Στοιχειωμένο Αρχοντικό – Disney+

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το κλασικό αξιοθέατο του θεματικού πάρκου, «Στοιχειωμένο Αρχοντικό». Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας και του γιου της που στρατολογούν μια αταίριαστη ομάδα δήθεν εμπειρογνωμόνων στα πνεύματα για να βοηθήσουν στην απαλλαγή του σπιτιού τους από υπερφυσικούς καταληψίες.

Παραγωγοί της ταινίας είναι: οι Νταν Λιν και Τζόναθαν Άιρικ, με τους Νικ Ρέινολντς και Τομ Πάιτζμαν ως εκτελεστικούς παραγωγούς. Σε σκηνοθεσία του Τζάστιν Σιμίν.

Η ταινία μάζεψε πληθώρα από αστέρες: Λακίθ Στάνφιλν, Τίφανι Χάντις, Όουεν Γουίλσον, Ντάνι Ντεβίτο, Ροζάριο Ντόσον, Τσέις Γ. Ντίλον και Νταν Λέβι, με την Τζέιμι Λι Κέρτις και τον Τζάρεντ Λέτο ως Φάντασμα της Καπελιέρας. Ωστόσο κινήθηκε σε χλιαρά ως παγωμένα/κρύα νερά.

Οι ταινίες πρέπει πάντα να σου δίνουν κάτι να πιαστείς, το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας αν και κάτι προσπαθεί να πει γύρω από την έννοια του φαντάσματος, δεν δίνει στο ταλαντούχο καστ σκαμπρόζικους διαλόγους, ούτε εφευρίσκει μια παιχνιδιάρικη ίντριγκα. Έτσι μοιραία καταλήγει να είναι αρκετά άνευρο ως βαρετό. Είναι από τις λίγες φορές που δεν είδα καν την ταινία μονομιάς αλλά σε 2 φάσεις σπάζοντάς την στην μέση (82 λεπτά την πρώτη μέρα και 45 λεπτά την επόμενη).

Έμεινα με την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη ταινία ποντάρει όλα τα λεφτά της στα εφέ που διαθέτει, κάτι που στις μέρες είναι μέχρι και αυτονόητο και μάλλον ούτε τις μικρότερες ηλικίες ενθουσιάζει πλέον (τα videogames τα προσφέρουν άφθονα). Ακόμα και η μέτρια παλαιότερη εκδοχής της ταινίας του 2003 σε σκηνοθεσία Ρόμπ Μίνκοφ με πρωταγωνιστή τον Έντι Μέρφι, είναι κλάσεις ανώτερη.

Eν κατακλείδι η ταινία μένει μετέωρη να αναζητά μάταια την χαμένη ντισνεϊκή συνταγή των πετυχημένων family movies και εσείς θα πρότεινα να αναζητήσετε κάποια άλλη για να περάσετε ευχάριστα την ελεύθερη ώρα σας. Αφόρητα νωθρή και άνευρη κωμωδία τρόμου, που ούτε σε τρομάζει ούτε σε διασκεδάζει. Είναι απορίας άξιον γιατί επιμένουν τόσο σε ξανά ζεσταμένες ιδέες…

Ηλικιακή διαβάθμιση:

K-12

Διάρκεια:

2h 3min

Ημερομηνία κυκλοφορίας:

27 Ιουλίου 2023 (στους κιν/φους) / 04 Οκτωβρίου 2023 (στο Disney+)

Κατηγορία:

Δράσης, Περιπέτειας, Κωμωδία, Family, Φαντασίας

Σκηνοθεσία

Justin Simien

Διανομή ρόλων

Lakeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson, Chase W. Dillon, Τζέιμι Λι Κέρτις

Κριτική στο Αθηνόραμα: εδώ

Κριτική στο cinemagazine.gr: εδώ

Πηγή: https://www.disney.gr/tainies/haunted-mansion

Ο Γιώργος Δόλγυρας γεννήθηκε στα Ιωάννινα 10.05.89. Μεγάλωσε στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας, θεάτρου και συγγραφής. Εργάστηκε σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 2020 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων Τρόμου – Φαντασίας: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή». Αρθρογραφεί επίσης στον ιστότοπο πολιτισιμού: culturepoint.gr.