Η κόρη του Σαμουράι – Συγγραφέας: Έτσου Σουγκιμότο – εκδόσεις Πηγή (Άποψη)

«Οι νέοι ακούν πάντα με ενθουσιασμό τις εντολές για πορεία προς τα μπρος, όμως οι ηλικιωμένοι μπορούν μόνο να κοιτάξουν πίσω στις θλιμμένες αναμνήσεις τους και τα χαμένα όνειρα».

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο που θα μας ταξιδέψει στην μακρινή και πανέμορφη Ιαπωνία. Η συγγραφέας Έτσου Ιναγκάκι Σουγκιμότο ως κόρη ενός σαμουράι μας διηγείται την ζωή της στο μικρό χωριό της, Έτσιγκο όπου και μεγάλωσε ως το Τόκιο και την Αμερική.

Η Έτσου μας περιγράφει τις συνήθειες και τις παραδόσεις της παλιάς Ιαπωνίας και των οικογενειών σαμουράι. Μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή μέσα από τις αφηγήσεις για την ζωή στο Έτσιγκο που κινούνται ανάμεσα στην παιδική ηλικίας μέχρι την ενηλικίωση, τη ζωή σε ένα μέρος της γης μακριά από όσα η πρωταγωνίστρια θεωρούσε νορμάλ και συνηθισμένα. Μία γυναίκα που έζησε τις κουλτούρες δύο λαών που αφομοίωσε και αγάπησε τις συνήθειες τους. Στο βιβλίο θα βρείτε ιστορίες από την παράδοση της Ιαπωνίας, θα νιώσετε κι εσείς ότι βρίσκεστε σ’ εκείνη την εποχή. Η Έτσου κάνει ένα μακρύ ταξίδι από το Τόκυο και την Αμερική περιγράφει τον γάμο της με τον Ματσούο, τη γέννηση και το μεγάλωμα των κορών της, την οικογένεια της, τους φίλους της με ζωντάνια και παραστατικότητα. Βρισκόμαστε ανάμεσα τους και συνομιλούμε μαζί τους. Ακούμε τις ιστορίες της σεβαστής γιαγιάς καθισμένοι δίπλα της. Ζούμε αυτές τις ιστορίες και τις αναμνήσεις της Έτσου.

Παρουσιάζει αστεία και συγκινητικά περιστατικά και τις σκέψεις της σχετικά με πράγματα της καθημερινότητας των δύο χωρών όπως οι γάμοι, οι δοξασίες και η λαογραφία. Ένα συγκινητικό βιβλίο με μία υπέροχη ιστορία. Τα μικρά κεφάλαια δεν κουράζουν τον αναγνώστη και η λεπτομέρεια των ανθών κερασιάς δίνουν έναν όμορφο τόνο στις σελίδες.

Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

Η κόρη του Σαμουράι – Συγγραφέας: Έτσου Σουγκιμότο: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.