Αγαπημένο μου Ημερολόγιο….

Στο κάτω-κάτω της γραφής

Τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας μου μόλις μπαίναμε στην εφηβεία (κάπου ανάμεσα 1980-1985) ξεκινούσαμε τις εξομολογήσεις η μία στην άλλη όπως κάνουν οι καθωσπρέπει κολλητές, αλλά τα βαθύτερα μυστικά μας, δε τα λέγαμε στις φίλες μας. Τα λέγαμε, ή μάλλον τα γράφαμε, στο ημερολόγιό μας… Εκείνο το υπέροχο σημειωματάριο με το λουκετάκι απ’ έξω, που διασφάλιζε ότι δε θα μπορέσει κανείς να ξεκλειδώσει τα μυστικά της αγνής παιδικής – ακόμα – ψυχής μας… Πόσοι αναστεναγμοί, κλάματα, αρώματα, εξομολογήσεις εις βάθος που μας κρατούσαν μακριά από την “καθωσπρέπει” πραγματικότητα… Εκεί μπορούσαμε να εκφραστούμε ελεύθερα, να είμαστε ο “εαυτός” μας..

Ποίηση είναι το ημερολόγιο που κρατάει ένα θαλάσσιο πλάσμα που ζει στη στεριά και που θα ήθελε να μπορούσε να πετάξει.

Carl Sandburg, 1878-1967, Αμερικανός ποιητής

Μετά μεγαλώσαμε. Δεν ήταν πια για την ηλικία μας αυτά. Είχαμε άλλα χόμπυ, άλλες υποχρεώσεις, οι κολλητές έμειναν ή άλλαξαν… Τα μυστικά ήταν καλά κρυμμένα μέσα μας. Τότε δεν ήταν και της μόδας οι ψυχολόγοι, οπότε τα κρατούσαμε όλα μέσα μας…

Αυτό που δεν ξέραμε τότε ήταν πως το να γράφεις ή να κρατάς ημερολόγιο ήταν θεραπευτικό! Όλες εκείνες οι ώρες που περνούσαμε κρυμμένες μη μας δει η μαμά, αγκαλιά με το ημερολόγιο και την αντίστοιχη μουσική υπόκρουση, εμείς κάναμε ψυχοθεραπεία! Βγάζαμε τις λύπες μας, τις αγωνίες μας, το θυμό μας, τους κρυφούς έρωτες, τις απογοητεύσεις… Όλα σε ένα μικρό χαριτωμένο σημειωματάριο, στολισμένο με τις φιγούρες που ήταν στη μόδα τότε, με ροζ, πράσινα, θαλασσί χρώματα και αυτοκόλλητα! Ξέρετε, αυτά που τώρα λέμε emoticons… Ε, πριν τα βαφτίσουμε έτσι, εμείς απλά τα χρησιμοποιούσαμε, για να επισφραγίσουμε ένα συναίσθημα που έβγαινε στο χαρτί.

Με την πάροδο του χρόνου, κάποια ημερολόγια έγιναν πολύ διάσημα, όπως αυτό της ‘Αννας Φρανκ, που συγκλόνισε τον κόσμο και άλλα που έγιναν ταινίες και βιβλία. Και ίσως και κάποιο δικό μας έγινε βιβλίο ή αφορμή, για να γράψουμε βιβλίο…

Αρκετά όμως με τα συγκινητικά. Η επιστήμη αποφάνθηκε: το να γράφεις καθημερινά είναι βάλσαμο για την ψυχή, είναι θεραπευτικό. Αν δε θέλεις να πας σε κάποιου είδους σύμβουλο ή θεραπευτή, γράψε.

Επίσης, αν θες να γίνεις συγγραφέας, γράψε. Κάθε μέρα, έστω 3 παράγραφους, μη σταματάς.

Όταν γράφεις, συγκεντρώνεσαι. Ασχολείσαι μόνο με αυτό, δηλαδή με εσένα. Τα βλέπεις μετά και σκέφτεσαι, αναστοχάζεσαι, ηρεμείς, αποφασίζεις καλύτερα – ή δεν αποφασίζεις τίποτα. Μια φορά τα ‘πες κάπου και ησύχασες!

Ο διεθνής όρος είναι journaling και θα το συναντήσετε παντού! Σε συμβουλές ψυχικής υγείας, coaching, σε μαθήματα συγγραφής βιβλίων κ. ά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα positivepsychology, το να γράφεις έχει ούτε ένα, ούτε 2, αλλά 83 οφέλη που μπορούν να σε βοηθήσουν, αν αισθάνεσαι κατάθλιψη, άγχος & στρες.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικά εδώ, καθώς είμαι σίγουρη πως θα κλικάρετε τον σύνδεσμο τάχιστα:

  • Μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση
  • Μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική ηρεμία και το ευ ζην μας
  • Μπορεί να μειώσει το στρες που ίσως αισθανθούμε πριν από ένα σημαντικό γεγονός (π.χ. τεστ)
  • Μπορεί να ελαττώσει τα μετατραυματικά ψυχολογικά συμπτώματα
  • Μπορεί να βελτιώσει την μνήμη μας

Άρα, το να κρατάς ημερολόγιο, πέρα από τα προφανή (ραντεβού κ.λπ.) δεν είναι πλέον κοριτσίστικο χόμπυ. Είναι ένας τρόπος να μπορέσουμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να δώσουμε λίγο χώρο σε αυτά που πραγματικά μας απασχολούν και δε θέλουμε (ή δε μπορούμε για κάποιο λόγο) να τα πούμε σε κάποιον.

Ενδεικτικοί τρόποι να ξεκινήσεις να γράφεις υπάρχουν πολλοί, αν δεν ξέρεις πως οι παρακάτω προτείνονται από την μέθοδο WRITE:

  • Διάλεξε το θέμα
  • Γράψε τι σκέφτεσαι γι’ αυτό
  • Εξερεύνησέ το να δεις γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι
  • Αφιέρωσε τουλάχιστον 5-10′ την ημέρα για κάτι που σε απασχολεί
  • Δώσε έναν επίλογο που να σε βοηθήσει θετικά. Μπορεί να είναι μία λέξη δράσης, ή μία απόφαση…
  • Μην ξεχνάς να γράφεις τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Αυτό από μόνο του θα σε βοηθήσει να δεις λίγο ή πολύ πιο θετικά τα πράγματα, από όσο πίστευες ότι θα είναι
  • Προσπάθησε να γράφεις και πράγματα που σε ευχαριστούν, που θα ήθελες να κάνεις και δεν το έχεις καταφέρει ακόμα
  • Να γράφεις τα “θετικά” σου…
Photo by Estée Janssens on Unsplash
Photo by Estée Janssens 

Αλλά και πάλι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δημιουργική γραφή, αυτή που ξεκινάς να γράφεις ότι σου βγαίνει από μέσα σου και δε σταματάς παρά μόνο όταν εσύ νομίζεις…. Κάπως έτσι γράφτηκαν τα καλύτερα βιβλία

Ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς το ημερολόγιό μου. Πάντα πρέπει να έχει κανείς κάτι συναρπαστικό να διαβάζει πάνω στο τρένο.

Oscar Wilde

Εκτός από το να σε χαλαρώσει σαν δραστηριότητα, μπορεί μία μέρα να σε κάνει διάσημο!

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!