Venus στα λατινικά ή Αφροδίτη στα ελληνικά, από τη γνωστή θεά της ομορφιάς! Πρόκειται για έναν πλανήτη που κάποιες φορές τον παρομοιάζουν ως «αδελφή» ή «δίδυμη» της Γης λόγω κάποιων ομοιοτήτων που έχει με τον πλανήτη μας. Ήταν ήδη γνωστός πλανήτης από την αρχαιότητα, καθώς είναι ένα από τα πιο φωτεινά «αντικείμενα» στον ουρανό μας.
Ας γνωρίσουμε 10 στοιχεία για την Αφροδίτη:
- Ως προς το μέγεθος έχει αρκετές ομοιότητες με τη Γη, καθώς η ακτίνα (Ισημερινού) της Αφροδίτης είναι 6.051,8 χλμ., ενώ της Γης 6.371 χλμ. περίπου. Ίσως η παρακάτω εικόνα μας διαφωτίσει περισσότερο.
- Μια ημέρα στην Αφροδίτη διαρκεί 243 ημέρες Γης. Ένα έτος στην Αφροδίτη διαρκεί 225 ημέρες Γης. Δηλαδή, το έτος στην Αφροδίτη είναι «μικρότερο» από την μέρα της! Αξιοσημείωτη είναι και η αντίστροφη περιστροφή της Αφροδίτης (από την Ανατολή στη Δύση).
- Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο, σε απόσταση περίπου 108 εκατομμύρια χλμ.
- Δεν έχει δακτυλίους ούτε δορυφόρους (φεγγάρια).
- Όπως φαίνεται και από εικόνες, η στερεά επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ένα ηφαιστειακό τοπίο με ψηλά ηφαιστειογενή βουνά και οροπέδια.
- Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποτε υπήρχε νερό στην επιφάνεια της Αφροδίτης. Μελλοντικές εξερευνήσεις θα αναζητήσουν αποδείξεις!
- Η ηφαιστειογενής μορφή της Αφροδίτης σε συνδυασμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν θα μπορούσε να μη σημαίνει και υψηλές θερμοκρασίες. Η επιφάνεια του πλανήτη έχει θερμοκρασία 465 βαθμούς Κελσίου που λιώνει και μόλυβδο!
- Πάνω από 40 διαστημικές αποστολές έχουν επισκεφτεί την Αφροδίτη.
- Οι άνεμοι στην Αφροδίτη φυσούν με ένταση τυφώνα στα ανώτερα στρώματα, οδηγώντας τα σύννεφα γύρω από τον πλανήτη κάθε 5 μέρες περίπου.
- Η ζωή στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι απίθανη στη μορφή που γνωρίζουμε.
Πηγή: NASA
Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου