Σπύρος Κιορσάββας: Η Λανιακέα ήρθε στο μυαλό μου όταν ένιωσα πως είχε φτάσει η ώρα να γράψω

Σήμερα, θα γνωρίσουμε τον Σπύρο Κιορσάββα φιλόλογο και συγγραφέα της σειράς βιβλίων φαντασίας «Το χρονικό της Λιανακέα» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.

– Να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Με τι ασχολείσαι όταν επιστρέφεις από τον κόσμο της Λανιακέα;

Για να δούμε… Προσπαθώ να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες (ψάχνοντας συνεχώς νέα memes), παρατηρώ γάτες για ώρες και κάνω βόλτες στη φύση! 

– Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος και τι αγαπάς;

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μάθει ο κόσμος τι αγαπάω. Όπως και το τι φοβάμαι πραγματικά. Και τα ποντίκια. Ειδικά τα ποντίκια.

– Ποια πράγματα θεωρείς θησαυρό σου και γιατί;

Έχω στο δωμάτιό μου μια υπέροχη ζωγραφιά του Edward “Whitebeard” Newgate (One Piece), που δε θέλω να χάσω ποτέ, γιατί την έχω από τα χρόνια μου στα Γιάννενα!

– Πότε και πού αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος και γιατί;

Όπου είμαι με παρέα και σκάμε στα γέλια και τις μπύρες, είναι καλά. Α, κι αν με βολέψεις σε έναν καλό καναπέ, εκεί γίνεσαι ο Ανδροκλής στο λιοντάρι μου.

– Ποια είναι για σένα η ιδανική ζωή;

Η ήρεμη, χωρίς πολλά δράματα. Ιδανικά, θα ήθελα να ζω στο μέλλον που εξαλείψαμε όλους τους βλαβερούς «-ισμούς», αλλά έχουμε να κάνουμε αρκετή δουλειά γι’ αυτό.

– Ας περάσουμε και στο «Χρονικό της Λανιακέα». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό. Πώς δημιούργησες τον φανταστικό κόσμο;

Η Λανιακέα ήρθε στο μυαλό μου όταν ένιωσα πως είχε φτάσει η ώρα να γράψω. Ήθελα από το γυμνάσιο να γράψω κι εγώ τη δική μου ιστορία, μα πάντα το ανέβαλα.

Τώρα, τι γίνεται στη Λανιακέα: η δύναμη των Στοιχείων της Φύσης ξυπνά σε έξι άτομα, τους Φύλακες, όταν πλησιάζει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν τρεις Αθάνατοι Μάγοι από τη φυλακή τους. Σκοπός των έξι Φυλάκων είναι να κρατήσουν τους Αθάνατους φυλακισμένους, διότι αν επιστρέψουν, η Λανιακέα θα ζήσει ξανά τον τρόμο που βίωσε πριν από πεντακόσια χρόνια.

Πώς δημιούργησα τη Λανιακέα;  Τι να σου πω… απλά μου ήρθε!

– Ποιος χαρακτήρας από αυτούς που δημιούργησες πιστεύεις ότι είναι πιο κοντά στο χαρακτήρα σου και γιατί;

Δύσκολο. Με όλους νιώθω ότι έχω κοινά. Με τον ανασφαλή Σύριον, με τη νευρική Αλάρυα, με τον νοσηρά γελαστό Σέρεφολντ, όλοι κάτι έχουν από μένα κι εγώ από αυτούς.

– Υπήρχαν σημεία που σε δυσκόλεψαν κατά την συγγραφή του έργου;

ΝΑΙ! Υπήρξαν πολλά, πάρα πολλά θέματα στην αρχή, ειδικά στο κομμάτι των διαλόγων και του infodump. «Στερνή μου γνώση» λένε. Ευτυχώς είχα πολλά άτομα να μου υποδείξουν λύσεις στην πορεία!

– Ποιες συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο συγγραφέα;

Να αφήσει τον φόβο κατά μέρος. Αν δε μπορεί, να το κάνει ούτως ή άλλως, αφού πρώτα αφήσει τον φόβο να τον παραλύσει για λίγο. Αποδοχή, αντιμετώπιση, γράψιμο. Τι έχεις να φοβηθείς; Τον κόσμο; Πάντα θα λένε, εσύ κάνε ό,τι σε ευχαριστεί!

– Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελες να μας πεις για τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια;

Έχω κάποιες ιδέες σκόρπιες, όπως μερικά παιδικά παραμύθια κι ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα, το οποίο ελπίζω να σας κάνει να γελάσετε. Αλλά αυτά είναι ιστορίες για άλλη φορά!

Περισσότερα για τα βιβλία και τον συγγραφέα θα βρείτε εδώ: https://elkistis.gr/writer-2/kiorsavvas-spiros/

Η Ειρήνη Λόκα γεννήθηκε το 2002. Τελειώνοντας το Λύκειο εισήχθη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρακολουθήσει το διαδικτυακό Εργαστήρι Μικροδιηγήματος του Αλληλέγγυου Σχολείου της Ετεροτοπίας με εισηγητή τον συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη στο οποίο εκδόθηκε και μία συλλογή διηγημάτων στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη συμπεριλαμβανομένου και του μικροδιηγήματός της «Η συνεδρία», πλήθος webinars για την ψυχική υγεία και ένα σεμινάριο Filmmaking από το Skillbox. Παρακολουθεί μαθήματα νοηματικής γλώσσας από το ΚΕΝΓ. Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διαδικτυακούς ιστότοπους και περιοδικά πολιτισμού: culturepoint.gr, Fractal κ.α.