Λευτέρης Ευαγγελινός: «Πάντα υπάρχει ελπίδα όσο δεν τα παρατάμε»

Λευτέρης Ευαγγελινός, o σημερινός καλεσμένος μας στο yourearticles και καλούμαστε να γνωρίσουμε τον ίδιο και το έργο του το «Πεφταστέρι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

-Αρχικά, να σας γνωρίσουμε. Με τι ασχολείστε;

Γεια σας, αρχικά να σας ευχαριστήσω για το πάτημα που μου δίνετε. Οι συνεντεύξεις πολλές φορές μου δίνουν το κίνητρο να επεξεργαστώ σκέψεις που ως τότε δεν είχε τύχει. Στην ερώτηση τώρα, έχω σπουδάσει Μηχανικός Πληροφορικής και δουλεύω ως Μηχανικός Λογισμικού ή κοινώς: Προγραμματιστής. Οι υπολογιστές είναι η λατρεία και η καταδίκη μου και αυτή η διαρκής σύγκρουση δίνει νόημα στο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου. Από την αντίπερα όχθη του ποταμού, η λογοτεχνία είναι μία μεγάλη μου αγάπη και ιδιαίτερα εκείνη του φανταστικού. Ξεκίνησα από μικρός να διαβάζω κλασικά έργα όπως αυτά του Tolkien, που κατέληξα να θαυμάσω από καρδιάς, αλλά η συγγραφή σύντομα έγινε μία εντελώς ανεξάρτητη ασχολία. Έγινε μέσο έκφρασης κάθε μου σκέψης και των βαθύτερων προβληματισμών μου επιδίωκα να εξωτερικεύσω με κάποιον τρόπο. Εκτός των παραπάνω, μου αρέσει να περνώ τον χρόνο μου ακούγοντας μουσική και να μελετώ διάφορα όπως η αστρονομία, η βιολογία και καθετί εξηγεί τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα που ξεπηδούν διαρκώς στο μυαλό μου.

-Τι αγαπάτε και τι σας φοβίζει;

Αγαπώ την ησυχία μου. Μια ιδανική ήμερα θα ήταν αυτή δίχως ταραχές και προβλήματα, δίχως κανέναν να με απομακρύνει από τα όσα με κάνουν ευτυχισμένο.
Με φοβίζουν οι μεγάλες αλλαγές. Αυτές που με οδηγούν συνήθως σε μέρη και καταστάσεις που δεν έχω προετοιμαστεί κατάλληλα να αντιμετωπίσω. Λειτουργώ μεθοδικά και με πρόγραμμα στη ζωή μου οπότε ό,τι με βγάζει έξω από το οικείο μου περιβάλλον, το αποφεύγω όσο τίποτα άλλο.

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

Ο Robert Jordan. Θεωρώ το Wheel of Time τη μεγαλύτερή μου επιρροή ως συγγραφέας. Για πολλούς και διάφορους λόγους αυτός ο άνθρωπος μέσω των έργων του με έκανε να ακουμπήσω το δικό μου μελάνι πάνω σε άδειες σελίδες και να χτίσω τις δικές μου ιστορίες, οπότε έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου.

-Το αγαπημένο σας βιβλίο;

Το The Great Hunt της σειράς Wheel of Time. Το θεωρώ ένα αριστούργημα στο είδος του, που με είχε καθηλώσει όσο κανένα άλλο βιβλίο.

-Να περάσουμε και στο «Πεφταστέρι». Μέσα σε πόσο χρόνο ολοκληρώσατε την συγγραφή του;

Το Πεφταστέρι είχε αρχικά τη μορφή μικρού διηγήματος των δύο χιλιάδων λέξεων, που μου πήρε λιγότερο από δύο μέρες να ολοκληρώσω. Η πορεία προς την τελική του μορφή ωστόσο ήταν κάτι που κράτησε για δύο με τρεις μήνες μαζί με το στάδιο της επιμέλειας. Αν και δεν είναι μία μεγάλης έκτασης ιστορία, είναι σίγουρα κάτι που δούλεψα αρκετά ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα που προσδοκούσα.

-Τι αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία της ιστορίας;

Κατά κύριο λόγο η αγάπη μου για τα αστέρια και όσα κρύβει ο νυχτερινός ουρανός. Είναι άπειρα τα φαινόμενά του και γνωρίζουμε κυριολεκτικά ελάχιστα για τα όσα τον απαρτίζουν. Αν έπρεπε να γίνω συγκεκριμένος, θα ήταν το συναίσθημα του δέους που μου προκαλούν όταν τα κοιτάω. Είναι κάτι απερίγραπτο, που μόνο όσοι τα έχουν μελετήσει καταλαβαίνουν πραγματικά για τι πράγμα μιλάω. Πέρα από αυτό, ήθελα να γράψω κάτι που να συνδυάζει την πραγματικότητα μίας δεδομένης εποχής με δοξασίες και φήμες που πολλές φορές ακούμε για διάφορες πτυχές του κόσμου. Επίσης, η επαφή μου με ανθρώπους της επαρχίας λόγω της καταγωγής μου από το Πήλιο, με οδήγησε και στο χωροχρονικό πλαίσιο της ιστορίας. Οι χαρακτήρες είναι βγαλμένοι από την καθημερινότητά μου, οπότε πηγάζουν από πολλές μου εμπειρίες που αποκτούσα μεγαλώνοντας. Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό ήταν πολλά που αποτέλεσαν εν τέλει έμπνευση στη συγγραφή του.

-Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεστε και γιατί;

Σίγουρα με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Είναι άλλωστε αυτός που εκφράζει στις περισσότερες σκηνές αυτά που ήθελα ως συγγραφέας να περάσω εντός του κειμένου, αλλά και τι πιστεύω θα ένιωθα αν βρισκόμουν στη θέση του.

-Εσείς ποια ευχή θα κάνατε στο «Πεφταστέρι»;

Νομίζω ό,τι ευχήθηκε και ο Γιώργος, αν ήμουν στη θέση του. Αν έπρεπε να ευχηθώ κάτι έξω από το πλαίσιο της ιστορίας, θα ήταν για απαντήσεις στα όσα εκείνη την εποχή ο άνθρωπος αναρωτιόταν.

-Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Αυτό το διάστημα, ολοκληρώνω την τριλογία φαντασίας που γράφω, Το πεπρωμένο του Ραθ. Είναι κάτι που δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια, περίπου μία δεκαετία. Μόλις κλείσει και αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, υπάρχουν πολλά που έχω κατά νου. Νέες ιστορίες, σε διάφορα λογοτεχνικά είδη που ανυπομονώ να ανακαλύψω και ο ίδιος.

-Κλείνοντας, θα θέλατε να μοιραστείτε μία ευχή;

Μίας και το Πεφταστέρι είναι μία ιστορία που πραγματεύεται τον αγώνα κάποιων ανθρώπων να σταθούν απέναντι στο άγνωστο και τις δυσκολίες, εύχομαι να έχουμε πάντα την τόλμη και τη δύναμη να μην επισκιαζόμαστε από όσα μας τρομοκρατούν. Η άγνοια και οι φοβίες μας πολλές φορές μας φθείρουν ως αποτέλεσμα να απωθούμε την οποιαδήποτε λύση στα προβλήματά μας. Πάντα υπάρχει ελπίδα όσο δεν τα παρατάμε.

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.