Το μυστήριο του Λόουν Χάουζ: Ένα διαχρονικό διαμαντάκι της αστυνομικής λογοτεχνίας

Ο Έντγκαρ Ουάλλας συνθέτει μια νουβέλα που εκδίδεται το 1929 και για ακόμα μια φορά αποτυπώνει το ταλέντο του ως συγγραφέας να αφηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες, που δεν υστερούν σε σασπένς και στο χαρακτηριστικό ύφος και χιούμορ του. Για τους δε λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας το «Το μυστήριο του Λόουν Χάουζ» αποτελεί έναν λογοτεχνικό σταθμό, που δεν θα έπρεπε να παραλείψουν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου

Ο Έντγκαρ Ουάλλας υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς και εμπορικούς συγγραφείς του κόσμου ενώ ταυτόχρονα έζησε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μια ζωή που θα μπορούσε να γεμίσει με πολλές ζωές. Σήμερα διαβάζεται σαν να ήταν σύγχρονος και αυτό βασίζεται στο γεμάτο γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες, σχεδόν κινηματογραφικό στιλ του. Ως σεναριογράφος πολλών ταινιών του Χόλλυγουντ, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο Κινγκ Κονγκ, είναι δημιουργός μερικών από τις δημοφιλέστερες σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Υπόθεση του βιβλίου

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο επιθεωρητής Μίντερ της Σκότλαντ Γιαρντ. Εκείνος αναλαμβάνει να ρίξει φως σε μια υπόθεση, που οι εφημερίδες έχουν ονομάσει «Μυστήριο του Λόουν Χάουζ». Το όνομα «Λόουν Χάουζ» αντιστοιχεί σε ένα μοναχικό σπίτι δίπλα στο ποτάμι, στο οποίο κατοικεί ένας πλούσιος. Η δολοφονία του συνταράσσει την αστυνομία και τους γνωστούς του θύματος, με πολλά ερωτήματα να γεννιούνται το ένα μετά το άλλο.

Αρχικά, κατά την διάρκεια της δολοφονίας η γραμματέας του θύματος βρίσκεται κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο. Έξω από το σπίτι στο οποίο καταφθάνουν οι αστυνομικοί, μια πατημασιά γυμνού ποδιού μπερδεύει όλο και περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, ο προσωπικός αστυνομικός του άτυχου πλουσίου εξαφανίζεται και αποκαλύπτεται πως είχε στενές σχέσεις με εχθρούς του αφεντικού του. Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι τυχαίες εξαφανίσεις ατόμων που συναναστρέφονταν το θύμα, οι επίμονες ερωτήσεις και θεωρίες ενός γείτονα και αρκετοί απρόσμενοι πυροβολισμοί τις επόμενες μέρες, έρχονται να κλονίσουν τις ικανότητες και την υπομονή του επιθεωρητή Μίντερ.

Όμως εκείνος δεν το βάζει κάτω καθώς οι ικανότητες, το ταλέντο του και το ένστικτό του αργά ή γρήγορα, θα του υποδείξουν τον ένοχο…

Οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το χαλαρό και ελευθεριάζον ύφος του συνδυασμένο με έναν ιλιγγιώδη αφηγηματικό ρυθμό, η πανταχού παρούσα ειρωνεία, ο πλούτος του υπαινικτικού του λόγου, η παιγνιώδης παράθεση τσιτάτων της ‘’υψηλής’’ κουλτούρας ή της λαϊκής θυμοσοφίας, αλλά κυρίως η βαθύτατα νεωτερική εικόνα του άντρα και της γυναίκας στο έργο του είναι μερικά από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν στην γραφή του Έντγκαρ Ουάλλας. Οι γυναίκες του Ουάλλας είναι ισχυρές όσο και θηλυκές – πράγμα ανοίκειο σε μια εποχή κατά την οποία οι κυρίες στις βρετανικές ιστορίες ντεντέκτιβ και μυστηρίου είτε ήταν… η ανάπαυση του πολεμιστή είτε έπρεπε να μιμηθούν πειστικά τις αντρικές συμπεριφορές για να τις πάρουν στα σοβαρά. Αντίθετα, οι άντρες του είναι συχνά γελοίοι, ασταθείς και ανασφαλείς και θεωρώντας ότι έχουν τον έλεγχο, κυνηγούν ψευδαισθήσεις και σπάνε κυριολεκτικά τα μούτρα τους πάνω στην ωμή πραγματικότητα.

Από την Πίττη Μαριάνθη

Βρείτε το βιβλίο «Το μυστήριο του Λόουν Χάουζ» στην Πρωτοπορία: εδώ

ή στην Πολιτεία: εδώ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Επιλεγμένα άρθρα από ειδικούς στο είδος τους!