Το βιβλίο της Κατερίνας: Ένα από τα καλύτερα βιβλία του Αύγουστου Κορτώ

Το βιβλίο με τίτλο «Το βιβλίο της Κατερίνας» είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και συγκινητικά βιβλία του Έλληνα συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ. Περιληπτικά, το βιβλίο εστιάζει στην ζωή της μητέρας του, Κατερίνας, που υπήρξε ένα αρκετά σημαντικό και καθοριστικό πρόσωπο στην ζωή του. Μάλιστα, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφερθεί και στο θέατρο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αύγουστος Κορτώ στην πραγματικότητα ονομάζεται Πέτρος Χατζόπουλος, ωστόσο είναι ευρέως γνωστός με το ψευδώνυμό του. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979 και είναι τόσο συγγραφέας όσο και μεταφραστής. Σπούδασε στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του ενώ το 1999 εξέδωσε τη πρώτη συλλογή διηγημάτων του. Έχει γράψει επίσης ποιήματα, θεατρικά και παιδικά έργα ενώ είναι και παραγωγός σε διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο «Το βιβλίο της Κατερίνας», δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2013. Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του συγγραφέα, αφού καθώς διαβάζουμε την μία σελίδα μετά την άλλη, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για την παιδική ηλικία του και τα κομβικά σημεία στην ζωή του. Επίσης, το συγκεκριμένο βιβλίο ρίχνει φως στις ιδιαίτερες σχέσεις που είχε ο συγγραφέας με την οικογένειά του αλλά και σε αυτές των οικογενειακών μελών μεταξύ τους.

Παρόλο που το βιβλίο πραγματεύεται όλα τα παραπάνω, δίνει έμφαση στον χαρακτήρα και στη ζωή της Κατερίνας, που είναι η μητέρα του συγγραφέα, αλλά και στην τρυφερή και δοτική σχέση που είχε μαζί της καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

Αυτό που πρόκειται να μας συγκινήσει στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι το τέλος του. Ο συγγραφέας θα πρέπει να αποχωριστεί την αγαπημένη του μητέρα για πάντα. Ωστόσο, εκείνη πριν τον αφήσει, του γράφει το εξής γράμμα:

«Σου εύχομαι να κάνεις κάποτε παιδί, για να τ’ αγαπήσεις όσο σ’ αγάπησα εγώ, και να σ’ αγαπήσει όσο μ’ αγάπησες εσύ».

Η παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου. Έτσι ξεκινά το «Βιβλίο της Κατερίνας», μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.

Μας λέει η Κατερίνα:

Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ’ αυτούς που θα το διαβάσουν.

Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα κακοήθειες, ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε.

Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε.

Αυτό το βιβλίο με διαλύει.

Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι.

Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Από την Πίττη Μαριάνθη

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!