεί»

– Ας συστηθούμε αρχικά, με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Καταρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για εμένα και το βιβλίο μου. Πρωτίστως, όταν δεν γράφω και δεν βρίσκομαι στην κύρια εργασία μου, εκτελώ χρέη συζύγου και πατέρα, οι σπουδαιότεροι και πιο δύσκολοι ρόλοι στη σημερινή κοινωνία. Από εκεί και πέρα, διαβάζω, παρακολουθώ ταινίες και αυτό που πραγματικά με κάνει να ηρεμώ, είναι να συνθέτω μουσική στο μικρό μου στούντιο. Μου αρέσει ο πειραματισμός σύγχρονων και παλιότερων ήχων, κάποτε έγραφα μουσική για τις ερασιτεχνικές ταινίες που γύριζα με τους φίλους μου, τώρα αρκούμαι στα σάουντρακ των βιβλίων μου και σε αφιερώματα αγαπημένων προσώπων μου.

Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Από πολύ μικρός, στο δημοτικό, ξεκίνησα να γράφω διηγήματα, σε μια παιδική γραφομηχανή, δώρο των γονιών μου. Στο γυμνάσιο ήρθαν πιο σκοτεινά κείμενα και ποιήματα και στη συνέχεια ολοκλήρωσα τα πρώτο μου σενάριο.

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Δεν θυμάμαι ακριβώς. Ή «Ο Ασπροδόντης» του Τζακ Λόντον ή «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ.

Να δούμε τώρα και το βιβλίο από τα μάτια του συγγραφέα. Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεστε;

Αρχικά, όλοι οι ήρωες έχουν κάτι από μένα και την ίδια στιγμή είναι τόσο διαφορετικοί και αιρετικοί, που καρατομείται η οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα σε εκείνους και εμένα. Ωστόσο, εκείνοι που με εκφράζουν περισσότερο και ταυτίζομαι μαζί τους, υπό ένα φιλοσοφικό πρίσμα, είναι ο Κένεθ και η Κάθριν. Αυτοί οι δυο, άλλωστε συνθέτουν έναν πολύ όμορφο και ανθρώπινο χαρακτήρα, υμνούν τις αξίες της ζωής, δίνονται χωρίς φειδώ σε όποιον τους έχει ανάγκη αναζωπυρώνοντας την αγάπη, την ελπίδα και την ανιδιοτέλεια. Τρεις λέξεις, τρεις έννοιες, οι οποίες αργοπεθαίνουν, κοντεύουν να γίνουν παρωχημένες…     

Στο βιβλίο παρατηρούμε ένα ταξίδι προς ανακάλυψη του εαυτού. Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτή την ιστορία;

Το «κάτι από μένα» -κι ένα ακόμη, ακυκλοφόρητο βιβλίο- είναι οι πιο προσωπικές ιστορίες που έχω αφηγηθεί. Υπάρχει διάχυτο αυτό το κάτι από μένα σχεδόν σε κάθε σελίδα. Αρώματα, αναμνήσεις, προβληματισμοί, δίψα για φιλοσοφία…

Ήρθε μόνο του, καθώς παρατηρούσα μια γυναικεία σιλουέτα να διασχίζει την παραλία κατά μήκος της ακτής. Η συγκεκριμένη σκηνή του βιβλίου, με τη γνωριμία των δυο ηρώων, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

– Ποια είναι για εσάς η ιδανική ζωή;

Πολύ όμορφη -και την ίδια στιγμή δύσκολη- ερώτηση! Η ιδανική ζωή για εμένα είναι εκείνη που σπαταλάμε σε ουσιαστικά πράγματα, μακριά από εγωιστικές αλχημείες, δίχως υπερβολές και εντάσεις. Χαμηλές και ήρεμες πτήσεις πάνω από θρεπτικά και υγιεινά πνευματικά μαθήματα ανθρωπιάς, χωρίς εκείνες τις ανόητες ιδεολογίες που κατακρεουργούν την πρόοδο και την σταδιοδρομία των κατοίκων τούτου του πλανήτη.

– Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα θέλαμε να μας πείτε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια. Θα υπάρξει κι άλλο μυθιστόρημα;

Το επόμενο βιβλίο που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας είναι στο ύφος του «κάτι από μένα», σαφώς πιο σκοτεινό και κλειστοφοβικό, βρίσκεται ήδη στα χέρια του εκδότη μου. Στη συνέχεια, έχω έτοιμη μια δυνατή και σκληρή ιστορία τρόμου. Δεν ξέρω ακόμη πότε θα κυκλοφορήσουν, δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Προς το παρόν, γράφω παράλληλα δυο διαφορετικά βιβλία και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Παρότι θέλω να μείνω σε ένα κοινωνικό/ρομαντικό ύφος, ο τρόμος με φλερτάρει επικίνδυνα και είμαι έτοιμος να ενδώσω.

Εύχομαι ολόψυχα, σε εσάς και τους αναγνώστες σας, υγεία, καλές και ποιοτικές αναγνώσεις.

Άποψη:

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού σας μέσω της ιστορίας της Κάθριν Τζόνσον. Η Κάθριν στα τριανταοκτώ της χρόνια χωρίζει με τον σύζυγο της Μπράντλει Ντάνβερ. Ο κόσμος της καταρρέει καθώς αρχίζει να φοβάται την μοναξιά και η σκέψη ότι δεν θα καταφέρει να κάνει ποτέ παιδί την κατακλύζει. Η μόνη της παρηγοριά το ποτό και ένα ταξίδι μέχρι το Σέλινγκτον. Εκεί θα συναναστραφεί με έναν ηλικιωμένο ηθοποιό του Χόλυγουντ, έναν δικηγόρο, έναν συγγραφέα και την ιδιοκτήτρια του καλύτερου εστιατορίου της πόλης και θα γνωρίσουμε τις δικές τους ιστορίες. Η αφήγηση είναι γρήγορη χωρίς να κουράζει και κινηματογραφική. Η γλώσσα απλή, λιτή, χωρίς βερμπαλισμούς και οι ζωντανοί διάλογοι συνθέτουν αυτήν την όμορφη διδακτική ιστορία που αξίζει να διαβαστεί.

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.