8 Βήματα Διαχείρισης Εργασιακού Στρες

Οι προκλήσεις με συναδέλφους ή με διευθυντές, οι χαμηλοί μισθοί, οι υπερωρίες, το υπερβολικό φόρτο εργασίας, η έλλειψη υποστήριξης, οι ασαφείς προσδοκίες και ο φόβος των απολύσεων, είναι κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν στρες σε έναν εργαζόμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο o καθένας αντιμετωπίζει τις καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις, είναι διαφορετικός.

Πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε και να διαχειριστείτε τον αντίκτυπο των όποιων καταστάσεων σας δημιουργούν στρες;

  1. Κρατήστε ημερολόγιο. Σε καθημερινή βάση μπορείτε να σημειώσετε ποιες καταστάσεις σας επηρεάζουν και πώς αντιδράτε σε αυτές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αναγνωρίσετε τους παράγοντες εκείνους που σας δημιουργούν άγχος αλλά και την δική σας αντίδραση.
  2. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας καθημερινά για να χαλαρώνετε. Είναι φυσικό να επηρεάζεστε από την ένταση της καθημερινότητας, όμως παίρνοντας βαθιές ανάσες καθημερινά, ανά διαστήματα, δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να χαλαρώνει. Επίσης φροντίστε να κοιμάστε 6-8 ώρες την ημέρα, είναι ο ιδανικός χρόνος ξεκούρασης τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό μας.
  3. Διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας προς όφελός σας. Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι ένα 24ωρο μπορεί να μην είναι αρκετό. Όντως δεν είναι, αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο όγκο εργασιών και δη χωρίς καλή διαχείριση χρόνου. Για αυτό τον λόγο θα ήταν δόκιμο να δημιουργήσετε μια λίστα με όσα θέλετε να ολοκληρώσετε μέσα στην ημέρα, όμως ανά προτεραιότητα.  Κάθε εργασία στην λίστα θα ξεκινάει εφόσον έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίσετε ποιες υποχρεώσεις έχουν προτεραιότητα και θα μάθετε να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας.
  4. Μάθετε να λέτε «όχι». Μπορεί για αρκετούς από εμάς να είναι δύσκολο κάτι τέτοιο, όμως αν θέλουμε να διατηρήσουμε την λογική και την υγεία μας είναι απαραίτητο. Όποτε κρίνετε ότι πρέπει να το κάνετε, τουλάχιστον να το προσπαθείτε.
  5. Αντιμετωπίστε το άγχος με υγιεινό τρόπο. Σε περιόδους έντονου στρες μπορεί κάποιοι να στραφούν στο αλκοόλ ή στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού ή και το αντίθετο. Στραφείτε σε πιο υγιεινές για τον οργανισμό σας επιλογές. Επιλέξτε το περπάτημα ή το τρέξιμο, τραφείτε σωστά και υγιεινά, κάντε διαλογισμό, ακούστε την μουσική που σας χαλαρώνει, πηγαίνετε μια βόλτα με έναν φίλο. Γενικά να επιλέγετε ενέργειες οι οποίες σας χαλαρώνουν και σας αποσυμφορούν από την ένταση της καθημερινότητας χωρίς όμως να έχουν παρενέργειες αρνητικές για τον οργανισμό σας.
  6. Ζητήστε υποστήριξη. Όσο και αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας, θα έρθει η στιγμή που οι αντοχές μας θα λυγίσουν. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πιέζεται παραπάνω απ’ όσο αντέχει. Απευθυνθείτε σε έναν φίλο, σε ένα συγγενή ή και σε έναν ειδικό. Μια βόλτα ή μια κουβέντα μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε στρεσογόνες καταστάσεις.
  7. Αξιολογήστε το εργασιακό σας περιβάλλον. Το να παραμείνετε σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο σας δημιουργεί έντονο στρες, σίγουρα δεν ωφελεί τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τα υπέρ και τα κατά αυτής της εργασίας και είτε παραμείνετε , εφόσον κάποιες συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είτε πάρτε την απόφαση να αναζητήσετε μια νέα εργασία με την ελπίδα ότι θα αποτελεί ένα υγιές περιβάλλον.
  8.  Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον προϊστάμενό σας. Είτε επιλέξετε να παραμείνετε είτε να φύγετε από το συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον, μια ειλικρινή κουβέντα με τον ανώτερο σας, θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και την ίδια την εταιρεία. Μεταφέρετέ του ό,τι σας απασχολεί και εξηγείστε του τί ακριβώς συμβαίνει. Μια εταιρεία την συμφέρει να συντηρεί ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον γιατί μέσα σε αυτό οι εργαζόμενοι της είναι πιο παραγωγικοί.

Ένας coach θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να ζήσετε το ιδανικό, για εσάς, μέλλον.

Για υπηρεσίες coaching επισκεφτείτε:

mariabakirtzi.com

Πηγή: https://mariabakirtzi.com/8-vimata-diaxeirisis-ergasiakou-stress/

Business & Executive Coach with focus on Personal & Corporate Development. To coaching είναι ο δρόμος προς την προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή. Είναι ο δρόμος που επέλεξα να χαράξω, όχι όμως μόνη μου, μαζί με όσους επιθυμούν να εκπληρώσουν το δικό τους στόχο.