«Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα» του Στάθη Λιώτη-Εκδόσεις Όστρια (Άποψη)

Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα, του Στάθη Λιώτη από τις εκδόσεις Όστρια. Την Ελλάδα θα γνωρίσουμε μέσα από την συγκεκριμένη ποιητική συλλογή. Τα ποιήματά του διαπνέονται από τον θαλασσινό αέρα και την αύρα των βουνών. Κάθε ένα δημιουργεί έντονες εικόνες για την φύση, τον έρωτα, την καθημερινότητα της ελληνικής επαρχίας, την μυθολογία και τους καλλιτέχνες των περασμένων αιώνων.

Με γλώσσα απλή, λυρική και ρυθμό που κάνει τα ποιήματα να μοιάζουν με όμορφα τραγούδια ο ποιητής αναφέρεται στις φάσεις μιας μέρας, «ΠΡΩΙ», «ΜΕΣΗΜΕΡΙ», «ΒΡΑΔΥ», σε σημαντικά ονόματα της ιστορίας όπως ο «ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ» αλλά και σε μυθολογικά πρόσωπα όπως οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου όπου γράφει ξεχωριστά για τον καθένα «ΖΕΥΣ», «ΗΡΑ», «ΑΘΗΝΑ», «ΑΡΤΕΜΙΣ», «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», «ΠΛΟΥΤΩΝ»,  «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» και «ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ», «ΑΠΟΛΛΩΝ» αλλά και την «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Στο «ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ» γίνεται αναφορά στις τρεις μοίρες «Αφέντρα αγιά Κλωθώ», «Κι εσύ πανώρια Λάχεσις», «Ω κόφτρα θεία Άτροπε». Επίσης, στο «ΘΡΗΝΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΥ» υπάρχει διάλογος που δίνει ζωντάνια και θεατρικότητα στο ποίημα ενώ στο «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» υμνεί το ταξίδι, την ταλαιπωρία του Οδυσσέα και την επιθυμία του να δει την οικογένεια του.

Άλλα ποιήματα είναι αφιερωμένα στους Έλληνες ποιητές όπως στον Κώστα Καρυωτάκη το «ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΙΗΤΟΥ», «ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» και στην Ραχήλ στο ομώνυμο ρυθμικό ποίημα «ΡΑΧΗΛ» που χαρακτηρίζεται ως «η άγια μούσα» στίχος που επαναλαμβάνεται και στο τέλος θέλοντας ο ποιητής να τονίσει από την δική του οπτική της σημασία της Ραχήλ για τον Παλαμά. Τέλος θα συναντήσουμε και τον Καβάφη στο «ΧΑΜΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ».

Κάποια ποιήματα αναφέρονται στην γραφή, «ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ» αλλά και στον ποιητή ως καλλιτέχνη. Τον παρουσιάζει ως έναν απλό άνθρωπο χωρίς να τον εξιδανικεύει, «Έχει σάρκα και ψυχή» ενώ στο «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΞΙΑ», ο ποιητής αγαπά «την τέχνη και τον άνθρωπο» και στο «ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΙΗΤΟΥ», «Μεστή απ’ ευαισθησίες» αναφερόμενος «του ποιητή η καρδιά».

Τέλος, υπάρχουν ποιήματα για την επιστήμη της ψυχολογίας όπως το «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ» και σε έναν από τους βασικούς επιστήμονες τον «SIGMUND FREUD».

Ποιήματα που ξεχώρισα: «Ο ΦΡΑΧΤΗΣ», «Σ’ ΑΓΑΠΩ!».

Υ.Σ. μέσα στο βιβλίο θα βρείτε πολύ όμορφες ζωγραφιές.

Περισσότερα για το βιβλίο -Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα- και τον συγγραφέα: εδώ

Περισσότερες συνεντεύξεις και απόψεις βιβλίων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.