Βουνά από «ουράνιο τόξο»

Ο λόγος για το Γεωλογικό Πάρκο Zhangye Danxia που βρίσκεται στην επαρχία Gansu (Γκανσού) της Κίνας. Επίσης, είναι ανάμεσα στο Θιβέτ και το οροπέδιο Huagtu, ενώ συνορεύει με την Μογγολία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η περιοχή ήταν στην αρχή επίπεδη και αποτελούνταν από στρώματα ψαμμίτη και λάσπης από την κρητιδική περίοδο. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι, όταν οι λιθοσφαιρικές πλάκες της Ευρασίας και της Ινδίας συγκρούστηκαν, η δύναμη της σύγκρουσης οδήγησε σε ορογενετικές αλλαγές. Ακόμα, κάποιοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα με την δράση των τεκτονικών πλακών που ευθύνονται και για την δημιουργία των τμημάτων των βουνών των Ιμαλαΐων.

Το χρώμα των λόφων προέρχεται από την παρουσία των διαφορετικών μετάλλων στην περιοχή, όπως του αιματίτη – κόκκινο χρώμα, λειμωνίτη – καφέ χρώμα, γκαιτίτη, σίδηρο και σουλθήτη – κίτρινο χρώμα και χλωρίτη – πράσινο χρώμα. Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία έχουν συγκολληθεί με τον ψαμμίτη μέσω των διεργασιών των υπόγειων υδάτων. Μάλιστα, οι πολύχρωμοι αυτοί λόφοι σχηματίζουν διάφορα σχήματα, όπως κάστρα, πύργους, πουλιά, ζώα και ανθρώπινες μορφές.

Άλλοι γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι η πολυχρωμία και τα σχήματα των λόφων οφείλονται στην μετακίνηση του φλοιού της Γης.

Οι επιστήμονες γεωλόγοι αναφέρουν ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε από τη διάβρωση του κόκκινου ψαμμίτη και άλλων ορυκτών. Παράλληλα, βοήθησε η γεωλογική δομή της περιοχής σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες της ερήμου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό.

Το αποτέλεσμα αυτό που προκαλεί τον θαυμασμό στους επισκέπτες πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 24 εκατομμυρίων χρόνων.

Η καλύτερη εποχή, για να θαυμάσετε τα πολύχρωμα βουνά, είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που επικρατούν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες. Ο συνδυασμός του ήλιου και της ελάχιστης βροχής αναδεικνύει καλύτερα τα χρώματα των βουνών. Επιπλέον, η ομίχλη και η ύπαρξη σύννεφων κάνουν το τοπίο να μοιάζει μαγικό και παραδεισένιο. Αξίζει να επισκεφθείτε το πάρκο νωρίς το πρωί ή στη δύση του ήλιου, όταν τα χρώματα αλλάζουν συνεχώς.

Το 2005 το Zhangye Danxia ψηφίστηκε από 34 τηλεοπτικά κανάλια ως το πιο όμορφο τοπίο στην επαρχία Danxia της Κίνας. Το 2009 το κινέζικο περιοδικό National Geographic το επέλεξε ως το καλύτερο τοπίο στην Κίνα. Η περιοχή έχει αναδειχθεί σε ένα τεράστιο τουριστικό αξιοθέατο με έξι από τα τοπία της να βρίσκονται στον κατάλογο Παγκοσμίας Κληρονομιάς της Unesco.  

Δικτυογραφία:

Εικόνες: flickr

Απόφοιτη Ψυχολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Eιδικευόμενη Ψυχοθεραπεύτρια Συστημικής/Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Πιστεύω η ψυχολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η ύπαρξη της ψυχικής μας ευημερίας και γαλήνης δημιουργούν τις συνθήκες για μια πιο ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Μόττο μου: «Ας δείξουμε εμπιστοσύνη στη ζωή και στο ένστικτό μας. Ξέρουν να μας καθοδηγούν». (nikolidakiel.psy@gmail.com)