Οι εποχές που μεγαλώσαμε (Carnation, Ανατριχίλες, παιχνίδι νερού με κρίκους)

1) Carnation

To Carnation ιστορικά ήταν μια εταιρία που εξειδικευόταν στο συμπυκνωμένο γάλα αρκετά χρόνια πίσω, το 1899. Η Nestle αποκτάει την συγκεκριμένη εταιρία το 1984 για 3 δισεκατομμύρια δολάρια! Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μάρκα ανήκε στην Carnation Ελλάς που ήταν κομμάτι της Nestle, φυσικά. Ωστόσο, το Carnation έμεινε στις καρδιές πολλών παιδιών της συγκεκριμένης εποχής για το διάσημο σοκολατένιο γάλα!

Στην καρδιά μας έμεινε και ο βασικός ήρωας cowboy με όνομα Carnation, καθώς και οι διαφημίσεις που φαίνεται ότι ξεχώριζαν για την εποχή τους και ιδιαίτερα η μουσική τους. Οι διαφημίσεις είχαν συνήθως πρωταγωνιστές την Λόλα και τους «κακούς» Γκλούτον και ο Carnation αναλάμβανε πάντα να σώσει την κατάσταση! Να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο γάλα κυκλοφορούσε και σε τενεκεδένιο κουτί και αρκετές φορές χρειαζόσουν ανοιχτήρι, για να πιεις το σοκολατένιο γάλα!

Δείτε τις διαφημίσεις:

2) Ανατριχίλες (Goosebumps)

Πρόκειται για μια σειρά τρομακτικών βιβλίων για εφήβους από τον Αμερικανό συγγραφέα R. L. Stine. Η κλασσική σειρά βιβλίων κυκλοφόρησε την περίοδο 1992-1997 κατά την οποία γράφτηκαν 62 βιβλία κάνοντας εκατομμύρια πωλήσεις. Η πλοκή των βιβλίων αφορούσε συνήθως παιδιά που μπλέκονταν σε τρομακτικές καταστάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν διάφορα τέρατα, σκιάχτρα, στοιχειωμένα σπίτια, ζωντανές μαριονέτες… Ακόμη και σφουγγάρια προκαλούν κακοτυχία. Εντύπωση μάς προκαλεί το τέλος της κάθε ιστορίας του βιβλίου, καθώς, ενώ φαίνεται ότι έχει λυθεί το πρόβλημα, στο τέλος συνήθως αφήνει υπονοούμενο ότι το πρόβλημα τελικά δεν λύθηκε και έτσι δεν έχει «happy end». Το διάστημα 1995-1998 κυκλοφόρησε και ως τηλεοπτική σειρά. Νέα βιβλία εκδόθηκαν και μετά την κλασσική σειρά.

Στην Ελλάδα έγιναν εξίσου διάσημες οι ανατριχίλες, καθώς κυκλοφόρησαν τα βιβλία στην ελληνική γλώσσα και βγήκαν κάρτες παιχνιδιών. Τηλεοπτικά προβλήθηκαν και στην ελληνική τηλεόραση από τον ΑΝΤΕΝΑ.

Δείτε την εισαγωγή-επίλογο από την τηλεοπτική σειρά:

https://www.youtube.com/watch?v=N6QnJhgte8c&t=

3) Παιχνίδι νερού με κρίκους (Aqua ring toss game)

Ένα παιχνίδι που έβρισκες στα ψιλικατζίδικα 2 δεκαετίες πριν. Η πιο συνηθισμένη μορφή ήταν ένα μικρό ενυδρείο στο μέγεθος χεριού, που στη βάση του είχε 2 κουμπιά. Σκοπός ήταν να βάλεις τους κρίκους μέσα σε κάποιες στήλες πατώντας τα κουμπιά τα οποία «εκτόξευαν» τους κρίκους. Και όλα αυτά μέσα σε νερό! Δυστυχώς, οι νόμοι της Φυσικής δεν ήταν σχεδόν ποτέ με το μέρος σου και στο τέλος πιο πολύ εκνευριζόσουν παρά διασκέδαζες. Ωστόσο, είχε την πλάκα του και ήταν μια πρόκληση για όλους!

Εικόνες: Pete Sorbi, mdvfunes, Jesse Richardson

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.