Οι εποχές που μεγαλώσαμε: Μπόλεκ και Λόλεκ

Το «Μπόλεκ και Λόλεκ» (Bolek i Lolek) ήταν μια σειρά κινουμένων σχεδίων από την Πολωνία. Πρωτοεμφανίστηκε το 1962 και ολοκληρώθηκε το 1986. Στη συγκεκριμένη σειρά μάς προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι στα περισσότερα επεισόδια δεν υπάρχουν διάλογοι. Είναι μια βουβή σειρά. Βέβαια, υπήρχαν οι καθημερινοί ήχοι. Απλώς, απουσίαζαν οι ομιλίες. Από το 1980 και μετά, όπως και σε κάποιες ταινίες, οι χαρακτήρες «αποκτούν» φωνές! Τα επεισόδια διαρκούσαν κατά μέσο όρο 9-10 λεπτά.

Όσον αφορά την υπόθεση της σειράς, πρωταγωνιστούσαν δύο νεαρά αγόρια, ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ, οι οποίοι μπλέκονταν σε διάφορες περιπέτειες. Το ένα αγόρι φαίνεται ότι είναι λίγο πιο προσεχτικό και νευρικό, ενώ το άλλο παρουσιάζεται πιο αδέξιο. Οι περιπέτειές τους πολλές! Οδηγούν αυτοκίνητα, κάνουν δουλειές του σπιτιού, βγαίνουν έξω στη φύση, σε θάλασσες, στα χιόνια σε ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους. Το 1973, ύστερα από απαίτηση του νεανικού κοινού από την μεριά των κοριτσιών, οι δημιουργοί της σειράς έβαλαν ένα καινούριο χαρακτήρα, ένα κορίτσι με το όνομα «Τόλα», η οποία έμενε στο δάσος και συναντούσε στις περιπέτειές τους τους Μπόλεκ και Λόλεκ.

Κατά την περίοδο προβολής της σειράς είχαν δημιουργηθεί διάφορα παιχνίδια, φιγούρες, κάρτες, παζλ κ.λπ. Φυσικά, η σειρά προβλήθηκε και στην Ελλάδα με τα παιδιά της εποχής να το παρακολουθούν με μεγάλη ευχαρίστηση. Κάτι που αξίζει να τονιστεί είναι ότι στη σειρά οι χαρακτήρες προωθούν την φιλία, την αλληλοβοήθεια, την στήριξη στο συνάνθρωπο, στοιχεία που απουσιάζουν αρκετά στα σημερινά κινούμενα σχέδια.

Και μην ξεχνάμε το «KONIEC» που σημαίνει τέλος στα πολωνικά και εμφανιζόταν στο τέλος κάθε επεισοδίου.

Πηγές:

https://www.imdb.com/title/tt0146370/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bolek_and_Lolek

Εικόνες: Giffoni_ Experience

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.