Ζωή Συμεωνίδη: «Το μεγαλύτερο όνειρό μου ήταν να εκδώσω ένα βιβλίο»

Ζωή Συμεωνίδη η αποκλειστική καλεσμένη μας στο your e-articles και θα συζητήσουμε για το νέο της συγγραφικό έργο: «Το Γεράκι της θάλασσας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γλαύκα.

-Αρχικά θα θέλαμε να σε γνωρίσουμε λίγο καλύτερα Ζωή. Ποια είναι η «Ζωή Συμεωνίδη» όταν δεν γράφει;

Γενικά είμαι ένας δραστήριος άνθρωπος, εκτός από την συγγραφή ασχολούμαι είτε με την ποίηση, κυρίως χαϊκού, είτε θα ζωγραφίζω με πινέλα, ξυλοχρώματα κτλ, παρόλα αυτά όμως εκτός από την τέχνη μου αρέσουν επίσης οι ηλεκτρονικές κατασκευές και η ρομποτική!

-Τι αγαπάς, τι φοβάσαι και τι έχεις χάσει;

Αγαπώ την ζωή, γιατί από αυτή κατάφαση εμπνέομαι, αγαπώ την ιστορία και την γλώσσα και αυτός νομίζω ήταν ένας ακόμη λόγος που αγάπησα την συγγραφή, αγαπώ πολύ τους ανθρώπους, ξέρω πως υπάρχουν και άνθρωποι που είναι κακοί, παρόλα αυτά όμως δεν έχω πάψει να ελπίζω, φοβάμαι την μοναξιά, λοιπόν έχω χάσει θυμό που είχα μέσα μου, παλιότερα μου ήταν λίγο πιο δύσκολο να ελέγξω τα νεύρα μου.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου και ποιος ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Το μεγαλύτερο όνειρό μου που είναι και ο λόγος που σου δίνω την συνέντευξη ήταν να εκδώσω ένα βιβλίο, το βιβλίο μου επειδή βγήκε λίγο πριν κλείσω τα 18 το αποκαλώ πολλές φορές το θαύμα των 17, όπως ανέφερα προηγουμένως ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι η μοναξιά..

-Αν η ζωή είχε χρώμα, ποιο χρώμα θα ήταν αυτό;

Ίσως το μπλε, γιατί μπλε είναι και ουρανός γεμάτος αστέρια…

-Ποιοι συγγραφείς σε έχουν επηρεάσει, υπάρχει κάποιο έργο τους που ξεχωρίζεις και αγαπάς ιδιαίτερα;

Ναι! Μάλιστα ο ένας αγαπημένος μου συγγραφέας ήταν και καθηγητής μου, τον θαυμάζω παρά πολύ, από αυτόν ας το πούμε έτσι πήρα και εγώ λίγο σπρώξιμο και ξεκίνησα, το όνομα του είναι Κώστας Πούλιος και το βιβλίο του λέγεται το εργοστάσιο, ένας άλλος συγγραφέας από τον οποίο εμπνεύστηκα και αφιερώνω με όλη μου την καρδιά το βιβλίο μου είναι ο Πάνος Δημάκης ο οποίος έχει γράψει «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» και τις «Δεκαεπτά Κλωστές» – το οποίο θα βγει το Γενάρη και σε σειρά στο COSMOTE TV ενώ πρόσφατα βγήκε και audiobook με την αφήγηση του Σωτήρη Τσαφούλια – και τους δύο αυτούς συγγραφείς τους έχω στην καρδιά μου..

-Tι θα διαβάσουμε στο πρώτο σου λογοτεχνικό δημιούργημα: «Το Γεράκι της θάλασσας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γλαύκα;

Η ιστορία ξεκινάει με ίσως έναν από τους αγαπημένους τρόπους, ένας παππούς ο Κλεάνθης διηγείται στον εγγόνο του, Θύμιο, τις περιπέτειες που έζησε όταν ήταν μικρός και δούλευε σαν εφημεριδοπώλης, εκεί θα δούμε τον Σόναπ το κρητικό γεράκι και την Ντία την κουκουβάγια να αναζητούν μαζί το γεράκι Απόστολο, δεν ξέρουν όμως τι συμφορά τον έχει βρει… ή μήπως όχι;

-Ποιοι οι πρωταγωνιστές σου; Ταυτίζεσαι μαζί τους;

Υπάρχουν πρόσωπα στο βιβλίο που είναι εμπνευσμένα από πραγματικά πρόσωπα όπως ο Αντώνης Βερώνης και ο Φιλήμων – ή Φιλήμονας ή Φιλήμοντας – που είναι εμπνευσμένα από τον φιλήσυχο τσαγκάρη Αντώνη Αρώνη που έσφαξε δεκαπέντε συγχωριανούς του, παρόλο που πήρα ελάχιστα κομμάτια από εκείνον τον άνθρωπο, ο χαρακτήρας της Ευτυχίας είναι εμπνευσμένος από την αγαπημένη μου παρουσιάστρια την Μαρία Μπεκατώρου κτλ, ο Σόναπ είναι εμπνευσμένος από τον αγαπημένο μου συγγραφέα και σαφώς και ταυτίζομαι μαζί τους, ένας ακόμα χαρακτήρας που αγαπώ πολύ και εμφανίζεται κάπως αόρατα μέσα στο βιβλίο είναι ο Αλέκος ο καφετζής, το αφεντικό του Αντώνη, γενικά για το βιβλίο έχω πάρει και δικά μου βιώματα και αγαπημένων προσώπων, καθότι είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει τον καφέ..

-Ποια τα μελλοντικά συγγραφικά σου σχέδια; Θα έχουμε και νέο βιβλίο σύντομα;

Ναι κάτι υπάρχει που έχω γράψει, τα «Σκοτεινά Ενδύματα», το οποίο βιβλίο είναι η συνέχεια του πρώτου με την διαφορά ότι θα είναι μυθιστόρημα αντί για νουβέλα, ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα ακόμα πρόσωπο που θαυμάζω και είναι η λεγόμενη… « Γυναίκα με τα μαύρα..»

Ζωή Συμεωνίδη – «Το Γεράκι της θάλασσας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γλαύκα: εδώ

Διαβάστε ακόμα περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.