Υ.Γ. Σ’αγαπώ

Από τον Βαλεντίνο σου, με αγάπη.

Αλήθεια, πόσες φορές έχετε γιορτάσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου; Πώς αλλιώς γιορτάζετε με το ταίρι σας την αγάπη ή τον έρωτά σας; Σε κλίμακα από το 1 έως το 10 πόσο γεμάτη είναι η δεξαμενή της αγάπης σας; Πιστεύετε ότι μέχρι τώρα έχετε καλή αίσθηση των αναγκών του συντρόφου σας;

Ας θυμηθούμε ποιος φέρεται να ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

O Άγιος Βαλεντίνος (κοιμήθηκε τον 3ο αιώνα μ. Χ. στη Ρώμη, ημέρα εορτασμού 14 Φεβρουαρίου) φέρει το όνομα ενός ή δύο θρυλικών χριστιανών μαρτύρων των οποίων η ζωή φαίνεται ότι έχει ιστορική βάση. Παρόλο που η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Άγιο Βαλεντίνο ως άγιο της εκκλησίας, απομακρύνθηκε από το Γενικό Ρωμαϊκό Ημερολόγιο το 1969 λόγω έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών γι’ αυτόν. Είναι ο προστάτης άγιος των εραστών, των επιληπτικών και των μελισσοκόμων.

Ήταν Ρωμαίος ιερέας και γιατρός που υποβλήθηκε σε μαρτύριο κατά τη διάρκεια της δίωξης των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Claudius II Gothicus περίπου το 270 μ. Χ. Είναι θαμμένος στη Via Flaminia και ο Πάπας Ιούλιος Ι δημιούργησε μια βασιλική στον τάφο του. Άλλες αφηγήσεις τον χαρακτηρίζουν ως επίσκοπο του Terni της Ιταλίας ο οποίος μαρτύρησε επίσης στη Ρώμη και του οποίου τα λείψανα μεταφέρθηκαν αργότερα στο Terni. Είναι πιθανό να είναι διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας και να αναφέρονται μόνο σε ένα άτομο.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Βαλεντίνος υπέγραψε μια επιστολή «από το Βαλεντίνο σου» στην κόρη του φύλακα με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις και την είχε θεραπεύσει από τύφλωση. Ένας άλλος κοινός θρύλος δηλώνει ότι αψήφησε τις εντολές του αυτοκράτορα να μην παντρεύει μυστικά τα ζευγάρια, για να απαλλάξει τους συζύγους από την σκέψη ότι θα πάθουν κάτι στον πόλεμο και έτσι να είναι πιο ατρόμητοι.

Στην ελληνική εκκλησία δεν εορτάζεται επίσημα, καθώς εκείνα τα χρόνια η καταγραφή μαρτύρων και αγίων στο εορτολόγιο ήταν περισσότερο τοπικού χαρακτήρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ήταν κάποιος άγιος ή οσιομάρτυρας.

Αντιπροσωπεύοντας την αγάπη, τους νέους και τους ευτυχισμένους γάμους η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγινε η μέρα για την ανταλλαγή μηνυμάτων αγάπης. Οι παλαιότερες γνωστές εκδηλώσεις αγάπης γράφονταν σε χειροποίητες κάρτες, συχνά με υπερβολικούς στίχους ποίησης που περιγράφουν πόσο αγαπούν τον παραλήπτη. Αυτές οι όμορφες δημιουργίες ήταν περίτεχνα διακοσμημένες με εικόνες, δαντέλες και κορδέλες και ήταν πολύτιμα αντικείμενα που φυλάσσονταν για πολλά χρόνια.

Με την πάροδο του χρόνου η παράδοση της αποστολής καρτών έγινε πιο διαδεδομένη, αφού βελτιώθηκαν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και η εκτύπωση. Δημοσιεύτηκαν βιβλία για το πώς να γράψετε συναισθηματική ποίηση στον αγαπημένο σας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πολλές φορές οι κάρτες αποστέλλονταν ανώνυμα δίνοντας στον παραλήπτη τη συγκίνηση να μαντέψει την ταυτότητα του αποστολέα. Σήμερα, ποιήματα και απλά δώρα, όπως λουλούδια και αρκουδάκια, είναι τα πιο δημοφιλή δώρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Το αληθινό νόημα της αγάπης

Οι άνθρωποι, για να εκδηλώσουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους, εκφράζονται με διαφορετικές γλώσσες. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε τι γλώσσα μιλάει το ταίρι μας, ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του σωστά. Αυτό είναι το κλειδί για έναν μακροχρόνιο γάμο ή σχέση γεμάτη αγάπη.

Ο εγωιστής έρωτας δεν κρατάει πολύ. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα φθίνει δίνοντας τη θέση του στην πραγματικότητα. Έτσι, μετά ο καθένας μας αρχίζει να διεκδικεί ξανά τον εαυτό του, αυτόν που παραδόθηκε στην επιρροή του έρωτα.

Κάποια ζευγάρια μπορεί να πέσουν σε μιζέρια, ενώ άλλα μπορεί να προσπαθήσουν να ξανακερδίσουν αυτό που χάθηκε. Υπάρχει όμως και μια καλύτερη λύση: να αναγνωρίσουμε την εμπειρία της αγάπης «σαν αυτό που ήταν», δηλαδή μια σύντομη υπερδιέγερση και να επιδιώξουμε την πραγματική αγάπη.

«Η μεγαλύτερη ευτυχία που δίνεται από τους θεούς είναι αυτή η μανία» – Πλάτων

Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίζουμε την «γλώσσα» έκφρασης της αγάπης του συντρόφου μας.

Σύμφωνα με τον Gary D. Chapman οι 5 γλώσσες της αγάπης είναι:

  • Λέξεις επιβεβαίωσης
  • Ποιοτικός χρόνος
  • Ανταλλαγή δώρων
  • Πράξεις / υπηρεσίες προς τον άλλον
  • Φυσική επαφή

Είναι πολύ σημαντικό – σύμφωνα με τον συγγραφέα – να διατηρούμε γεμάτη τη δεξαμενή αγάπης όπως φροντίζουμε να έχουμε πάντα λάδι στο αυτοκίνητό μας. Όταν αισθανόμαστε ασφάλεια σε μια σχέση, ο κόσμος λάμπει και τα πάντα είναι δυνατά.

Όταν ξέρουμε τι είναι σημαντικό για το σύντροφό μας μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον στη «δική του γλώσσα». Σε κάποιους αρέσουν οι φιλοφρονήσεις, σε άλλους αρέσουν οι πράξεις, όπως η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού, τα δώρα ή ο ποιοτικός χρόνος.

Τα βασικά συστατικά μιας ποιοτικής δραστηριότητας είναι:

  • Τουλάχιστον ένας από εσάς θέλει να το κάνει
  • Ο άλλος είναι πρόθυμος να ακολουθήσει
  • Το κάνετε, γιατί ξέρετε πως θα είστε μαζί

Ένα δώρο είναι μια χειρονομία αγάπης. Όσο μικρό και αν είναι, θα κάνει τον άλλον να αισθανθεί ότι τον σκέφτηκε ο σύντροφός του ακόμα και όταν τα οικονομικά μας είναι σε κατάσταση λιτότητας.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις αποφασίζουμε καθημερινά να αγαπάμε τον σύντροφό μας. Ακόμα και όταν η σαρκική επαφή λιγοστέψει, αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ερωτευμένος μαζί μας. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι να αισθανθούμε τον έρωτα.

Σε όποια δύσκολη κατάσταση έρθει η σχέση ή ο γάμος σας, αν υπάρχει αγάπη στις καρδιές σας μπορείτε να σταματήσετε τον φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής.

Ο έρωτας μπορεί να ξαναγεννηθεί, εάν μάθουμε τη γλώσσα που μιλάει ο σύντροφός μας και να επικοινωνούμε με αυτή. Τα πιο σημαντικά πράγματα κρύβονται στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

Πάνω από όλα σε κάθε σχέση χρειάζεται αγάπη και σεβασμός. Με το να σεβόμαστε το ταίρι μας, όπως εκείνο αντιλαμβάνεται τον σεβασμό, θα αποφύγουμε πολλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Να αγαπάτε τους συντρόφους σας και πάντα να προσπαθείτε να βρείτε τι κρύβεται στην καρδιά τους. Το μυαλό μας κάνει τα δικά του ταξίδια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Αντί να ψάχνουμε να επιβεβαιώσουμε τις σκέψεις μας μπορούμε να ψάχνουμε τρόπους να έρθουμε πιο κοντά. Η αρνητική κριτική είναι το Νο.1 λάθος που οδηγεί σε διάλυση των σχέσεων. Ακόμα και ο τόνος της φωνής μας μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, ειδικά όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε δίκιο.

Τέλος, σε κάθε σχέση να θυμόμαστε πως είμαστε «πρώτοι» μεταξύ ίσων και οι δύο. Ο καθένας έχει τις ευαισθησίες του και αυτές θα πρέπει να ανακαλύψουμε και να σεβόμαστε. Χρειάζεται ενσυναίσθηση και κατανόηση και από τους δύο.

Όταν σε ρωτάει «Με αγαπάς;», δε θέλει πληροφορίες. Θέλει επιβεβαίωση.

Τίποτε δεν είναι ευκολότερο από το να κρίνεις και τίποτε δεν είναι δυσκολότερο από το να συγχωρείς, αλλά τίποτε δεν μπορεί να φέρει περισσότερες ευλογίες σε μια σχέση.

Μετά από όλα αυτά, τα λουλούδια, τα σοκολατάκια και τα αρκουδάκια παίρνουν την πραγματική τους αξία σαν χειρονομίες, κάθε μέρα του χρόνου, με ένα υστερόγραφο: σ’αγαπώ.

Εάν αυτές τις ημέρες βρεθείτε στην Ρώμη, την Πράγα, τη Μαδρίτη, τη Γλασκώβη και το Δουβλίνο, μπορείτε να ανάψετε και ένα κεράκι στη χάρη του. Δε ξέρουμε αν πραγματικά υπήρξε ο Άγιος της ρομαντικής Αγάπης, αλλά όπως και να έχει, όλα είναι θέμα προσωπικής πίστης. Ακόμα και ο έρωτας.

Συνοδοιπόροι του έρωτα, είθε η μαγεία του να είναι πάντα στη ζωή μας.

In love forever!

Δικτυογραφία: britannica, ekklisiaonline, atlasobscura

Βιβλιογραφία: Champan, G., (2016), Οι 5 γλώσσες της αγάπης, Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!