«Οι φίλοι που συναντάμε»: Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη φιλία!

Για όλους τους ανθρώπους, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αναπόφευκτες σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Μία απ’ αυτές τις σχέσεις είναι και η φιλία. Ειδικά για τα παιδιά, είναι μία έννοια, που μαθαίνουν από νωρίς όλα τα στάδιά της, και όλες τις πτυχές της.

Το να γνωρίσει ένα παιδί κι άλλα άτομα, που πολλές φορές τα αποκαλεί φίλους του, είναι κάτι φυσικό και επόμενο. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι της μάθησης και της ολόπλευρης ανάπτυξής του.

Σε καμία περίπτωση η φιλία δε διδάσκεται. Είναι κάτι που μαθαίνεται με το πέρασμα των χρόνων και με τις συναναστροφές μας συνεχώς. Ωστόσο, χρειάζεται ένα περιβάλλον που θα του δείξει το δρόμο προς τα εκεί, και θα φροντίσει γενικότερα για τη διαμόρφωση του κοινωνικού του περιβάλλοντος, για να κατανοήσει τί είναι αυτό.

Οι εκδόσεις «Διόπτρα» κυκλοφόρησαν πρόσφατα ένα βιβλίο, αφιερωμένο στη φιλία, με τίτλο «Οι φίλοι που συναντάμε». Μέσω αυτού, τα παιδιά γνωρίζουν όλες τις πλευρές, καλές και κακές, που έχει αυτή η έννοια. Για τους πολλούς φίλους που αποκτούμε όλοι, αλλά που ο καθένας είναι διαφορετικός, συνεπώς και μοναδικός. Εκείνους που ξέρουμε από πάντα, και εκείνους που ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή, βοηθώντας μας. Αυτούς που γνωρίσαμε για λίγο, αλλά θα θέλαμε λίγο χρόνο παραπάνω μαζί τους. Τους φίλους ως τα βαθιά γεράματα, που τηρήσαμε το «για πάντα». Εκείνοι που μας έμαθαν ότι η φιλία δεν έχει μόνο ανθρώπους που θα μείνουν και θα προσφέρουν όμορφα συναισθήματα. Αλλά έχει και εκείνα τα άτομα που δεν φέρθηκαν πολύ καλά και δεν έμειναν για πολύ.

Ένα παιδικό βιβλίο, σύντομο και περιεκτικό, με λίγα λόγια, αλλά με τόσο σημαντικά νοήματα και μηνύματα ζωής, για κάθε παιδάκι εκεί έξω που ανακαλύπτει τον κόσμο καθημερινά. Αξίζει να κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στις εικόνες που περιέχει. Κάθε βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, οφείλει να έχει πολλές εικόνες. Άλλωστε, μην ξεχνάμε τη γνωστή φράση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται στο συγκεκριμένο, συνοδεύοντας τις φράσεις σε κάθε σελίδα. Καταφέρνουν να δώσουν ζωή σ’ αυτά τα λόγια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν εντελώς αληθινά, όλα όσα διαβάζουν.

Όλα τα συναισθήματα που μπορούν να νιώσουν, είναι αποτυπωμένα σε κάθε λέξη και σε κάθε εικόνα του βιβλίου.

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις «Διόπτρα» για το αντίτυπο του βιβλίου!

Βρείτε το βιβλίο «Οι φίλοι που συναντάμε» των εκδόσεων «Διόπτρα» εδώ.

Διαβάστε για περισσότερα βιβλία εδώ.

Η Ρένια Γαλιώτη, γεννημένη το 2002, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με πολλή αγάπη για τα παιδιά, το διάβασμα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο επί των παραπάνω θεμάτων, κάτι το οποίο τη γεμίζει από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία 7 χρόνια. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια παιδαγωγικών θεμάτων, δημιουργικής γραφής κ.α.