Το νεφέλωμα του αετού (γνωστό και ως Messier 16 ή Μ16) είναι στην ουσία μια περιοχή στην οποία δημιουργούνται νέα άστρα και βρίσκεται περίπου 7.000 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη Γη. Φανταστείτε το σαν ένα τεράστιο σύννεφο κοσμικής σκόνης και αερίων που περιέχει πάνω από 8.000 άστρα. Ωστόσο, αυτό το νεφέλωμα έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό για τους «Πυλώνες της Δημιουργίας» που βρίσκονται στην καρδιά του νεφελώματος του αετού.
Οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» είναι μια εικόνα που μας έχει δώσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και τραβήχτηκε για πρώτη φορά το 1995. Πρόκειται για μια περιοχή με πανύψηλες κολώνες από σκόνη και αέρια που κρύβουν με το τεράστιο μέγεθός τους τα αστέρια που μόλις έχουν γεννηθεί. Αυτό το ιδιαίτερο σχήμα τους που μοιάζει με προβοσκίδα ή απλώς με κολώνες, έχει δημιουργηθεί από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα νεαρά άστρα και βρίσκονται τριγύρω. Το μπλε χρώμα στην εικόνα απεικονίζει το οξυγόνο, το πράσινο το υδρογόνο και το άζωτο, το κόκκινο το θείο. Σε έκταση φτάνουν τα 4-5 έτη φωτός. Τον Ιούλιο συνήθως είναι ο ιδανικός μήνας, για να αντικρίσουμε το νεφέλωμα του αετού. Για να έχουμε, όμως, την τύχη να δούμε και αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό «δημιούργημα», απαιτείται ένα μεγάλο τηλεσκόπιο και επίσης, να υπάρχουν οι κατάλληλες οπτικές συνθήκες.
Το 2007 η Nasa παρατήρησε σκόνη που ήταν πιο θερμή από την αναμενόμενη. Το συμπέρασμα ήταν ότι μάλλον είχε γίνει μια έκρηξη supernova η οποία θέρμαινε περισσότερο τη σκόνη κι ότι η συγκεκριμένη έκρηξη συνέβη πριν από 8.000 χρόνια περίπου. Έτσι, επικράτησε η θεωρία ότι το υπέροχο αυτό θέαμα μάλλον έχει καταστραφεί εξαιτίας του οστικού κύματος της έκρηξης, αλλά δεν έχει προλάβει να φτάσει η καταστροφή του στα δικά μας μάτια. Το 2015, που ήταν η 25η επέτειος του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble, παρατηρήθηκαν ξανά οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» και ανακαλύφθηκαν ενδείξεις ενάντια στην καταστροφή αυτού του μαγευτικού θεάματος. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι η έκρηξη μπορεί να μην είχε συμβεί και ότι οι πυλώνες θα αντέξουν στον χρόνο για ένα διάστημα 100.000-1.000.000 ετών μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως.
*1 έτος φωτός ισοδυναμεί με περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα
Πηγές:
https://www.nasa.gov/image-feature/the-pillars-of-creation
https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/messier-16-the-eagle-nebula
Τα πιο όμορφα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού | Astronio
Εικόνες: k’inich kaab’