Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες- Εκδόσεις Ελκυστής (Άποψη)

Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες, το νέο βιβλίο του Γιώργου Τσιβελέκου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Είχαμε την τύχη να το διαβάσουμε τώρα στις γιορτές και σήμερα θα σας μιλήσουμε γι’ αυτό. Άλλωστε μικροί και μεγάλοι όσοι τους πήρε δώρα ο Άγιος Βασίλης, τώρα είναι η περίοδος που τα χαίρονται.

«Φαντάσου να σου συμβεί ένα θαύμα και να το χάσεις γιατί δεν πιστεύεις στα θαύματα;» Η φράση αυτή μέσα από το παραμύθι αυτό σε αγγίζει καθώς αντιλαμβάνεσαι ότι η αξία της πίστης είναι πολύ πιο ουσιαστική απ’ όσο μπορείς να φανταστείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν στα θαύματα με την επιφανειακή έννοια του όρου, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να το δεις, να το ζήσεις, να το αγγίξεις, να το ακούσεις, να το αισθανθείς. Σε βαθύτερο όμως επίπεδο, θαύμα θα μπορούσε να είναι κάθε τι που μας αλλάζει, που μας δημιουργεί ξεχωριστά συναισθήματα, που μας κινητοποιεί και μας κάνει ανθρώπους.

Το παραμύθι μας βάζει όλους σε σκέψεις να ψάξουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων, να αντιληφθούμε ποια είναι η ύπαρξή μας σε αυτόν τον πλανήτη και ποια είναι τελικά τα πράγματα για τα οποία αξίζει να αγωνιστούμε σε αυτή τη ζωή. Καθώς εισέρχεται στην ζωή μας η οικογένεια και μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών, γίνεται λόγος για την αξία της οικογενειακής θαλπωρής και της ζεστασιάς ως αντίβαρο σε έναν κόσμο σκληρό και συχνά απάνθρωπο. Γίνεται λόγος για τις αδελφικές σχέσεις που παρόλες τις συγκρούσεις, τόσο απροκάλυπτα που σε φτάνουν στα όρια του εκνευρισμού -ακόμη κι ως αναγνώστης- αντιλαμβάνεσαι ότι η αγάπη ξεχειλίζει και στο τέλος αναδύεται. Εκεί που αγανακτείς με τα τόσα αρνητικά σχόλια, αργότερα βλέπεις το φως της ελπίδας που ξέρουν πότε να σταματήσουν χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση των γονέων. Τέλος, η αξία της φιλίας είναι κομβικής σημασίας και η διαφορετικότητα στον άλλον, περνά εμπράκτως ως μήνυμα.

Το παραμύθι διατηρεί ένα αρκετά χιουμοριστικό ύφος καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης. Παιχνιδιάρικο, γεμάτο από εικόνες, αρώματα, γεύσεις που σε βάζουν εύκολα να φανταστείς τον κόσμο που ο συγγραφέας θέλει να παρουσιάσει. Είναι πολύ κοντά στο στυλ της σημερινής κοινωνίας και της οικογένειας με τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτι που σου δημιουργεί αμεσότητα και οικειότητα. Παρουσιάζει το πάθος, τη θέληση, την ενέργεια που μπορεί να έχουν τα μικρά παιδιά για την επίτευξη ενός στόχου, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας και της ομαδικότητας αλλά και της βαθιάς λύτρωσης όταν οι επιθυμίες εκπληρώνονται.

«Κουβαλάμε μέσα μας τα θαύματα που ψάχνουμε έξω από εμάς» Τζελαλαντίν Ρουμί. Το ουσιαστικό νόημα του βιβλίου είναι το συγκεκριμένο σημείο, όπου γεννά συναισθήματα ελπίδας, αγνότητας, αθωότητας και σκέψεις που εστιάζουν στον εαυτό μας. Συμβολικά ο εαυτός μας είναι ένα θαύμα, που αξίζει να πιστέψουμε σε αυτόν. Ο Αι Βασίλης είμαστε όλοι εμείς και τα δώρα μας είναι η συμπεριφορά μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, οι εμπειρίες μας. Η αγάπη και η πίστη προς τον εαυτό είναι τα εργαλεία μας για τον κόσμο αυτό. Μοιάζει σαν το παραμύθι να περιγράφει τον εαυτό μας που δεν χρειάζεται να φοβόμαστε, ούτε να αμφισβητούμε, που χρειάζεται να τον ακούμε, να τον νιώθουμε, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να βλέπουμε με τα μάτια της καρδιάς. Χρειάζεται να επιστρέψουμε στην αθωότητα, στην αγνότητα, να αποβάλλουμε τον εγωισμό, να γίνουμε περισσότερο γενναιόδωροι, ταπεινοί, ευγενικοί, τρυφεροί. Λέξεις όπως το ήθος, η ευπρέπεια, ο σεβασμός, η αγάπη και η ελπίδα θα πρέπει να είναι κομμάτια του εαυτού μας.

“Οι τρεις μικροί Άι Βασίληδες”, από τις εκδόσεις Ελκυστής: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)