Ζώνη Πέντε-Εκδόσεις Μίνωας (Άποψη)

H Ειρήνη Βαρδάκη, η βασίλισσα του ψυχολογικού θρίλερ, πλέει στα άγνωστα νερά της δυστοπίας με αυτό το 6ο βιβλίο της, τη «Ζώνη Πέντε», από τις εκδόσεις Μίνωα. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό…

Υπόθεση: Η συγγραφέας περιγράφει ένα δυστοπικό παρόν όπου ένα κίνημα αυτοκτονιών σαρώνει τη χώρα (θύμα του οποίου πέφτει και ο ίδιος ο πάπας ο οποίος αυτοκτονεί στις πρώτες σελίδες), πράγμα τόσο κοντά σε αυτό που ζούμε σήμερα. Παράλληλα εγκαθιδρύεται ένα νεοφασιστικό καθεστώς (του λευκού στρατιώτη) όπου απαγορεύει στους ανθρώπους να ’ναι δυστυχείς, χωρίζοντάς τους σε ζώνες (1,2 οι καθεστωτικοί, 3 όσοι ισορροπούν στο μεταίχμιο, 4 οι εύθραυστοι λίγο πριν τη ζώνη 5) και στέλνοντας στη Ζώνη – 5 και την εξορία ουσιαστικά όσους είναι καταθλιπτικοί ή αντιστασιακοί. Εκεί θα καταλήξει και ο Άλεξ ως αντιστασιακός και τότε η μητέρα του, η Λίζα, θα συμμαχήσει με το καθεστώς προσπαθώντας να τον πάρει πίσω.

Άποψη: Η μετρ του ψυχολογικού θρίλερ Ειρήνη Βαρδάκη ψυχογραφεί και ηθογραφεί αψεγάδιαστους χαρακτήρες μίας δυστοπίας που όλο και πλησιάζει σε αυτό που ζούμε σήμερα, φέρνοντας της πολύ κοντά στο ψυχολογικό θρίλερ. Το βιβλίο είναι επίκαιρο όσο λίγα. Κινηματογραφική πλοκή με γρήγορους διαλόγους και εναλλασσόμενες σκηνές δράσεις συνθέτουν την αφηγηματική πλοκή του βιβλίου. Το έργο γεμάτο δυναμική αποτελεί έτοιμο σενάριο για ταινία. Γεμάτο με ένταση, συναρπάζει και κερδίζει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο βέβαια είναι μαύρα και δυσοίωνα με τη θλίψη και βία να επικρατούν τελεσίδικα και ολοκληρωτικά.

Στο μυθιστόρημα δίνεται ωμά και ρεαλιστικά η αλήθεια όπως τη βιώνουμε σήμερα και όπως θα τη βιώσουμε στο μέλλον σύμφωνα με τα σημάδια. Όποιος δεν αντέχει το έρεβος που περιγράφεται στις σελίδες του βιβλίου, καλύτερα να μην επιβιβαστεί σε αυτό το σκοτεινό ταξίδι. Όποιος όμως αναγνώστης σταθεί θαρραλέος και ως λάτρης του ψυχολογικού θρίλερ επιθυμεί να εξερευνήσει τις πιο αποτρόπαιες εκφάνσεις του ανθρώπου και το σκοτεινό υποσυνείδητο απ’ όπου πηγάζουν, οφείλει να κάνει αυτό το αναγνωστικό δυστοπικό ταξίδι…

Επίκαιρο, ανατρεπτικό, μακάβριο και σκοτεινό το βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη, συναρπάζει και κατακτά και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη, αψεγάδιαστη και ξεχωριστή γραφή, μοναδική στο είδος της. Η Ειρήνη Βαρδάκη θα μας εντυπωσιάζει πάντα με τα βιβλία της.

Λεπτομέρειες βιβλίου «Ζώνη Πέντε»:

 • ISBN: 978-618-02-2154-1
 • Ημερομηνία έκδοσης: 01/04/2022
 • Σελίδες: 484
 • Βάρος: 506 g
 • Διαστάσεις: 35 × 140 × 205 mm
 • Θέμα: Δυστοπία
 • Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη
 • Ομάδα: Πεζογραφία Ελληνική
 • Ηλικία: Ενήλικες
 • Επιμελητής: Μπανούση Μαρία
 • Βιβλιοδεσία: Ραφτό-κολλητό, με αυτιά

«Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ.
Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση.
Εδώ απαγορεύΟΝται το δάκρυ και το μαύρο χρώμα.
Εδώ απαγορεύΟΝται ο πόνος και η μνήμη του».

Η ιστορία της γυναίκας που πέρασε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ για να ανταμώσει ξανά το παιδί της. Η μόνη της αποστολή είναι να μη δακρύσει, να μη λυγίσει ό,τι κι αν αντικρίσουν τα μάτια της.
Και ίσως να τα καταφέρει… Αρκεί να πάψει να ψιθυρίζει τα βράδια πως άλλο βασανιστήριο δεν γνώρισε πέρα από κείνο της φωνής του.

Η Ειρήνη Βαρδάκη με το νέο της βιβλίο μάς μεταφέρει σε έναν κόσμο παράλληλο, εκεί όπου όλα θυμίζουν έντονα το σήμερα…

Συνέντευξη της συγγραφέως: εδώ

Περισσότερα για το βιβλίο και τη συγγραφέα: εδώ

Διαβάστε περισσότερες απόψεις για βιβλία και συνεντεύξεις συγγραφέων: εδώ

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.