3 διάσημες «εισβολές» στην τηλεόραση!

Southern Television

Μία από τις πρώτες «εισβολές» στην τηλεόραση ήταν το 1977 στις 26 Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Andrew Gardner κατά τη διάρκεια παρουσίασης ειδήσεων στις 17.10 ήρθε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο συμβάν. Δίχως να υπάρχουν ιδιαίτερες παρεμβολές στην εικόνα του παρουσιαστή, ο ήχος αντικαταστάθηκε από ένα μήνυμα για περίπου έξι λεπτά. Στο μήνυμα ακουγόταν μια παραμορφωμένη φωνή η οποία έλεγε: «Αυτή είναι η φωνή του Vrillon, εκπροσώπου της γαλαξιακής διοίκησης Ashtar…»

Επρόκειτο για ένα μήνυμα που προερχόταν από το διάστημα σύμφωνα με τη φωνή και ήθελε να προειδοποιήσει τη Γη για την καταστροφή που έρχεται. Ωστόσο, σχετικά με το μήνυμα αυτό δε βρέθηκε κάποιος ύποπτος και κάποιοι μάλιστα πίστευαν ότι πρόκειται για εξωγήινο μήνυμα. Από την άλλη, η βρετανική προφορά του μηνύματος και το γεγονός ότι η παρεμβολή έγινε σε σταθμό αγροτικής περιοχής και αποκλειστικά στην Αγγλία έστρεψε τις υποψίες σε κάποιο «ντόπιο» που απλώς παρατράβηξε τη φάρσα.

Captain Midnight

Το 1986 και συγκεκριμένα στις 27 Απριλίου στις 12.32 είχαμε στο HBO την εισβολή του «Captain Midnight». Οι τηλεθεατές, ενώ έβλεπαν την ταινία The Falcon and the Snowman, ξαφνικά η εικόνα αντικαταστάθηκε από ένα μήνυμα που έγραφε:

GOODEVENING HBO
FROM CAPTAIN MIDNIGHT
$12.95/MONTH  ?
NO WAY !
[SHOWTIME/MOVIE CHANNEL BEWARE!]

Η «εισβολή» είχε διάρκεια περίπου τεσσεράμισι λεπτά, ο δράστης βρέθηκε γρήγορα και του επιβλήθηκαν οι ανάλογες ποινές. Μάλιστα, ο ίδιος απείλησε ότι θα έκανε παρεμβολές και στο Showtime και στο The Movie Channel. Στην ουσία, ήταν μια διαμαρτυρία για τις τιμές του HBO που θεωρούσε πολύ ακριβές όσον αφορά τους ιδιοκτήτες δορυφορικών πιάτων.

Max Headroom incident

Η συγκεκριμένη «εισβολή» κατάφερε και έκανε αισθητή την παρουσία της σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς στο Σικάγο την ίδια μέρα. Στις 22 Νοεμβρίου του 1987 ο πρώτος σταθμός ήταν ο WGN-TV στις 21.00 μ.μ. κατά τη διάρκεια αθλητικών. Η εικόνα αντικαταστάθηκε από έναν μεταμφιεσμένο που φορούσε μάσκα του Max Headroom (ο Max Headroom ήταν ένας διάσημος φανταστικός χαρακτήρας τεχνητής νοημοσύνης που είχε μια ιδιαίτερη, ηλεκτρονική και αλλοιωμένη φωνή). Η συνολική εισβολή διήρκησε είκοσι οκτώ δευτερόλεπτα και ακουγόταν ένα βουητό.

Δύο ώρες αργότερα, στις 23.00 μ.μ., στο WTTW, ενώ παιζόταν η σειρά Doctor Who, κόβεται και εμφανίζεται ξανά το ίδιο μεταμφιεσμένο άτομο. Αυτή τη φορά όμως ακουγόταν και μια παραμορφωμένη ομιλία κάνοντας διάφορες αναφορές όπως στον Chuck Swirsky τον οποίο αποκάλεσε «frikin’ liberal», κράτησε ένα αναψυκτικό Pepsi λέγοντας ένα σλόγκαν της εποχής, τραγούδησε το στίχο «your love is fading» κ.λπ., ενώ κάποια άλλα λόγια δεν ακούγονται καθαρά. Το πιο «εντυπωσιακό» ήταν ότι στο τέλος έδειξε τα οπίσθιά του και εμφανίστηκε μια γυναικεία φιγούρα που τον «έδερνε». Όλα αυτά είχαν διάρκεια ενενήντα δευτερολέπτων και το άτομο που προκάλεσε όλο αυτό δεν βρέθηκε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα βίντεο:

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Πτυχιούχος οικονομικών επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών. Έχω ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Βασική μου επιδίωξη, είναι να παρουσιάσω ενδιαφέροντα άρθρα οικονομικού (κυρίως) περιεχομένου, ώστε να γίνονται από όλους κατανοητά.