Ο ήρωας του Μουντιάλ – Εκδόσεις Κάκτος (Άποψη)

Υπόθεση: Ο ήρωας του Μουντιάλ δεν είναι άλλος από τον Σινγκ Ράι από το Νεπάλ, που ζει σε μία φτωχογειτονιά του Κατμαντού. Ανήκει στην κατώτερη τάξη, τους «ανέγγιχτους» νταλίτ, και βρίσκεται στο περιθώριο. Έχοντας αλλάξει πολλές δουλειές, θα αποφασίσει να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στο Κατάρ όπου ζητούνται εργάτες ενόψει της προετοιμασίας για το Mundial. Έτσι επισκέπτεται ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας όπου του υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον και τον πείθουν να υπογράψει τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Μόλις φτάνει στο Κατάρ όμως ο Σινγκ Ράι, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι ανέμενε. Οι υποσχέσεις για μία καλύτερη ζωή ξεθωριάζουν κάτω από τον καυτό ήλιο αυτής της χώρας και ο ίδιος, όπως και οι συμπατριώτες του, μετατρέπεται σε αναλώσιμο οφείλοντας απλά να διεκπεραιώνει τις εργασίες που του ανατίθενται από την εταιρεία με την οποία έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο με αντάλλαγμα έναν πενιχρό τελικά μισθό.

Μη μπορώντας να αντέξει όλη αυτή την πίεση που εντείνουν τα πειράγματα των συμπατριωτών του, οι οποίοι τον χλευάζουν εξαιτίας της εργασίας που του έχει ανατεθεί -σχετική με τον καθαρισμό των χώρων στέγασης, σίτισης και αποχωρητηρίων-, δίνει μία κλωτσιά στο κενό και διαφεύγει ταξιδεύοντας στους ουρανούς.

Άποψη: Ο συγγραφέας Δημήτριος Σαρρής, εργαζόμενος ως διπλωματούχος ξεναγός, γνωρίζει ιδιαιτέρως καλά τη ζωή στις αναπτυσσόμενες χώρες και σκιαγραφεί άψογα τον χαρακτήρα του Σινγκ Ράι, που αποτελεί τον στερημένο άνθρωπο με το όνειρο μίας ανέφικτης ζωής, όπως και οτιδήποτε σχετίζεται με την καθημερινότητά του, τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του.

Ο αναγνώστης ταυτίζεται στην πορεία με τα όνειρα αυτών των ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή κάτω από τον καυτό ήλιο του Κατάρ. 6.500 εργάτες θυσιάστηκαν σαν μυρμήγκια -τα οποία απεικονίζονται και στο εξώφυλλο- για να απολαύσουμε τη μαγεία μίας λαμπρής ποδοσφαιρικής γιορτής. 6.500 άνθρωποι για τους οποίους κανείς δε νοιάστηκε και κανείς δε θα τους μνημονεύσει πέραν των οικογενειών τους. Ο Σινγκ Ράι είναι ένας από αυτούς τους αθέατους ήρωες του Mundial, πρόσωπο μυθιστορηματικό μα ταυτόχρονα και τόσο αληθινό.

Λεπτομέρειες βιβλίου:

  • Συγγραφέας: Δημήτρης Σαρρής
  • Εκδότης: Κάκτος
  • ISBN: 9786182150603
  • Αριθμός Σελίδων:120
  • Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
  • Γλώσσα Γραφής: Eλληνικά

Ο ήρωας του Μουντιάλ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος: εδώ

Διαβάστε και άλλες απόψεις για βιβλία καθώς και συνεντεύξεις συγγραφέων στη στήλη βιβλίο: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.