Άποψη: «Πάλι καλά» του Β. Κατσικονούρη από την καλλιτεχνική σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση»

Η καλλιτεχνική σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση», κλείνει τη θεατρική σεζόν 2022 με τη νέα παραγωγή της «Πάλι καλά», ένα δυνατό κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου. Έργο, που δε σου αφήνει περιθώρια να μη γράψεις δυο λόγια για τα συναισθήματα που προκαλεί. 

Δύο μονόλογοι. Ο παππούς και η μάνα. Η μάνα και ο παππούς. Φαινομενικά, είναι δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες, με δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Βαθύτερα, φαίνεται το κοινό τους σημείο. Το αίσθημα της μοναξιάς. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. 

Ο μονόλογος του παππού (Κώστας Βενέτης), ο οποίος βιώνει το αίσθημα της παραμέλησης και της εγκατάλειψης από την ίδια του την οικογένεια, μας διδάσκει πως τα δεδομένα σε αυτή τη ζωή, ξαφνικά ίσως γίνουν ζητούμενα. Ο ίδιος, μιλώντας στον Μάκη το… χρυσόψαρο, ξεδιπλώνει τη ζωή του. Οι αριστερές του αντιλήψεις στο παρελθόν, που τον έστειλε για εξορία στη Μακρόνησο, δεν είναι τίποτα μπροστά στην εξορία που βιώνει τώρα. Αυτήν την εξορία που ονομάζεται μοναξιά.

Ο μονόλογος της μάνας (Έλλη Κατσάνου), η οποία φροντίζει να βρεθεί και να καθίσει δίπλα στο γιο της εύζωνα, ξεδιπλώνει τη ζωή της. Μια ζωή που δεν έζησε. Που πήγε χαμένη. Και μαζί και την αλήθεια της. Βρίσκει ευκαιρία και κάθεται να την ακούσει ο γιος της, για όλες εκείνες τις φορές που έφυγε, χωρίς να κάνει πρώτα κάτι τόσο απλό. Με μαεστρία συνδυάζονται εδώ, το γέλιο, η τραγικότητα, η τρυφερότητα, η αγάπη, η πικρία και η νοσταλγία. 

Θεωρώ πως αν η ζωή, μπορούσε να αποτυπωθεί σ’ ένα θεατρικό έργο, θα ήταν ακριβώς αυτό.

Η παράσταση βαδίζει ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, δείχνοντας πόσο λεπτή είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σ’ αυτά. Είναι γλυκόπικρη. Όπως ακριβώς και η ίδια η ζωή. 

Σαν θεατής, ένιωσα την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε κείμενο, ηθοποιούς και κοινό. Αν και η εξέλιξη πιάνει τον καθένα από το κοινό απροετοίμαστο, δε σε αφήνει αμέτοχο σ’ όλο αυτό. Κάπου εκεί ανάμεσα στα λόγια τους, βρίσκουμε όλοι κομμάτια μας. Είτε από εκείνα που φαίνονται, είτε από εκείνα που κρύψαμε.

Η χρονιά, για εμένα, κλείνει με την πιο όμορφη παράσταση. Όσοι μένετε στα Ιωάννινα, αφιερώστε μιάμιση ώρα από τη ζωή σας, και κάτι ψιλά ακόμη, για να δείτε κάτι διαφορετικό, γεμάτο νόημα, γέλιο, κλάμα και μεγάλη δόση αλήθειας που καμιά φορά, δεν είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να αντιληφθούμε. 

Από την Ρένια Γαλιώτη

Πληροφορίες για την παράσταση: 

Πρωταγωνιστούν: 

Κώστας Βενέτης, Έλλη Κατσάνου 

Σκηνοθεσία: 

Δημήτρης Κατσάνος 

Τελευταίες παραστάσεις: 

Δευτέρα 26/12/2022 & Τρίτη 27/12/2022 στις 21:00 στο Θέατρο «Κύκλος» στα Ιωάννινα (Αραβαντινού 14)

Προπώληση εισιτηρίων στο ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ» (Σινά 2) ή κρατήσεις θέσεων στο 6947691698. 

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 8,00€

Μειωμένο: 6,00€ 

Η παράσταση δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 12 ετών. 

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.