«Ο άλλος αδερφός» του Βαγγέλη Γιαννίση από τις εκδόσεις Διόπτρα (Άποψη)

Ένα καινούριο συγγραφικό ταξίδι ξεκίνησε πρόσφατα για το Βαγγέλη Γιαννίση, ο οποίος σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα, κυκλοφόρησε ένα ακόμα αστυνομικό/ κοινωνικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Ο άλλος αδερφός». Η ιστορία που μας παρουσιάζει, εκτυλίσσεται από τη δεκαετία του 1980 έως και σήμερα, και λαμβάνει χώρα στην Ελευσίνα – η οποία αποτελεί και γενέτειρα του συγγραφέα.

Ο Θέμης Αδάμ, δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός true crime βιβλίου, επιστρέφει στην Ελευσίνα έπειτα από δυο περίπου δεκαετίες στο εξωτερικό, προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του. Ο τελευταίος αυτοκτόνησε, καθώς δεν άντεξε -όπως λέγεται- τις τύψεις για τη δολοφονία του γιού του, και δίδυμου αδερφού του Θέμη, Ηλία Αδάμ. Με την άφιξη του Θέμη στην Ελευσίνα, γεννιούνται πολλά ερωτήματα, όπως το τί έχει συμβεί με τον αδερφό του, την οικογένειά του, ποια είναι τελικά η σχέση του πατέρα του με την εξαφάνιση του Ηλία, και άλλα.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, χρησιμοποιεί έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να μας εισάγει στα γεγονότα. Λίγο μετά την άφιξη του Θέμη στην Ελευσίνα, η αφήγηση διακόπτεται, και ξεκινάμε να διαβάζουμε το true crime βιβλίο του, στο οποίο προσεγγίζει από τα μάτια του ως έφηβος τότε, όλα όσα συνέβησαν σχετικά με την εξαφάνιση του αδερφού του. Ο Ηλίας Αδάμ δεν ήταν ένα «συνηθισμένο» παιδί. Ανήκε στο φάσμα του αυτισμού, και τη δεκαετία του ΄80, σε μια μικρή κοινωνία όπως η Ελευσίνα, η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης ήταν δύσκολη για όλους. Η οικογένεια του δεν ήξερε πως να τον χειριστεί, για την κοινωνία ήταν «περίεργος», ενώ στο σχολείο ήταν συχνά θύμα εκφοβισμού.

Ξαφνικά, στα 14 του έτη, εξαφανίζεται από το σπίτι. Το γεγονός αυτό όμως, διαλύει ολοκληρωτικά την οικογένεια Αδάμ. Ο πατέρας κατηγορείται ως υπεύθυνος για την εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του γιού του, ενώ η μητέρα του δείχνει την αγάπη της για εκείνον μετά την εξαφάνισή του, ψάχνοντάς τον με κάθε μέσο. Στοιχεία αρχίζουν να βγαίνουν στο φως κάποια χρόνια αργότερα, μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής, που όμως ποτέ δε φτάνει σε κάποιο επίσημο συμπέρασμα. Το δεδομένο πάντα όμως, είναι ένα. Βασικός ύποπτος, θεωρείται ο πατέρας του, Βασίλης Αδάμ. Ο δεκατετράχρονος Θέμης, δεν αντέχει την κατάσταση που επικρατεί, κι έτσι φεύγει από την Ελευσίνα μετά την ενηλικίωσή του. Στο βιβλίο του, προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση δίνοντας πολλές διαφορετικές εκδοχές, και καταλήγοντας σε μία από αυτές, το βιβλίο φτάνει στο τέλος του. Έτσι, επανερχόμαστε στο σήμερα, με τον Θέμη να θέλει να μείνει μόνιμα πιά στην Ελευσίνα, και την υπόθεση του Ηλία, παρότι το έγκλημα έχει σχεδόν παραγραφεί, να βρίσκεται συνεχώς μπροστά του.

Μέχρι και το τέλος του βιβλίου, οι ανατροπές πάνε κι έρχονται, με τις εξελίξεις να αποπροσανατολίζουν συνεχώς την προσοχή του αναγνώστη. Και το βασικό ερώτημα αιωρείται συνεχώς: Τί συνέβη τελικά στον Ηλία Αδάμ; Είναι ζωντανός ή νεκρός; Ποιος ευθύνεται για την εξαφάνιση και την πιθανή δολοφονία του; Οι απαντήσεις, στις σελίδες του βιβλίου.

Ένα δυναμικό αστυνομικό μυθιστόρημα ιδανικό για το καλοκαίρι που έρχεται…

Περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα: εδώ

Συνέντευξη που μας παραχώρησε ο συγγραφέας: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Βάλια Λαμπρινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αγαπάει τα βιβλία και το θέατρο, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας. Η αρθρογραφία προέκυψε ξαφνικά, σε μια προσπάθεια να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο της, και κατέληξε ως ένα από τα ενδιαφέροντά της. Της αρέσει να γράφει κριτικές και άρθρα σχετικά με το θέατρο και τα βιβλία.