Συνέντευξη με τον Γιώργο Μουκίδη: «Η φωνή του Νότη Σφακιανάκη είναι διαβατήριο»

Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες τραγουδοποιούς. Γράφει μουσική, στίχο και ενίοτε ερμηνεύει και ο ίδιος. Έχει συνεργαστεί με τους πιο σπουδαίους Έλληνες τραγουδιστές γράφοντας αξεπέραστα τραγούδια. Από τον Νότη Σφακιανάκη, τον Βασίλη Καρρά, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Πασχάλη Τερζή και Γιάννη Πάριο μέχρι την Πέγκυ Ζήνα, τη Νατάσα Θεοδωρίδου, την Πάολα, τον Νίκο Κουρκούλη και την Έλενα Παπαρίζου. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια διασκευή του Για Σένα Μόνο, που είχε τραγουδήσει για πρώτη φορά ο Δημήτρης Μητροπάνος τιτλοφορώντας το ως Για Σένα Λιώνω. Σήμερα, συνομιλώ στο your e-articles με τον Γιώργο Μουκίδη.

-Γεννηθήκατε στη Θεσσαλονίκη. Ποιες είναι οι αναμνήσεις της παιδικής σας ηλικίας;

Πολλές. Δε χωράνε σε μια συνέντευξη. Κυρίως η ενασχόλησή μου με την μουσική.

-Πώς στραφήκατε στη μουσική;

Δεν ήμουν καθόλου καλός μαθητής και κάπως έτσι στράφηκα στη μουσική. Πήγα σε ένα ωδείο αλλά με σταμάτησαν οι γονείς μου γιατί έμεινα σε πέντε μαθήματα στο σχολείο. Θυμάμαι που μου έλεγαν ότι αν θες να μάθεις πιάνο να μας φέρεις καλούς βαθμούς. Εγώ καλούς βαθμούς δεν έφερα. Οπότε ξέχασα και το πιάνο!

-Τι σημαίνει για εσάς η μουσική;

Η μουσική είναι ήχοι που μας προκαλούνε συναισθήματα.

-Το πρώτο τραγούδι που γράψατε είναι το Τραγουδάκι, το 1988 που μετά από κάποια χρόνια ερμήνευσε ο Νότης Σφακιανάκης. Τι είδους συναισθήματα έχει ένας νέος δημιουργός όταν βλέπει τα τραγούδια του να παίρνουν σάρκα και οστά;

Είναι ωραίο το συναίσθημα να βρίσκεσαι στον μπακάλη ή στο δρόμο και να ακούς να παίζουν τα τραγούδια σου. Χωρίς να θες να πεις ότι είναι δικά σου. Προσωπικά, απολαμβάνω αυτού του είδους την ανωνυμία ως σήμερα.

-Υπάρχει μετά από χρόνια αυτό το πρωτόγνωρο σκίρτημα ή επέρχεται ρουτίνα;

Κοίταξε να δεις. Με τα χρόνια επέρχονται διάφορα συναισθήματα. Πότε κυριαρχεί το πρώτο σκίρτημα, πότε κυριαρχεί η ρουτίνα. Η ρουτίνα όμως υπάρχει σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σκίρτημα δεν υφίσταται. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούς κάθε μέρα το ίδιο τραγούδι και να σου γεννά κάθε φορά κάτι διαφορετικό.

-Από που αντλείτε έμπνευση;

Από τη ζωή. Αν κοιτάξεις γύρω σου υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα να σου δώσουν αφορμή για να γράψεις κάτι.

-Μουσικά, έχετε συνδεθεί στενά με τον Νότη Σφακιανάκη. Τι σημαίνει για εσάς;

Η φωνή του είναι διαβατήριο. Είναι μια φωνή που οικειοποιείται τα τραγούδια που λαμβάνει, τα κάνει δικά της και τα ταξιδεύει. Και κάτι τέτοιο είναι βασικό κριτήριο για να πάει κάποιος καλά στη δισκογραφία.

-Το πιο αντιπροσωπευτικό σας τραγούδι;

Η Λυγαριά.

-Υπάρχει κάποια συνεργασία που επιθυμούσατε να πραγματοποιηθεί μα δεν ευοδώθηκε;

Τον Αύγουστο που τον είχα πει εγώ για πρώτη φορά, τον προόριζα σε δεύτερη εκτέλεση για την Χαρούλα Αλεξίου. Προέκυψε ένα θέμα με τον παραγωγό του δίσκου και τελικά το τραγούδησε ο Βασίλης Καρράς.

-Πώς είναι η κατάσταση στα πνευματικά δικαιώματα;

Τραγική. Προσωπικά είμαι απλήρωτος από το 2016 και στον ορίζοντα βλέπω μόνο σκοτάδι.

-Επηρέασε τους καλλιτέχνες η πανδημία;

Σαφέστατα. Μα και το σύνολό τους δεν αντέδρασε. Θα έπρεπε να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έκαναν το παγώνι. Κάποιοι, ανάμεσα σε αυτούς και εγώ, λάβαμε θέση χωρίς να υπολογίσουμε πολλά.

-Η στάση της Κυβέρνησης;

Εκδικητική. Είχε συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Να τρομάξει τον κόσμο, να τον κλείσει μέσα και να αφαιρέσει ελευθερίες.

-Τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Τραγικά!

-Πώς κρίνετε το άνοιγμα του καλοκαιριού;

Ο κόσμος έχει αρχίσει και κυκλοφορεί και αυτό είναι ευχάριστο.

-Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια διασκευή του Για Σένα Μόνο, που είχε τραγουδήσει για πρώτη φορά ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Πράγματι. Είναι μια δεύτερη εκτέλεση του εν λόγω τραγουδιού. Το τραγούδησε ο Δημήτρης το 2003 ως Για Σένα Μόνο και εγώ το τιτλοφορώ ως Για Σένα Λιώνω. Το τραγούδι συνοδεύεται με ένα ασυνήθιστο και απρόσμενο βιντεοκλίπ όσον αφορά το θέμα του. Εύχομαι ο κόσμος να το ακούσει και να το αγαπήσει ξανά.

Για Σένα Λιώνω:

https://www.youtube.com/watch?v=tngJcBWQn5w&ab_channel=GeorgeMoukidis

-Ετοιμάζετε κάτι αυτή τη περίοδο;

Μέσα στο φθινόπωρο υπολογίζω να υλοποιηθεί ένα project που ετοιμάζω με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μουσικοθεατρική προσέγγιση του τραγουδιού Η Στέλλα Η Σμυρνιά με την ιστορία της ηρωίδας του τραγουδιού από κοριτσάκι μέχρι μεγάλη γυναίκα που βίωσε και την Καταστροφή.

-Τι άνθρωπος είναι ο Γιώργος Μουκίδης;

Παράξενος και ιδιόρρυθμος. Όχι κακός όμως.

-Τι είναι η ευτυχία;

Είναι πολλές οι στιγμές της ευτυχίας. Από μια αγκαλιά, ένα πιάτο φαγητό, ένα ταξίδι, ένα τραγούδι. Μια φορά θυμάμαι είχα χτίσει στο σπίτι ένα σκαλοπάτι από μπετό. Κάθισα σε μια γωνιά και το κοίταζα λέγοντας τι ωραίο σκαλοπάτι έφτιαξα… Το έλεγα και ένιωθα ευτυχισμένος.

-Ο μεγάλος σας φόβος;

Ο θάνατος.

-Το καταφύγιό σας;

Το σπίτι που μένω. Αρκεί να έχει ένα δωμάτιο με πιάνο.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν λέτε το όνομα Γιώργος Μουκίδης;

Ένας χοντρός με γυαλιά.

-Κύριε Μουκίδη σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.

Εγώ σε ευχαριστώ.

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...