Παναγιώτης Κολοκοτρώνης: Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στα τελειώματα του δεύτερου βιβλίου του «Μυστικού Κόσμου»

Σήμερα θα σας συστήσουμε τον Παναγιώτη Κολοκοτρώνη και το βιβλίο του «Ο μυστικός κόσμος και ο γνωστικός βάτραχος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις δαιδάλεος.

– Να μάθουμε λίγα πράγματα για εσένα. Με τι ασχολείσαι όταν δεν γράφεις;

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχω πολύ χρόνο για να γράψω, όχι τουλάχιστον όσο θα ήθελα. Το πρωί εργάζομαι ως γραφίστας, όπου είναι και το επάγγελμά μου τα τελευταία 22 χρόνια. Με το γράψιμο ασχολούμαι τα βράδια, κι αυτό, μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα αλλάξουν οι καταστάσεις και θα μπορώ να κλέβω περισσότερο χρόνο από την καθημερινότητά μου. Επίσης ασχολούμαι και με την μουσική ερασιτεχνικά.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Γενικά διαβάζω πολλά και διαφορετικά είδη. Από θρησκευτικά δοκίμια, μέχρι comic. Αλλά και οτιδήποτε υπάρχει ενδιάμεσα. Όταν τελειώνω ένα βιβλίο ξέρω ακριβώς τι θέλω να διαβάσω μετά και πάει λέγοντας. Γι’ αυτό, μου είναι δύσκολο να διαλέξω αγαπημένο συγγραφέα. Έχω πολλούς αγαπημένους. Αλλά αν είναι να διαλέξω έναν και μόνο, σίγουρα αυτός θα είναι ο Terry Pratchett. Μοναδικός απλά.

– Πότε ξεκίνησες να γράφεις;

Πέρα από το «Μυστικό Κόσμο», δεν έχω γράψει κάτι άλλο. Οπότε η συγγραφική μου πορεία είναι μικρή. Μερικά χρόνια δηλαδή πριν εκδοθεί το βιβλίο μου.

– Να περάσουμε και στο βιβλίο σου. Τι σε ενέπνευσε να γράψεις την συγκεκριμένη ιστορία;

Η ιστορία ξεκίνησε τελείως διαφορετικά απ’ ότι εξελίχθηκε στο τέλος. Πέρασε από πολλά στάδια συγγραφής, μέχρι να φτάσει τελικά σε αυτό που εκδόθηκε. Ξεκίνησα να γράφω μια απλή ιστορία, για μικρά παιδιά. Ένα παραμύθι που πολύ πιθανόν θα είχε μια όμορφη εικονογράφηση μέσα σε μερικές σελίδες.

Αλλά όσο έγραφα τελικά έπαιρνε άλλη μορφή. Άπλωνε, μεγάλωνε, σκοτείνιαζε και τελικά βγήκε εκτός ελέγχου γιατί δεν είχα την εμπειρία να το διαχειριστώ όλο αυτό που προσπαθούσε να γίνει. Δεν μπορούσα να το «μαζέψω». Έτσι, το άφηνα κατά καιρούς για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην άκρη, κι απλά κρατούσα σημειώσεις στο χαρτί. Το έπιανα ξανά όταν είχα πιο καθαρή εικόνα στο μυαλό μου και το άφηνα πάλι όταν πελάγωνα. Και έτσι συνέχισε να απλώνει. Και ακόμα και τώρα δηλαδή, αυτό κάνει.

– Με ποιον χαρακτήρα του ταυτίζεσαι και γιατί;

Ξέρεις, πολλοί λένε πως ο ήρωας του βιβλίου ενός συγγραφέα, υιοθετεί χαρακτηριστικά από τη δική του προσωπικότητα. Και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, αφού είναι ένα ολοδικό του δημιούργημα; Ωστόσο ο χαρακτήρας που «ταυτίζομαι» από το μυστικό κόσμο, -αν μπορώ να πω κάτι τέτοιο- δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην ιστορία. Θα τον γνωρίσουμε καλά όμως στο επόμενο βιβλίο.

– Στο βιβλίο βλέπουμε ότι τα τρία αδέρφια έχουν διαφορετικά ταλέντα όπως και χαρακτήρες. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου;

Στο ολοκληρωμένο έργο θα συναντήσουμε πολλούς και ξεχωριστούς χαρακτήρες, όπου ο καθένας θα δώσει και από κάτι ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα στο σύνολό της. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον χαρακτήρα απ’ όλους αυτούς, γιατί ο μυστικός κόσμος δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες τους. Δεν στηρίζεται στην πλοκή, στην δράση ή στις ανατροπές. Όλα αυτά βέβαια, βοηθούν και συνεισφέρουν για να συμπληρωθεί κάτι ανώτερο. Αλλά υπάρχουν πολλές πτυχές που θέλει προσοχή για να ξεδιπλωθούν. Έτσι, με τα σύμβολα και τις αλληγορίες που δίνονται, πολλά από αυτά που διαβάζεις, μπορεί να μην είναι καν αυτά που φαντάζεσαι.

– Κλείνοντας, ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στα τελειώματα του δεύτερου βιβλίου του «Μυστικού Κόσμου». Ο τίτλος, την στιγμή που μιλάμε, είναι «Ο μυστικός κόσμος και οι αδελφότητες». Αν και θέλει αρκετή δουλειά ακόμα, το μεγαλύτερο μέρος έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύω πως θα είναι μια καλή συνέχεια του «Γνωστικού βάτραχου», που θα εμβαθύνει τον αναγνώστη στον μυστικό κόσμο του βιβλίου ακόμα περισσότερο. Θα συμπληρώσει αρμονικά και θα δώσει νέες διαστάσεις στην ιστορία.

Ταυτόχρονα, στα διαλείμματα της συγγραφής του μυστικού κόσμου, δουλεύω ένα μυθιστόρημα τρόμου -όσο ο χρόνος μου το επιτρέπει βέβαια- καθώς επίσης γράφω και κάποια ποιήματα, που ακόμα δεν ξέρω τι θα απογίνουν.

Ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δίνεται και για την υποστήριξη σ’ αυτή μου την προσπάθεια.

Άποψη:

«Το παραμύθι που πρόκειται να αρχίσει, σαν την φωτιά που δεν μπορεί να σβήσει, σοφία αιώνα παλαιού η κάθε λέξη, μα τόσο απλό σαν το παιδί που βγήκε για να παίξει».

Ετοιμαστείτε να μπείτε στον αλλόκοτο μαγικό κόσμο που δημιούργησε ο Παναγιώτης Κολοκοτρώνης. Θα ταξιδέψουμε στα παιδικά μας χρόνια. Αυτό είναι και το συγκεκριμένο βιβλίο. Ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές τρία αδέρφια με διαφορετικούς χαρακτήρες και ταλέντα που πραγματοποιούν ένα ταξίδι. Στο δρόμο τους θα έρθουν αντιμέτωποι με περιπέτειες καθώς και με διάφορα παράξενα ζώα που θα γίνουν συνοδοιπόροι στο ταξίδι τους. Οι ζωντανοί διάλογοι, οι περιγραφές και η αφήγηση σε ρυθμό προσδίδουν στην ιστορία την ζωντάνια του παραμυθιού. Η γλώσσα είναι απλή χωρίς βερμπαλισμούς. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θα δείτε και τα πανέμορφα σκίτσα που θα σας γοητεύσουν. Ένα παραμύθι που θα σας ενθουσιάσει.

Περισσότερα για το έργο και τον συγγραφέα: https://daidaleos.gr/shop/neaniko-mystikos-kosmos-kai-gnostikos-vatraxos/

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.