Η διάσημη αφίσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου-Rosie the riveter

«Rosie the riveter», ένα σύμβολο-είδωλο για τις εργαζόμενες γυναίκες των Η.Π.Α.-και όχι μόνο- κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι άντρες ήταν αναγκασμένοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τις θέσεις εργασίας τους. Από την άλλη πλευρά, οι πολεμικές βιομηχανίες είχαν ανάγκη από εργατικό δυναμικό, για να παράγουν τον εξοπλισμό και τα όπλα του πολέμου. Και όπως καταλαβαίνεται ο κλήρος έπεσε στις γυναίκες!

Μέσα από το πρόσωπο της Rosie η κυβέρνηση των Η.Π.Α. κατάφερε με αφίσες-διαφημίσεις να ξεσηκώσει το γυναικείο πληθυσμό προκειμένου να καλύψει τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση να παραχθεί ο απαραίτητος αμυντικός εξοπλισμός. Το χρονικό διάστημα 1940-1945 η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας αυξήθηκε από 27% σε σχεδόν 37%. Θέσεις που προηγουμένως καλύπτονταν από άντρες ή θεωρούνταν «αντρικές» και «βαριές» δουλειές, πλέον τις καλύπτουν οι γυναίκες και μάλιστα με επιτυχία. Διάφορα εργοστάσια, ναυπηγεία και ιδιαίτερα η αεροπορική βιομηχανία προσέλκυσαν μεγάλο πλήθος γυναικών. Ειδικότερα, στην αεροπορική βιομηχανία, μέχρι το 1943 ο αριθμός των γυναικών ξεπερνούσε τις 310.000 (η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό από 1% τα προ-πολεμικά χρόνια αυξήθηκε σε 65% την περίοδο του πολέμου).

Ωστόσο, εντύπωση σε όλη αυτή την εκστρατεία έπαιξε για άλλη μια φορά η διαφήμιση. Αυτό που έχει μείνει στους περισσότερους είναι η εικόνα-αφίσα της λεγόμενης Rosie να φοράει μπαντάνα, να σφίγγει το μπράτσο της και η έκφραση «We can do it». Πρόκειται για μια από τις πρώτες αφίσες «στρατολόγησης» των γυναικών που δημιουργήθηκε από τον J. Howard Miller το 1942, αλλά εκείνη την περίοδο φαίνεται πως δεν είχε πάρει ακόμη το όνομα «Rosie the riveter». Το 1943 το περιοδικό «The Saturday Evening Post» εκδίδει μια νέα αφίσα πιο προκλητική στην προσπάθεια να δώσει ένα πατριωτικό έναυσμα στις γυναίκες για εισαγωγή στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Την ίδια χρονιά το «Rosie the riveter» έχει γίνει και διάσημο τραγούδι.

Οι 2 αφίσες και το τραγούδι παρουσιάζονται παρακάτω:

Από την μεριά της κυβέρνησης ήταν προφανές ότι επεδίωκε μέσα από «προπαγανδιστικές αφίσες» να ξεσηκώσει τις γυναίκες, ώστε να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προς όφελος της πατρίδας. Από την μεριά των γυναικών είδαν μια ευκαιρία να βοηθήσουν την πατρίδα, να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις «βαριές» δουλειές των αντρών και επίσης να νιώσουν ένα αίσθημα προσωπικής ικανοποίησης.

Όσον αφορά το ποια ήταν η πραγματική «Rosie the riveter» παραμένει ένα μυστήριο. Υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις για την πραγματική της ταυτότητα όμως αυτό που μένει στην ιστορία είναι ότι όλες οι γυναίκες που ασχολήθηκαν πραγματικά στα εργοστάσια και την βιομηχανία πολέμου αποτελούν η καθεμία ξεχωριστά μια Rosie!

Επιμέλεια κειμένου: Ευγενία Κελαράκου

Πηγές:

https://www.history.com/topics/world-war-ii/rosie-the-riveter

http://ushistoryscene.com/article/rosie-the-riveter/

https://www.history.com/news/rosie-the-riveter-inspiration

Εικόνες: Mary Ellen

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.