Συνέντευξη με την Καλλιόπη Ηλιοπούλου:«Η ανθρώπινη θέληση έχει απίστευτες δυνάμεις»

Αισιόδοξη, δημιουργική, γεμάτη ενέργεια. Τραγουδοποιός με αισθητήριο, ταλέντο και διαρκή παρουσία την τελευταία πενταετία. Τελευταία της μουσική κατάθεση αποτελεί το πολύ όμορφο «Γαλάζιο Φυλαχτό». Σήμερα, στο Your e-articles, η Καλλιόπη Ηλιοπούλου.

-Τι είναι για σένα η μουσική;
Η ψυχοθεραπεία μου.

-Έχεις κάνει μουσικές σπουδές;
Διδασκόμουν για 8 συναπτά έτη κατ’ οίκον κλασική κιθάρα. Και λίγο πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις της δευτέρας λυκείου έδωσα εξετάσεις σε Ωδείο. Κατατάχθηκα στην δευτέρα μέση από όπου και σταμάτησα, καθώς δεν μπορούσα να διαβάζω και για το σχολείο και για το Ωδείο.

-Ποια ήταν τα μουσικά σου ακούσματα;
Έχω μια αγάπη προς την grunge ξένη μουσική σκηνή και τους εκπροσώπους της από την γενιά των 90’s. Βέβαια, τα ακούσματα ήταν ποικίλα, καθώς ο πατέρας μου, αν και ροκάς στα νιάτα του, ακούει λαϊκά, ενώ η μητέρα μου τρελαίνεται όταν ακούει νησιώτικα και reggae.

Ποιες είναι οι φωνές που σε συγκινούν;
Σίγουρα εκείνες που μπορεί να μην είναι άρτιες τεχνικά, αλλά μπορούν να σου μεταδώσουν συναισθήματα… Επιπροσθέτως, μαγεύομαι και από την όλη στάση ενός καλλιτέχνη. Για παράδειγμα, η ταπεινότητα είναι κάτι που υπολογίζω πολύ.

-Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τραγούδι;
Ανεπίσημα από το σχολείο στις σχολικές χορωδίες. Και στην εφηβεία ξεκίνησα να γράφω και τα δικά μου τραγούδια. Η «Μισή Ευχή» ήταν το πρώτο ανεξάρτητο τραγούδι που μοιράστηκα δημόσια το 2012 και αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία. Τα «Όρια» ήταν ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κυκλοφορία που μου εμπιστεύτηκε ο φίλος και συνεργάτης, Φώτης Καλαντζής, και κυκλοφόρησε το 2014 από την InsideOut Music Web Promotion.

-Πέρα από ερμηνεύτρια είσαι και δημιουργός. Ξεχωρίζεις κάποια από τις δύο ιδιότητες;
Το να ερμηνεύσω τραγούδια άλλων αποτέλεσε πρόκληση, καθώς ξεκίνησα ως τραγουδοποιός κι έτσι είχα σκοπό να συνεχίσω. Όμως, το 2013 μου έδωσε την ευκαιρία ο Θάνος Χασιώτης να δοκιμαστώ ως ερμηνεύτρια, γεγονός που με βοήθησε αρκετά στο να βλέπω και μια άλλη προσέγγιση στα τραγούδια, αναλόγως με την οπτική του εκάστοτε δημιουργού. Δεν σου κρύβω όμως ότι νιώθω δημιουργός. Για αυτό και οι προσεγγίσεις μου είναι περισσότερο από τη σκοπιά της τραγουδοποιού…

Τι αισθήματα δημιουργούνται, όταν τραγουδάς;
Χαρά, μελαγχολία… Αναλόγως και τα τραγούδια. Αλλά κατά βάση ανυπομονησία! Ειδικά όταν πρόκειται να παίξω με φίλους μου ή με άτομα που εκτιμώ πολύ.

-Όταν δημιουργείς;
Όταν έχω στα χέρια μου έτοιμο στίχο και απλώς πρέπει να βάλω την μουσική, το βλέπω σαν παιχνίδι. Σαν ένα πειραματισμό προσπαθώντας να μπω στην ψυχολογία του στιχουργού και να βγάλω ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα που θα δένει αρμονικά. Όταν όμως προσεγγίζω κάτι εντελώς δικό μου κυρίως στιχουργικά κι έπειτα μουσικά, η ψυχολογία μου συνήθως είναι κάπως πιο «βαριά». Γι΄αυτό και ασχολούμαι όταν θέλω να αποτινάξω αυτό το βαρύ συναίσθημα από πάνω μου αποτυπώνοντάς το στο χαρτί. Και όταν φτάνει η ώρα της ηχογράφησης, όλα αυτά εξοβελίζονται, πόσω μάλλον όταν το μοιράζεσαι και με τον κόσμο.

-Πότε γράφεται ένα μεγάλο τραγούδι;
Νομίζω πως τα μεγάλα τραγούδια γράφονται έπειτα από στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης είτε λύπης είτε χαράς είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Άρα μιλάμε για αλήθειες… Έτσι, κατά κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα αγγίζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, καθώς σε περισσότερους από εμάς έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Τότε λοιπόν υπάρχει και ταύτιση συναισθημάτων δοσμένη με ρεαλισμό ή και με κάποια δόση αλληγορίας ενίοτε…

-Ποιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σου τραγούδι;
Το «Μοιρολόγι». Είναι και βραβευμένο τέκνο, καθώς έχει λάβει την δεύτερη θέση στον διαδικτυακό διαγωνισμό που είχε διεξάγει το site του Music Heaven το 2015.

-Πότε ξεκίνησες τα πρώτα σου βήματα;
Επίσημα το 2014 με τα «Όρια» σε στίχους και μουσική του συνεργάτη και φίλου μου, Φώτη Καλαντζή. Ανεπίσημα από το 2003 που για μένα η δημιουργία ήταν πιο κλειστοφοβική ακόμη…

-Μπορείς να κάνεις μια αναδρομή στη μέχρι τώρα πορεία σου στη δισκογραφία;
Προσωπική δισκογραφία δεν έχω, αν και θα επιθυμούσα πάρα πολύ την έκδοση των τραγουδιών μου σε φυσική μορφή (Βινύλιο ή CD). Ωστόσο, υπάρχουν επίσημες κυκλοφορίες μου σε ψηφιακή μορφή και κάποιες συμμετοχές σε μουσικές συλλογές με περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.
Αναφορικά:

  1. Τα όρια – 2014 (στίχοι – μουσική: Φώτης Καλαντζής, ΙnsideOut Music Web Promotion)
  2. Μια φαντασία στο μυαλό – 2015 (σε στίχους του Γιώργος Μάσρη και σε μουσική δική μου, CD Γιώργος Μάσρη και φίλοι)
  3. Τραγούδι για road movie που έχει ήδη γυριστεί – 2015 (στίχοι – μουσική: Κώστας Άγας, συμμετοχή στο 7ο ανεξάρτητο CD του Κώστα Άγα Του Αιγαίου η μοναξιά II, Η απάντηση)
  4. Το νανούρισμα της Ρόζμαρι – 2015 (-//-)
  5. Το τραγούδι της Σόνιας – 2015 (-//-)
  6. Μου χαρίζετε αυτόν το χορό; – 2015 (-//-)
  7. Οι άνθρωποι του πάρτι – 2015 (-//-)
  8. Αχ, να ‘σουν εδώ – 2016 (Ερμηνεία: Γιώτα Λιαποπούλου, σε στίχους του Γιάννη Ξηρομερίτη και σε μουσική δική μου, από την Dando Music, CD Μουσικά Βήματα)
  9. Ευχή – 2017 (Ερμηνεία: Μαρία Κωσταράκη, σε στίχους του Λάμπρου Κωσταράκη και σε μουσική δική μου, από την Dando Music, CD Τραγούδια Ταξιδιάρικα)
  10. Κισμέτ δικό μου – 2017 (Ντουέτο με τον Δημήτρη Διπλάρα σε στίχους του Φώτη Καλαντζή και σε μουσική δική μου, από την InsideOut Music Web Promotion, 14music, Heaven)
  11. Σ’ το είπα – 2017 (Ερμηνεία: Κέλλυ Κουνάκη σε στίχους της Βασούλας Κράμβη και σε μουσική δική μου, από την Dando Music, CD Ανάσες με Ρυθμό)
  12. Ξημερώνει – 2017 (στίχοι: Μιχάλης Παπανίκας και σε μουσική δική μου, από την InsideOut Music Web Promotion, 14music, Heaven)
  13. Σου ‘ρχεται να τρέξεις – 2018 (στίχοι: Φώτης Καλαντζής και σε μουσική δική μου, από την JDI Production LTD)
  14. Παλμός – 2019 (Ερμηνεία: Κέλλυ Κουνάκη σε στίχους του Γιάννη Θεοχάρη και σε μουσική δική μου, από την εταιρεία Καθρέφτης Ήχων Αληθινών)
  15. Δεν μπορώ να μείνω – 2019 (στίχοι: Φώτης Καλαντζής και σε μουσική δική μου, από την συλλογή Φώτης & Φίλοι, InsideOut Music Web Promotion)
  16. Φαντασμένη ψυχή μου – 2019 (Ερμηνεία: Τραϊάνα, σε στίχους του Φώτη Καλαντζή και σε μουσική δική μου, από την συλλογή Φώτης & Φίλοι, InsideOut Music Web Promotion)
  17. Κλαρί από βασιλικό – 2019 (στίχοι – μουσική: Κώστας Άγας, συμμετοχή στο 8ο ανεξάρτητο CD του Κώστα Άγα ΚΑΡΑΒΟΣ)
  18. Το γυμνό κορίτσι κι ο δέλφινας – 2019 (-//-)
  19. Τσάρκα με τον Κυρ Αποστόλη – 2019 (-//-)
  20. Όνειρα στου Αιγαίου τον ουρανό – 2019 (στίχοι: Μαρία Τριανταφύλλου, από την προσωπική μου συλλογή Γαλάζιο Φυλαχτό)
  21. Λιακάδα – 2019 (στίχοι: Αριάδνη Δάντε, από την προσωπική μου συλλογή Γαλάζιο Φυλαχτό)
  22. Κύμα – 2019 (στίχοι: Χλόη Ν. Αμάραντου, από την προσωπική μου συλλογή Γαλάζιο Φυλαχτό)
    Υπάρχουν και συμμετοχές στα φωνητικά σε δισκογραφικές δουλειές φίλων, όπως στην προσωπική συλλογή του Γιάννη Κορίζη “Καράβια Χάρτινα” από την εταιρεία OGDOO MUSIC GROUP (2016).

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε η προσωπική σου συλλογή «Γαλάζιο Φυλαχτό». Πώς προέκυψε αυτή η μουσική απόπειρα;
Η συλλογή αυτή απαρτίζεται από τρία τραγούδια, δύο παλαιότερα κι ένα καινούργιο. Το «Κύμα» λοιπόν ήταν η αφορμή όλης αυτής της συλλογής το οποίο αγκάλιασε τα «Όνειρα στου Αιγαίου τον ουρανό», την «Λιακάδα» και βγήκαν παρεΐτσα σαν μια μνεία στο αγαπημένο μου καλοκαιράκι.

Ήθελα να κυκλοφορήσω κάτι εντελώς δικό μου από άποψη σύνθεσης κι ερμηνείας. Οι στίχοι ανήκουν σε αγαπημένες φίλες οι οποίες είναι και συγγραφείς. Αναφέρομαι στις Μαρία Τριανταφύλλου (Όνειρα στου Αιγαίου τον ουρανό), Αριάδνη Δάντε (Λιακάδα) και Χλόη Ν. Αμάραντου (Κύμα). Το εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί ο ταλαντούχος Παναγιώτης Διπλάρας εμπνευσμένος από τους τίτλους των τραγουδιών.

-Ποια είναι η κατάσταση στη σημερινή ελληνική δισκογραφία;
Υπάρχουν δίοδοι. Υπάρχει φως ακόμη. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις δικτυογραφικές εταιρείες. Εγώ με αυτές ασχολούμαι, αυτές γνωρίζω. Από εκεί κι έπειτα αυτό που έμαθα είναι πως οφείλουμε πρώτα εμείς να κινούμε τα νήματα και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ούτως ή άλλως… Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε πλούσιοι μπαρμπάδες, για να μας χρηματοδοτούν. Υπάρχει όμως ένα μέρος ανθρώπων που μπορείς να επικοινωνήσεις τις δημιουργίες σου και αυτό μου αρκεί. Καθώς είμαστε λίγοι μεν, αλλά αληθινοί.

-Τι δυσκολίες αντιμετώπισες στο χώρο του τραγουδιού;
Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς δεν βιοπορίζομαι από τη μουσική. Όταν έχω έμπνευση δημιουργώ. Όταν έχω όρεξη κάνω εμφανίσεις. Και πάντα με άτομα που εμπιστεύομαι, καθώς έτσι μπορώ να εκφράζομαι χωρίς να καταπιέζομαι. Σαφώς, υπάρχει σοβαρότητα. Απλώς, ενέχεται και το στοιχείο του ερασιτεχνισμού σε όλο αυτό.

-Με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς;
Έχω δηλώσει ότι μ’ αρέσει πολύ η Τζώρτζια Κεφαλά! Έχει μια τρέλα και ένα αναρχικό στοιχείο που μου αρέσει τόοοσο πολύ! Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν τόσοι πολύ διάσημοι και άσημοι καλλιτέχνες που θα ήθελα να συνεργαστώ και αν ξεκινήσω, δεν θα ‘χουμε τελειωμό. Ήδη έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες που γουστάρω και εκτιμώ πολύ. Καλά να ‘μαστε να μεγαλώσουμε την παρέα μας!

-Πότε είναι ευτυχισμένος ένας άνθρωπος;
Όταν μπορεί να πραγματώνει ό,τι τον γεμίζει ψυχικά. Όταν το μέσα μας είναι γεμάτο, τότε είμαστε πέρα από ευτυχισμένοι και υγιείς. Και δεν μιλάμε για υλικά πράγματα ή για μη πραγματοποιήσιμα… Ρεαλιστικές επιθυμίες και ελευθερία έκφρασης με σεβασμό.

-Τι άνθρωπος είναι η Καλλιόπη Ηλιοπούλου;
Εσύ θα μου πεις.

-Ποιο είναι το μεγάλο σου πλεονέκτημα;
Το πείσμα.

-Το μεγάλο σου μειονέκτημα;
Το πείσμα.

-Ποιο είναι το προσωπικό σου καταφύγιο;
Το θαλασσόσπιτό μου… Έτσι αποκαλώ το σπίτι μου, καθώς είναι γαλάζιο.

-Τι είναι για σένα ο έρωτας;
Ένα πολύ έντονο συναίσθημα το οποίο μπορεί να σε απογειώσει και να σε καταρρακώσει. Τυχεροί όσοι είναι ανοιχτοί στο να τον βιώσουν, καθώς είναι ένα μεγάλο μάθημα για την περαιτέρω ζωή μας. Είναι υπέροχο να αγαπάς και να αγαπιέσαι. O έρωτας εμπεριέχει και μια δόση υπερβολής. Δεν κρατάει για πολύ, αλλά αν καταφέρεις να τον μετατρέψεις σε αγάπη, μιλάμε για μαγεία!  

-Ο μεγάλος σου φόβος;
Η απώλεια αγαπημένου προσώπου.

-Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;
Τίποτε απολύτως. Φοβάμαι πως, αν θα πείραζα κάτι από το παρελθόν, θα άλλαζε καταστροφικά το παρόν και το μέλλον, καθώς ενδέχεται να άλλαζα την ισορροπία.

-Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν άνθρωπο, για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Αν όντως έχει εντοπίσει το όνειρό του και μιλάμε για υλοποιίσιμα όνειρα, σημαίνει αυτόματα πως η προσοχή του είναι στραμμένη εκεί, στους στόχους του. Άρα, αν καταφέρει να μην αποσυντονιστεί, αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρει. Η ανθρώπινη θέληση έχει απίστευτες δυνάμεις.

-Ετοιμάζεις κάτι αυτή την περίοδο;
Ξεκινάει η εορταστική περίοδος οπότε έχουμε ήδη δρομολογήσει κάποια lives σε αγαπημένα στέκια, αλλά και σε δήμους. Είμαστε στις πρόβες αυτόν τον καιρό λοιπόν, για να παρουσιάσουμε κάτι χαρούμενο κι εορταστικό, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τραγούδια για φίλους καλλιτέχνες.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν λες το όνομα «Καλλιόπη Ηλιοπούλου»;
Παρούσα!

-Καλλιόπη, σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
Και εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές να’ χουμε.

Συνέντευξη στον Χρήστο Ηλιόπουλο

Επιμέλεια συνέντευξης: Ευγενία Κελαράκου

Αποτυχημένος φοιτητής Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτυχημένος φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερασιτέχνης ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος. Συλλέκτης βινυλίων, κόμικς και βιβλίων. Λάτρης της ινδικής κουζίνας και του κόκκινου κρασιού. Με το γράψιμο έχω μια ιδιαίτερη σχέση. Όταν γράφω θέλω η σκέψη που ξεκινάει από εμένα να ολοκληρώνεται από τον αναγνώστη...