Κωνσταντίνος Λουκόπουλος: «Η μυθολογία είναι ένα κομμάτι του παρελθόντος, αλλά την ίδια στιγμή, έχει μεγάλη αξία και στο σήμερα»

Πρόσφατα, μιλήσαμε για το πρώτο του βιβλίο, «Για όλα υπάρχει ένας μύθος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Σήμερα μιλάμε με τον ίδιο, προκειμένου να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Σημερινός καλεσμένος του yourearticles, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος.

-Αρχίζοντας τη συνέντευξή μας, θα θέλαμε να μάθουμε πρώτα, λίγα λόγια για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το «The Mythologist».

Όπως συνήθιζα να λέω στα πρώτα μου βίντεο, είμαι ο Κωνσταντίνος, ή αλλιώς The Mythologist, είμαι αρχαιολόγος και μέσα από το YouTube και τα social media ανεβάζω αγαπημένους μου μύθους, ιστορίες και συζητώ για αρχαιολογικά (και μη) θέματα που πιστεύω ότι αξίζει να μοιραστώ με τον κόσμο!

-Τι ήταν αυτό που σας έκανε να σπουδάσετε Ιστορία – Αρχαιολογία;

Η αγάπη μου για την ιστορία, η οποία καλλιεργήθηκε σιγά σιγά μετά το Γυμνάσιο και προς το Λύκειο. Φανταζόμουν να με καλούν σαν ειδικό σε ντοκιμαντέρ και να μοιράζομαι τις γνώσεις μου.

-Και για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Ποιο ήταν το στοιχείο που σας γοήτευσε στην ιστορία – μυθολογία, ώστε να ασχοληθείτε ειδικά με αυτό το κομμάτι;

Η ιστορία είναι κάτι αρκετά διαφορετικό από τη μυθολογία. Στην ιστορία με γοήτευσε η επαφή με το παρελθόν και το πώς κανείς μπορεί να μάθει πράγματα για τον εαυτό του και τον κόσμο κοιτώντας πίσω του. Στην μυθολογία, με γοήτευσαν οι μύθοι για θεούς, ήρωες και τέρατα, οι οποίοι έπαιζαν πολύ σημαντικό ρόλος τη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων και έχουν φυσικά και διαχρονική αξία και σημασία.

-Θεωρείτε, ότι η μυθολογία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης σας;

Νομίζω ότι έχω μάθει να αναγνωρίζω μοτίβα σε ιστορίες που ακούω ή ταινίες και σειρές που τυχαίνει να παρακολουθώ. Πιο πολύ έχει επηρεάσει τον τρόπο που βλέπω τους λαούς της αρχαιότητας.

-Η ενασχόλησή σας με το YouTube, πώς προέκυψε;

Παρακολουθούσα βίντεο εκπαιδευτικού περιεχομένου, που πριν από λίγα χρόνια έκαναν δυναμική εμφάνιση στο διαδίκτυο και είδα ότι έλειπε ένα κανάλι σαν το δικό μου, που να εκπροσωπεί και τη δική μας πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη, η οποία είναι και πολύ παρεξηγημένη.

-Πώς αισθάνεστε για την επιτυχία του καναλιού σας με τίτλο «The Mythologist», που μετράει κάτι λιγότερο από τρία χρόνια;

Αισθάνομαι πολλά! Ευγνωμοσύνη, δικαίωση, χαρά, ευθύνη… Περίμενα ότι θα έχει απήχηση κάποια στιγμή, αλλά όχι τόσο μεγάλη και σίγουρα όχι τόσο γρήγορα!

-Πέρα από το κανάλι σας, πρόσφατα εκδώσατε το πρώτο σας βιβλίο. Είχατε φανταστεί τον εαυτό σας συγγραφέα;

Βεβαίως! Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο από μικρό παιδί! Έκανα βόλτες στις καλοκαιρινές υπαίθριες εκθέσεις βιβλίου στη Ναύπακτο και φανταζόμουν κάποτε ένα δικό μου βιβλίο εκεί. Ήταν ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με όχημα τη Μυθολογία που έχει τόσα πολλά να μας πει.

-Πώς σας ήρθε η συγκεκριμένη ιδέα για το βιβλίο σας, δηλαδή η σύνδεση της μυθολογίας με τα πάντα γύρω μας;

Όπως είναι λογικό, ο κόσμος ακούει μυθολογία και σκέφτεται το παρελθόν. Ωστόσο, ήθελα να αποδείξω ότι, ναι μεν, η μυθολογία είναι ένα κομμάτι του παρελθόντος, αλλά την ίδια στιγμή, έχει μεγάλη αξία και στο σήμερα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, από το γεγονός ότι όντως, για όλα τελικά στη ζωή μας υπάρχει ένας μύθος!

-Πότε ξεκίνησε η συγγραφή του; Σας πήρε μεγάλο χρονικό διάστημα η υλοποίησή του;

Η συγγραφή ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και κράτησε περίπου έναν χρόνο. Ήταν μια πολύ σημαντική, χρονοβόρα, αγχώδης, δημιουργική και γοητευτική περίοδος και το αποτέλεσμα δικαίωσε και εμένα αλλά και όλους όσοι με πίστεψαν και μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία.

-Εσάς απ’ όλο αυτό το κεφάλαιο που ονομάζεται ελληνική μυθολογία, ποιος είναι ο αγαπημένος σας μύθος;

Θα έλεγα ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής! Ένας ρωμαϊκός μύθος με πρωταγωνιστές αυτές τις προσωποποιημένες έννοιες, οι οποίες μέσα από την περιπέτειά τους, μας δείχνουν τις δυσκολίες που ανέκαθεν αντιμετώπιζε ο άνθρωπος όταν ερχόταν η ώρα να αναπτύξει διαπροσωπικές σχέσεις, είτε φιλικές είτε ερωτικές.

-Αν εσείς ήσασταν ένα μυθολογικό πλάσμα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα ήθελα να ήμουν αρχαίος συγγραφέας ή ποιητής και να γράψω τους δικούς μου μύθους!

-Γιατί αξίζει τελικά κανείς να ασχοληθεί με τη μυθολογία;

Γιατί η μυθολογία περιέχει ιστορίες που μιλούν για τον έρωτα, το μίσος, τον θάνατο, τη γέννηση, τον πόλεμο, την ειρήνη, τον πλούτο, τη φτώχεια, το φως, το σκοτάδι… Με λίγα λόγια, μιλά για όσα μας απασχολούν κι εμάς σήμερα και σίγουρα έχουμε να πάρουμε πράγματα από αυτές τις αρχαίες ιστορίες.

-Τι σχέδια έχετε για το μέλλον όσον αφορά και το κανάλι σας, αλλά και τη συγγραφή; Σκέφτεστε να εκδώσετε κάποιο δεύτερο βιβλίο;

Για το κανάλι, σίγουρα νέα βίντεο και νέα concepts! Για βιβλίο, ναι, έχω πολλές ιδέες και μόλις νιώσω ότι το πρώτο μου εγχείρημα έχει κάνει έναν πρώτο κύκλο, θα προσπαθήσω να αφοσιωθώ στην συγγραφή ενός δεύτερου!

-Και κάτι τελευταίο. Τι θα λέγατε σε κάποιον, προκειμένου να τον πείσετε να αρχίσει να ασχολείται με τη μυθολογία;

Ότι, είτε μιλάμε για βιβλία, είτε για σειρές, είτε για τραγούδια, είτε για ταινίες, είτε για μύθους, κανένας ποτέ δεν είπε όχι σε μια πολύ καλή ιστορία!

Άποψη για το βιβλίο του: εδώ

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος το κανάλι του στο Youtube: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.