Κάνε αυτά τα Χριστούγεννα να μοιάζουν διαφορετικά!

Πολύχρωμα φώτα, λαμπερά στολίδια, φανταχτερά ρούχα, εντυπωσιακά δώρα, μουσικές που μας ταξιδεύουν… Κι άρωμα κανέλας, βουτύρου και μελιού από τα λαχταριστά γλυκά που ετοιμάζονται σε κάθε σπίτι! Με μια λέξη: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, τα Χριστούγεννα κρατούν σχεδόν αναλλοίωτη την εικόνα του χτες ικανοποιώντας την βαθύτερή μας ανάγκη να βιώνουμε το ίδιο κομμάτι από την παράδοσή μας κάθε χρόνο σαν μια ρουτίνα που αγαπάμε!

Το περπάτημα των περαστικών γίνεται πιο ανάλαφρο, τα χαμόγελα ζωντανεύουν στα πρόσωπα όλων και οι ψυχές κλέβουν λίγη από την λάμψη της χρυσόσκονης που καλύπτει σαν μανδύας τα πάντα γύρω μας! Γνωστά αξιοθέατα, γνώριμες μουσικές και μυρωδιές της παιδικής μας ηλικίας οδηγούν σε συναισθήματα νοσταλγίας που μας κάνουν πιο αισιόδοξους!

Πώς μπορούμε όμως να βιώσουμε πιο έντονα το πνεύμα των Χριστουγέννων; Πώς μπορούμε να κάνουμε τα φετινά Χριστούγεννα ξεχωριστά;

1. Πες σ’ αγαπώ!

Αγκάλιασε σφιχτά τους δικούς σου ανθρώπους και πες πολλά «σ’ αγαπώ»! Νιώσε την ψυχή σου να γεμίζει προσφέροντας μπόλικη, ανιδιοτελή αγάπη! Κάνε δώρα που θα τους ενθουσιάσουν! Όχι μεγάλης οικονομικής αξίας, αλλά κάποια που θα δείξουν ότι αφιέρωσες χρόνο ψάχνοντας για αυτούς κάτι ξεχωριστό και όμορφο, γιατί είναι κι αυτοί ξεχωριστοί για σένα.

2. Πες «συγγνώμη» ή συγχώρεσε εσύ κάποιον!

Όλοι χρωστάμε μια συγγνώμη σε κάποιον. Στον φίλο μας που μιλήσαμε άσχημα ή στον υπάλληλό μας που πάνω στην ένταση της δουλειάς τού φωνάξαμε λίγο παραπάνω. Στον σύντροφό μας ή στο παιδί μας που λόγω εργασιακού φόρτου παραμελήσαμε λίγο, ενώ είχε τόσο σημαντικά πράγματα να μας πει. Συγχώρεσε κι εσύ με την σειρά σου τον γείτονα που παραφέρθηκε ή τους γονείς σου που θέλοντας να σου μεταδώσουν την πείρα τους ήταν πιεστικοί. Η δύναμη της συγχώρεσης θα ζωντανέψει την καρδιά σου και οι φθαρμένες σχέσεις θα αποκατασταθούν! Μην ξεχνάς ότι, όπως οτιδήποτε «ζωντανό», κι αυτές φθείρονται.. Μοιάζουν με δοχείο που έχει μια μικρή τρύπα στον πάτο και πρέπει συνέχεια να αναπληρώνει ό,τι χάνεται! Αξίζει όμως η αδιάκοπη προσπάθεια να το κρατάς γεμάτο!

3. Πες «ευχαριστώ» και νιώσε ευγνώμων

Πες ευχαριστώ στην γυναίκα σου που κόπιασε τόσο για το γιορτινό τραπέζι, στους ηλικιωμένους γονείς σου που έκαναν τόσες ετοιμασίες περιμένοντας να περάσετε μαζί τις γιορτές. Πες ευχαριστώ στον νεαρό που σου παραχώρησε την θέση του στο λεωφορείο, στα παιδιά που μέσα στο κρύο σού τραγούδησαν τα κάλαντα! Πες ευχαριστώ που είσαι αυτός που είσαι! Που έχεις αυτούς που έχεις! Νιώσε απλά ευγνώμων χωρίς να εστιάζεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Άλλωστε, έχεις μπροστά σου ένα ολοκαίνουριο χρόνο, για να βρεις λύσεις!

4. Κάνε μια φιλανθρωπία.

Αυτές τις μέρες δεν θα καθίσουν όλοι σε ένα ζεστό σπίτι ούτε θα απολαύσουν όλοι το πλούσιο γιορτινό τραπέζι. Πρόσφερε ό,τι έχεις. Κάτι από την σοδειά της χρονιάς σου στην χήρα με τα ορφανά που μένει στο δίπλα τετράγωνο. Άφησε ένα καλάθι με τρόφιμα στην πόρτα της οικογένειας που από αξιοπρέπεια δεν ζητάει, αλλά ξέρεις ότι περνάει δύσκολα. Δώσε τα ρούχα που έχεις καιρό στην ντουλάπα σου και δεν φοράς πια. Χάρισε ένα κουτί γλυκά κι ένα ζεστό χαμόγελο στον παππού που κάθεται στην γωνία του δρόμου μέσα στο τσουχτερό κρύο και ψήνει κάστανα ή πουλάει ζεστά κουλούρια για τους περαστικούς.

5. Ενίσχυσε τους δεσμούς σου.

Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην οικογένειά σου εκμεταλλευόμενος την ανάπαυλα των γιορτών! Επισκέψου συγγενείς που έχεις καιρό να δεις. Στείλε ένα γράμμα ή μια ευχετήρια κάρτα σε κάποιον που αγαπάς, αλλά βρίσκεται μακριά σου. Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά με άλλους ανθρώπους και να χαλαρώσουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας!

6. Απόφυγε τις συγκρούσεις και μείνε μακριά από ανθρώπους με αρνητική ενέργεια.

Αυτές τις μέρες συνηθίζεται να συγκεντρώνονται πολλοί συγγενείς στα οικογενειακά τραπέζια! Έχε ανάλαφρη διάθεση και μην παίρνεις τα λόγια όλων τοις μετρητοίς! Μην δίνεις σημασία σε κάτι που θα σε ενοχλήσει! Άλλαξε θέμα συζήτησης και πέρνα ευχάριστες στιγμές με ηρεμία!

ΤΕΛΟΣ, μην ξεχάσεις μαζί με τα γιορτινά σου ρούχα να φορέσεις το πιο λαμπερό σου χαμόγελο! Χαμογέλα απλά χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο! Άλλωστε, αν ψάξεις, θα βρεις χιλιάδες λόγους, για να το κάνεις! Σκόρπισε την λάμψη της ψυχής σου και ντύσε τις σχέσεις σου με αστερόσκονη από το πνεύμα των Χριστουγέννων! Κράτα αποθέματα ευγένειας, γενναιοδωρίας και αγάπης για την χρονιά που έρχεται!

Καλά Χριστούγεννα!

Εικόνες: Matilda Diamant

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου και εξειδικεύομαι στην Ψυχολογία και στην Συμβουλευτική. Μελλοντικά θα ήθελα να εκπαιδευτώ και στο life coaching. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω! Με συναρπάζει επίσης η επαφή με την φύση μέσω της ενασχόλησής μου με την Μελισσοκομία! Ελπίζω και εύχομαι τα άρθρα μου να σας φανούν ενδιαφέροντα!