«Πόσο δίκαιο έχεις», της Νεφέλης Μεγκ – εκδόσεις Κάκτος (Άποψη)

Η Νεφέλη Μεγκ είναι απόφοιτος της νομικής σχολής, ωστόσο διατηρεί μεγάλη αγάπη στο stand up comedy. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της, ασχολήθηκε με αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει. Η τροπή αυτή όμως, δεν την εμπόδισε ώστε να συνδυάσει την κωμωδία με τις νομικές γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Έτσι, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κάκτος, εξέδωσε το βιβλίο «Πόσο δίκαιο έχεις»

Με το συγκεκριμένο βιβλίο, μας μυεί στο νομικό κόσμο, και μας εξηγεί καθημερινές νομικές έννοιες με πολύ απλό και χιουμοριστικό τρόπο. Πρόκειται για καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθουμε σε επαφή ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας, τις οποίες ίσως δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε, ή ποια είναι τα δικαιώματα μας σε διάφορες συνθήκες. Τα παραδείγματα που παραθέτει, κάνουν την ανάγνωση περισσότερο ανάλαφρη και κατανοητή. Καταπιάνεται με πολλές νομικές έννοιες, άλλες περισσότερο συνήθεις, κι άλλες που δε συναντώνται τόσο συχνά. Άξιο παρατήρησης, είναι ότι πολλά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται, τα βλέπουμε να εκτυλίσσονται γύρω μας όλο και συχνότερα, όπως οι γυναικοκτονίες, η παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής, η παιδική πορνογραφία, και άλλα.

Ο τρόπος γραφής της κάνει τα νομικά ζητήματα να φαίνονται πολύ απλά, και αυτός είναι και ο σκοπός του βιβλίου. Με μέσα το χιούμορ, τα παραδείγματα, και την απλοϊκή χρήση της γλώσσας, καταφέρνει να ενημερώσει για τα πάντα, χωρίς ο αναγνώστης να νιώσει ότι διαβάζει ένα δύσκολο, βαρύ επιστημονικό κείμενο. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, να γνωρίσει τι είναι ο νόμος, πως ορίζεται, πώς μπορεί να μας καλύψει σε γεγονότα της καθημερινότητας, καθώς και πως μπορούμε να επέμβουμε σε διάφορες καταστάσεις, στις οποίες μπορεί να βρεθούμε ως παρατηρητές.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να θεωρηθεί πολύ βασικό νομικό εγχειρίδιο για όλους τους ανθρώπους. Πιστεύω πως με τον τρόπο που είναι γραμμένο, οι αναγνώστες μπορούν να αντιληφθούν με εύκολο τρόπο δύσκολα ζητήματα, τα οποία δεν ξέρουμε πότε και πως μπορεί να μας φανούν χρήσιμα. Το σίγουρο είναι πως αξίζει το χρόνο και την προσοχή μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται όλο και συχνότερα, και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους τρόπους για να ανατραπεί αυτό.

«Πόσο δίκαιο έχεις», περισσότερα για το βιβλίο: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Βάλια Λαμπρινοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αγαπάει τα βιβλία και το θέατρο, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο της διαβάζοντας. Η αρθρογραφία προέκυψε ξαφνικά, σε μια προσπάθεια να γεμίσει δημιουργικά το χρόνο της, και κατέληξε ως ένα από τα ενδιαφέροντά της. Της αρέσει να γράφει κριτικές και άρθρα σχετικά με το θέατρο και τα βιβλία.