Μαρία Δαμιανάκου: «Για μένα ο σκοπός του ανθρώπου είναι να είναι ευτυχισμένος»

– Να σας συστήσουμε στους αναγνώστες μας πρώτα. Με τι ασχολείστε όταν δεν γράφετε;

Γεια σας. Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας. Με τι ασχολούμαι όταν δεν γράφω… Χμ… Στο μυαλό μου η ζωή μου φαντάζει περιπετειώδης, γεμάτη προκλήσεις για να την γνωρίσω καλύτερα και να φτάσω μέχρι το μεδούλι… Όμως, στην πραγματικότητα ζω μια ήσυχη ζωή παρέα με την οικογένειά μου, την σκυλίτσα μου την Μάρσα και εργάζομαι. Στον ελεύθερο χρόνο μου ακούω μουσική, βλέπω ταινίες, δημιουργώ διάφορες χειροποίητες κατασκευές όποτε η δημιουργικότητά μου χτυπήσει κόκκινο και ζητά τρόπους έκφρασης πέρα από την συγγραφή, διαβάζω πολύ (εξαιρετικά πολύ, θα έλεγα), ασχολούμαι με δύο αγαπημένα μου χόμπι όποτε έχω την δυνατότητα κάνοντας βόλτες με το ποδήλατο και παίζοντας τένις. Αγαπώ να είμαι μαζί με φίλους γι’ αυτό και φροντίζω να τους βλέπω όσο μπορώ αλλά και να γνωρίζω νέους. Αρθρογραφώ στην λογοτεχνική ιστοσελίδα authoring melodies.gr στην δική μου στήλη «Το λουλούδι του κάκτου»  https://www.authoring-melodies.gr/tag/to_louloudi/, όπως επίσης και στην δική μου προσωπική ιστοσελίδα που αφορά αποκλειστικά την συγγραφική μου πορεία https://novelbooksblog.wordpress.com/  και τέλος, είμαι κάτοχος και διαχειρίστρια του online περιοδικού για σκύλους (καθότι η αγάπη για τα σκυλιά είναι μεγάλη) Τα ΣκυλοΝέα Της Μάρσας https://taskylonea.com/. Όταν γράφω όμως αποσύρομαι από όλους κι απ’ όλα και κρύβομαι στον δικό μου μικρόκοσμο όπου ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με την συγγραφή.

– Υπάρχει κάτι που να σας φοβίζει και τι αγαπάτε περισσότερο;

Φοβίες έχω πολλές. Φοβάμαι το ύψος, το σκοτάδι, την απόλυτη σιωπή κι άλλα πολλά. Αλλά η μεγαλύτερή μου φοβία είναι η απώλεια. Ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και με όλες της τις διαστάσεις. Αυτό που αγαπώ… Αγαπώ την ζωή. Ακόμα και τις στιγμές που μου έρχεται να την σκοτώσω μέσα μου. Αγαπώ την οικογένειά μου. Τα σκυλιά (Η σκυλίτσα μας η Μάρσα είναι μέλος της οικογένειας γι’ αυτό και δεν την αναφέρω ξεχωριστά). Αγαπώ το διάβασμα, λατρεύω το γράψιμο. Τα βιβλία γενικότερα είναι το πάθος μου. Εν κατακλείδι, αγαπώ την ζωή με όλες της τις προεκτάσεις.

– Πότε ξεκινήσατε να γράφετε και τι αποτέλεσε ερέθισμα για να ξεκινήσετε;

Από πολύ μικρή. Έκανα τα συναισθήματά μου ήρωες σε ιστορίες. Συναισθήματα που δεν μπορούσα, ή μάλλον καλύτερα, δεν τολμούσα να εκφράσω, γιατί ήμουν ένα εξαιρετικά συνεσταλμένο κοριτσάκι. Η συγγραφή όμως με την κύρια έννοιά της δεν ήταν ποτέ στο μυαλό μου. Ήρθε εντελώς τυχαία πολλά χρόνια αργότερα.

– Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Μέχρι στιγμής (και λέω «μέχρι στιγμής» γιατί συνεχίζω να ανακαλύπτω καθημερινά συγγραφείς διαμάντια με εξαιρετικό ταλέντο που με κερδίζουν μέσα από τα έργα τους) είναι η αμερικανίδα συγγραφέας Barbara Wood και ο αγαπημένος μου Irvin Yalom. Αυτοί είναι που διαβάζω εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, στην λίστα με τους αγαπημένους έχουν προστεθεί κι άλλοι πολλοί, Έλληνες και ξένοι, που αν ξεκινήσω να τους αναφέρω θα μας πάρει πολλή ώρα… Μένω λοιπόν, σε αυτούς τους δύο που ακολουθώ φανατικά εδώ και χρόνια.

– Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Φυσικά. Αν και τότε δεν είχα καταλάβει το νόημα και λογικό, γιατί το μυαλό ενός μικρού παιδιού δεν μπορεί να συλλάβει την βαθύτερη έννοια ενός τόσο σημαντικού βιβλίου. Ήταν «Η φάρμα των ζώων» του George Orwell. Όχι μεταφρασμένο. Αλλά στην πρωτότυπη γλώσσα, στα αγγλικά. Πράγμα που θεωρώ πως κι αυτό έπαιξε τον ρόλο του στο γεγονός ότι δεν είχα «πιάσει» το πραγματικό νόημα του κειμένου που διάβαζα τότε. Γι’ αυτό και το διάβασα ξανά πρόσφατα με μια πιο ώριμη ματιά. Και τώρα, ναι. Κατάφερα να διακρίνω το μεγαλείο αυτής της πένας και χαίρομαι ιδιαίτερα που διάβασα αυτό το αριστούργημα.

– Πείτε μας λίγα λόγια για το δικό σας βιβλίο. Μέσα σε πόσο χρόνο το γράψατε;

Το τελευταίο μου βιβλίο φέρει τον τίτλο «Μην είσαι περίεργος!» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Είναι ένα βιβλίο αίνιγμα με αμέτρητους γρίφους και συμβολισμούς που καλείται ο αναγνώστης να βρει την λύση μέσα από αυτούς και την εξήγηση για ένα περίεργο φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί σε όλη την ανθρωπότητα. Ξαφνικά, όλοι εμφανίζονται να είναι πανέμορφοι και εντελώς όμοιοι μεταξύ τους. Κι όποτε κάποιος τους ρωτήσει «Τι συμβαίνει;» η απάντηση που παίρνει είναι «Μην είσαι περίεργος!» με θυμό. Έχει δυστοπικό χαρακτήρα με αρκετή δόση φαντασίας. Είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλές φιλοσοφικές προεκτάσεις. Κι όλο αυτό είναι ντυμένο με πολύ μυστήριο. Το συγκεκριμένο βιβλίο το έγραψα μέσα σε τρεις μήνες. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα που μου πήραν έξι με εννιά μήνες το καθένα.

– Πολλοί συγγραφείς δημιουργούν χαρακτήρες βασισμένοι στα χαρακτηριστικά τους. Με ποιον χαρακτήρα ταυτίζεστε και γιατί;

Όλοι μου οι χαρακτήρες σε όλα μου τα βιβλία έχουν ο καθένας από ένα τουλάχιστον δικό μου κομμάτι. Σε κάθε μου βιβλίο «διαμελίζω» τον εαυτό μου σε χιλιάδες κομμάτια. Κι αυτά με την μορφή κομματιών παζλ «χτίζουν» τους ήρωες των ιστοριών μου. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, δεν μπορώ να πω ότι ταυτίζομαι με έναν εξολοκλήρου αλλά με όλους μαζί. Ίσως με κάποιους περισσότερο γιατί αυτοί έτυχε να πάρουν περισσότερα κομμάτια μου ή μεγαλύτερης σημασίας δικά μου κομμάτια. Αναφερόμενη στο τελευταίο μου βιβλίο το «Μην είσαι περίεργος!» θα έλεγα ότι όσοι με γνωρίζουν καλά, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα με συναντήσουν στην μορφή της κεντρικής ηρωίδας, την Φιλίππα. Θα αναγνωρίσουν ένα μέρος μου μέσα από αυτήν. Το «γιατί» αυτό αφήστε με να το κρατήσω για μένα. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν…

– Κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του ορισμό για το τι είναι ευτυχισμένη και τι δυστυχισμένη ζωή. Ποιος είναι ο δικός σας;

Η ευτυχία βρίσκεται μέσα στο μυαλό. Όταν καταφέρει ένας άνθρωπος να τιθασεύσει τα θέλω του, φυλακίσει τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες που στέκονται εμπόδιο σ’ αυτά και τα μετατρέψει όλα σε πραγματοποιήσιμους στόχους, τότε θα ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή. Γιατί θα δημιουργήσει την ζωή που ονειρεύτηκε. Προσωπικά, για μένα ο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ο ελεύθερος. Ο ελεύθερος να αισθάνεται αυτό που θέλει, να ονειρεύεται αυτό που θέλει και να ΖΕΙ όπως θέλει. Μακριά από στερεότυπα και κοινωνικά καλούπια που αλυσοδένουν την ελεύθερη σκέψη του. Για παράδειγμα, αντιστέκομαι στην στερεοτυπική έκφραση «ο σκοπός του ανθρώπου είναι να κάνει οικογένεια». Και μετά τι; Μόλις κάνει οικογένεια τι θα απογίνει αυτός; Τελείωσε ως οντότητα; Αυτό ήταν; Πέρασε κι έφυγε; Τώρα πια θα πρέπει να τον σκοτώσουμε με μια σφαίρα όπως τα άρρωστα άλογα; Όχι. Για μένα ο σκοπός του ανθρώπου είναι να είναι ευτυχισμένος. Ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καθένα ξεχωριστά. Κι όχι επειδή η κοινωνία τον βάζει να βαδίσει σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι. Του επιβάλει τον δικό της ορισμό της ευτυχίας. Αντιστέκομαι στην πλασματική ευτυχία. Για μένα ευτυχία είναι να ζήσω όπως θέλω ΕΓΩ την ζωή μου γιατί είναι δική μου ζωή κι όχι των άλλων. Να βλέπω την οικογένειά μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους υγιείς κι ευτυχισμένους σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα, να έχω αγάπη γύρω μου και ανθρώπους που με εκτιμούν γι’ αυτό που είμαι κι όχι γι’ αυτό που θα ήθελαν να ήμουν.

– Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο;

Στο μυαλό μου υπάρχουν πολλές ιστορίες που είναι έτοιμες να πάρουν μορφή μέσα από εμένα. Κάποια απ’ αυτές πρόκειται να «γεννηθεί» στο άμεσο μέλλον. 

Και αφού φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης θα μοιραστείτε μαζί μας μια ευχή για το μέλλον;

Να προσθέσουν στην ζωή τους τα βιβλία ακόμα περισσότεροι άνθρωποι γιατί τα βιβλία δεν προσφέρουν μόνο χαλάρωση και ταξίδια του μυαλού μέσα από τις ιστορίες τους, αλλά και γνώσεις. Κι αν πάψει ο άνθρωπος να αποκτά γνώσεις, τότε παύει να είναι ελεύθερη κι η ψυχή του.

Βιογραφικό συγγραφέα: Η Μαρία Δαμιανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει σπουδάσει πληροφορική. Έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς, γιατί, όπως λέει, το καλύτερο σχολείο είναι η ίδια η ζωή κι όταν βρεθείς σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, μαθαίνεις τα μυστικά της. Ως ανήσυχο πνεύμα, ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, ενώ η αγάπη της για τα σκυλιά την οδήγησε στη δημιουργία ενός online περιοδικού που αφορά τον κόσμο των σκύλων και των «ανθρώπων» τους. Ακολουθεί πιστά τα χόμπι της που γυμνάζουν και ψυχαγωγούν τον νου, όπως το διάβασμα, τη μουσική, τις ταινίες αλλά κι αυτά που γυμνάζουν το σώμα και το «διασκεδάζουν» ταυτόχρονα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το τένις. Παράλληλα, η δημιουργικότητά της εκφράζεται μέσα από διάφορες χειροποίητες κατασκευές και φυσικά, μέσα από τη συγγραφή. Η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση της. Από την παιδική της ηλικία, οι σκέψεις της γίνονταν ιστορίες με ήρωες τα συναισθήματα. Εκφράζεται μέσα από έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος γεννιέται στις σελίδες που έγραφε. Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν, ενώ κάποια έργα της έχουν διακριθεί.

Τα μυθιστορήματά της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής και αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι πολύ ζωντανές, ωμές, κυνικές περιγραφές και οι πολλές ανατροπές, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Οι ιστορίες είναι πάντα ολύπλευρες και έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό, ψυχολογικό θρίλερ.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Κυκλοφορούν. Βρίσκονται ανάμεσά τους. Θα μπορέσουν να τους ξεφύγουν η Φιλίππα, ο Σταύρος κι η Παναγιώτα; Μια παρέα φοιτητών έρχονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους, να διατηρήσουν τη πραγματική τους ταυτότητα και να μείνουν ζωντανοί. Η παρουσία ενός παράξενου φαινομένου έρχεται να ταράξει τις ζωές όλων. Πώς συνδέονται κάποιοι με τις εξαφανίσεις κάποιων άλλων; Και γιατί η κατάληξη των περισσότερων εξ αυτών είναι τα ποτάμια και η θάλασσα; Οι άνθρωποι γύρω τους αλλάζουν και η παρέα καλείται να λύσει τον πιο δύσκολο γρίφο. Ποιοι είναι οι Όμοιοι; Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν; Τι ρόλο παίζει το κάλλος στην εξωτερική εμφάνισή τους; Τι περιέχουν τα πακέτα με τους μεγάλους κόκκινους φιόγκους; Πώς επηρεάζει ο αριθμός 7 τις ζωές όλων; Η ανθρωπότητα θα καταφέρει να αντέξει και να αντισταθεί σ’ αυτό το φαινόμενο; Μα είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν απαντήσεις. Γιατί κάθε ερώτηση ακολουθείται από μια συγκεκριμένη απάντηση: Μην είσαι περίεργος! Κι η περιέργεια σε αυτή την ιστορία κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο… Να εξαφανιστείς!

Το site του βιβλίου: https://ydroplanobooks.gr/product/min-eisai-periergos/

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.

One thought on “Μαρία Δαμιανάκου: «Για μένα ο σκοπός του ανθρώπου είναι να είναι ευτυχισμένος»

Comments are closed.