Ακολουθήστε την καρδιά σας

«Μοιραζόμαστε ότι ξέρουμε, ώστε να μεγαλώσουμε όλοι αλλά και να βοηθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους άλλους στο καταπληκτικό ταξίδι που λέγεται ζωή».

Διδάσκω, αεί διδασκόμενος

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από αρκετό καιρό και ένα «μεγάλο» και ιδιαίτερο καλοκαίρι, το οποίο δεν έχει τελειώσει ακόμη για εμένα – τουλάχιστον όχι στο μυαλό μου – προβληματίστηκα πολύ για το τι θα ήθελα να γράψω ή να διαβάσω ή να μοιραστώ.

Οι λόγοι; Όσοι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων! Πολλή αγωνία, αμφιβολία, ανασφάλεια. Μετά σκέφτηκα ότι δεν γράφεις μόνο για να μοιραστείς επιτυχίες, όταν έχεις, ή μόνο για να μοιραστείς ειδήσεις καλές ή κακές. Γράφεις, γιατί θέλεις να εμπνεύσεις και να εμπνευστείς.

Κάπως έτσι, σε λευκή κόλλα με όλα τα παραπάνω να δημιουργούν απίστευτο θόρυβο και εγκεφαλική ακαταστασία, σκέφτηκα να μοιραστώ μια σύντομη περίληψη του τι πιστεύω ότι είναι τα πιο σημαντικά σημεία από αυτό το μικρό εικονογραφημένο βιβλίο που δίνει τόση έμπνευση και σίγουρα είναι έννοιες που έχουμε συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή μας.

Δεν υπάρχει κάτι νέο. Αυτό που υπάρχει όμως είναι η ανάγκη που έχουμε όλοι πλέον να εξελιχθούμε. Με όλα όσα έχουν πέσει στο «κεφάλι» μας, δεν μπορώ να μη θυμηθώ το βιβλίο της Elizabeth Kolbert η «6η Εξαφάνιση».

Ο Πλανήτης μας, έχοντας ήδη στο ιστορικό του 5 εξαφανίσεις ειδών, είναι στα πρόθυρα της επόμενης εξαφάνισης. Ένα από αυτά που λέει μέσα στο βιβλίο της η Kolbert είναι ότι τα είδη γνωρίζουν πότε είναι η ώρα της αλλαγής. Η αλλαγή αυτή δεν είναι «ευγενική», αλλά είναι καλή για τα είδη. Εξελίσσονται.

Είμαστε και εμείς ένα προϊόν εξέλιξης, όπως και η κοινωνία μας. Από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη επιστημονική ή ιατρική ανακάλυψη, η ζωή μας είναι μία εξέλιξη. Σε κάθε εξελικτική διαδικασία, υπάρχει και μία νέα συνειδητοποίηση για τα λάθη που έγιναν, για ότι μας βοήθησε, για ότι μας καθυστέρησε, καθώς και η προϋπάρχουσα συνειδητοποίηση που διέπει κάθε τι στη ζωή μας: Κοιτάμε μπροστά, πάμε μπροστά.

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, κοιτάμε μέσα μας και αντλούμε δύναμη. Προσπαθούμε να κάνουμε τον πόνο και τις δυσκολίες όπλα που θα μας βοηθήσουν να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να φέρουμε όχι το νέο νορμάλ – διαφωνώ κάθετα με την έκφραση – απλώς το Νέο.

Στηριζόμενη στην έκφραση ότι «η Καινοτομία δεν είναι το γιατί να κάνεις κάτι, αλλά το γιατί όχι» μοιράζομαι συνοπτικά τα λόγια του Matthews, τα οποία με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και ελπίζω και εσάς. «Πάνω από όλα όμως ελπίζω, οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες να μη μας σταματούν, αλλά  να μας πεισμώνουν, γιατί για ότι έχουμε κατακτήσει, χρειάστηκε αγώνας και πάλη και θυσίες».

Μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να γράψω λίγα, οπότε ευχαριστώ για την υπομονή σας. Για όσους από εσάς δεν προλαβαίνετε, οι τίτλοι με τα έντονα γράμματα θα σας βοηθήσουν να «πιάσετε» την ιδέα.

Image by Kranich17 from Pixabay
Image by Kranich17 from Pixabay

1. Είμαστε εδώ για να μάθουμε και ο κόσμος είναι ο δάσκαλός μας. Όταν δεν μπορούμε να μάθουμε ένα μάθημα, το παίρνουμε ξανά και ξανά! Στη συνέχεια, μόλις το μάθουμε, προχωράμε στο επόμενο (και δεν τελειώνουν ποτέ τα μαθήματα!).

2. Το σύμπαν δεν έχει αγαπημένα. Η επιτυχία και η ευτυχία σας εξαρτώνται από φυσικούς νόμους και αρχές, οπότε χρησιμοποιήστε τα. Π.χ. ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος. Το σύμπαν ανταμείβει την προσπάθεια, όχι τις δικαιολογίες, και καμία προσπάθεια δεν χάνεται. Εάν αποκτήσετε ή εξασκήσετε την πειθαρχία να κάνετε μικρά πράγματα που δεν σας αρέσουν, θα μπορείτε να περάσετε τη ζωή σας κάνοντας τα μεγάλα πράγματα που σας αρέσουν.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, εκτός αν τα αποδεχτούμε»

Carl Jung

3. Η ζωή σας είναι μια τέλεια αντανάκλαση των πεποιθήσεών σας. Όταν αλλάζεις τις βαθύτερες πεποιθήσεις σου για τον κόσμο, η ζωή σου αλλάζει ανάλογα.

«Τα πράγματα συμβαίνουν πάντα στα οποία πιστεύεις και η πίστη σε ένα πράγμα το κάνει να συμβαίνει»

Frank Lloyd Wright

Οι πεποιθήσεις που έχετε καθορίζουν την ποιότητα ζωής σας. Δεν είναι η δουλειά σου, είναι αυτό που πιστεύεις γι’ αυτό που κάνεις, που κάνει τη διαφορά.

«Είναι ένα αστείο πράγμα, ζωή. Εάν αρνείσαι οτιδήποτε πέραν από το καλύτερο, το παίρνεις πολύ συχνά»

W. Somerset Maugham

Απολαύστε ότι έχετε.

Δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει, είναι ΠΩΣ το βλέπεις!

4. Τη στιγμή που είστε πολύ προσκολλημένοι σε πράγματα, ανθρώπους, χρήματα, τότε είναι που τα κάνετε θάλασσα. Η πρόκληση της ζωής είναι να εκτιμήσεις τα πάντα και να μην προσκολλήσεις τον εαυτό σου σε τίποτα.

«Οι μόνοι που σκέφτονται περισσότερο για τους φτωχούς είναι οι πλούσιοι».

Αν θέλετε πραγματικά κάτι, χαρίστε το.

«Η προέλευση της θλίψης είναι η επιθυμία»

Buddha

5. Αυτό που εστιάζετε στη ζωή επεκτείνεται.

Έχουμε περίπου 60.000 σκέψεις την ημέρα και κάθε συνειδητή σκέψη που επαναλαμβάνεται για μία χρονική περίοδο γίνεται πρόγραμμα. Η θετική σκέψη διαμορφώνει το υποσυνείδητό μας. Το υποσυνείδητο μυαλό μας είναι μια συλλογή όλων των σκέψεών μας. Οι πιο κοινές σκέψεις μας έχουν δημιουργήσει τις ισχυρότερες υποσυνείδητες συμπεριφορές μας. Οι σκέψεις μας θερίζουν αποτελέσματα, οπότε σκεφτείτε τι θέλετε!

Επιλέγουμε πώς βλέπουμε τους ανθρώπους. Εσείς δημιουργείτε την πραγματικότητά σας.

«Δείξε μου ένα χαρούμενο, αχάριστο άτομο»

Zig Zigler

Καθώς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για αυτό που έχουμε, αισθανόμαστε πιο πλούσιοι. Και έτσι, έρχονται περισσότερα στον δρόμο μας. Να έχετε μια αίσθηση ευγνωμοσύνης και μια εσωτερική γνώση, ότι η ζωή θα σας ευλογήσει.

6. Ακολουθήστε την καρδιά σας στο «ταξίδι της ζωής».

Η αποστολή σας στη ζωή δεν είναι να είστε χωρίς προβλήματα – η αποστολή σας είναι να ενθουσιαστείτε για κάτι.

«Πάντα να κάνετε περισσότερα από όσα πληρώνεστε και μια μέρα θα πληρώνεστε για περισσότερα από όσα κάνετε».

Δεν δουλεύεις για το αφεντικό σου – δουλεύεις για τον εαυτό σου!

Η ζωή σας θα λειτουργήσει μόνο όταν αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ σας. Και η Επιλογή της Απασχόλησής σας είναι στην κορυφή της λίστας.

«Η εργασία είναι η αγάπη ορατή»

Kahlil Gibran

Ο κόσμος είναι μια αγορά. Μόλις αναπτύξετε μια ικανότητα, οι άνθρωποι θα σας πληρώσουν για αυτό! Απλοποιήστε τη ζωή σας. Πολύ συχνά υποτιμούμε τα ταλέντα μας.

Για να βρείτε, πρέπει πρώτα να αναζητήσετε. Νιώστε άνετα με την ιδέα να κάνετε ότι σας αρέσει. Αλλά για να κάνετε αυτό που σας αρέσει, πρέπει να πιστεύετε ότι είναι δυνατόν.

Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτήν την εξαιρετικά σημαντική ερώτηση:
Τι θέλω να κάνω με τη ζωή μου;

«… οι μόνοι ανάμεσά σας που θα είναι πραγματικά χαρούμενοι θα είναι εκείνοι που έχουν αναζητήσει και έχουν βρει πώς να υπηρετούν»

Albert Schweitzer

Όταν εκφράζουμε τα ταλέντα μας, βρίσκουμε χαρά. Το να είσαι πλούσιος δεν είναι στόχος. Είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας. Όταν νοιάζεστε γι’ αυτό που κάνετε, ο ενθουσιασμός θα σας συμπαρασύρει. Όταν είστε παθιασμένοι με κάτι, κανένας άλλος δεν χρειάζεται να σας παρακινήσει.

7. Ο Θεός, το σύμπαν δεν πρόκειται ποτέ να κατέβει από ένα σύννεφο και να πει: «Τώρα έχετε την άδεια να είστε επιτυχής». Πρέπει εσείς να δώσετε στον εαυτό σας άδεια.

«Δεν μπορείς να φτιάξεις φήμη για αυτό που πρόκειται να κάνεις»

Henry Ford

«Εάν κάνετε αυτό που πάντα κάνατε, θα πάρετε αυτό που πάντα είχατε».

«Να είστε χαλαροί» ζώντας στην παρούσα στιγμή. Το να πιέζεις και να εξαναγκάζεις τα πράγματα δεν λειτουργεί ποτέ. Δεν είναι από πού ξεκινάς. Είναι πώς τελειώνεις.

«Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί».

8. Όταν παλεύεις με τη ζωή, η ζωή κερδίζει πάντα.

Εάν θέλετε περισσότερη ηρεμία, σταματήστε να επισημαίνετε ότι συμβαίνει ως «καλό» ή «κακό». Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας. Μερικές φορές κάντε ένα διάλειμμα. Αναπτύξτε μια «στάση ευγνωμοσύνης».

“Αν η μόνη προσευχή που λες σε όλη σου τη ζωή είναι «ευχαριστώ», αυτό θα ήταν αρκετό”

Meister Eckhart

Η ηρεμία του μυαλού προέρχεται από το σκεπτικό για το τι έχετε ήδη και όχι για το τι λείπει από τη ζωή σας.

9. Πώς αγαπάς τους ανθρώπους; Απλώς αποδεχτείτε τους όπως είναι. Η πλήρης αποδοχή είναι άνευ όρων αγάπη. Είμαστε εδώ για να μάθουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον.

«Η συγχώρεση είναι το άρωμα που ρίχνει η βιολέτα στη φτέρνα που την έχει συντρίψει»

Mark Twain

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, ενώ η δυστυχία είναι μια επιλογή. Αγαπήστε το γείτονά σας, όπως τον εαυτό σας.

«Η αγάπη θεραπεύει δύο ανθρώπους, το άτομο που δίνει και το άτομο που λαμβάνει» – Karl Menningerν

10. Η αποστολή μας στη ζωή δεν είναι να αλλάξουμε τον κόσμο. Η αποστολή μας είναι να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Και αλλάζοντας τους εαυτούς μας προς το καλύτερο, βοηθάμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχουν «εξωτερικές» λύσεις, μόνο «εσωτερικές» λύσεις. Όποτε αλλάζουμε, αλλάζουν όλοι οι άλλοι γύρω μας!

Η εμπειρία σας από τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα αυτό που βιώνετε από τον εαυτό σας. Γίνετε η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο ΣΑΣ.

Photo by Justin Luebke Unsplash

Πολύ απλές έννοιες, γνωστές αλλά και δύσκολες. Είπαμε, η αλλαγή δεν είναι ευγενική. Είναι όμως καλή και πολλές φορές απαραίτητη για την εξέλιξή μας ως είδος, ως κοινωνία, ως άτομο.

Η φύση δεν αντιγράφεται, όσο και αν προσπαθήσουμε. Ας μη ξεχνάμε ότι χρειάστηκε μόνο μία μικρή γενετική αλλαγή που μας ξεχώρισε από τους Νεάτερνταλ και αυτή η αλλαγή είναι που έκανε τη διαφορά.

Το μεγαλύτερό μας αγαθό είναι ότι μπορούμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στους άλλους, να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τους θησαυρούς που κρύβουν μέσα τους αντί να προσπαθούμε να μοιάσουμε σε κάποιον άλλον ή να δημιουργήσουμε «αντίγραφα». Ειδικότερα, όταν δεν έχουμε καταφέρει να γνωρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Να του συστηθούμε και να τον ρωτήσουμε: «Εαυτέ μου, τι μπορείς να κάνεις για εμένα και τον κόσμο σήμερα;»

Ίσως αυτή είναι αληθινή επιτυχία στη ζωή.

Βιβλιογραφία:

Elizabeth Kolbert, E., 2014 Sixth Extinction: An Unnatural History, 2014, Henry Holt and Co. New York

Andrew Matthews, Follow Your Heart, 1997, Australia, Seashell Publishers

Επιμέλεια άρθρου: Ευγενία Κελαράκου

Life Coach, Λάτρης της Επιστημονικής (και όχι μόνο) Φαντασίας. Όλα αλλάζουν όταν αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Τι συναρπαστική εποχή για να ζεις!